ב־7 באוקטובר נחטפו מאות ישראלים על ידי מחבלי החמאס לעזה. מאה ימים אחרי, נראה כי עדיין לא קיים מתווה מגובש לשחרורם ולהשבתם הביתה. רונן צור, מנהל מטה משפחות החטופים, שוחח על כך עם אודי סגל וענת דוידוב ב־103fm והביע את דעתו בנושא המורכב.
"אנחנו לא נאפשר לנושא הזה לרדת לשנייה אחת מסדר היום, לכן אני מעריך שגם המתווה לשחרור החטופים יעלה בשעות הקרובות על הפרק. יש צורך לעשות פה פעולות מאוד משמעותיות כדי שזה יתקדם, החלטות היסטוריות", הבהיר.
לדבריו, "האסטרטגיה של קבינט המלחמה צריכה לקבל איזושהי תפנית. אנחנו יודעים שמי שמשפיע על חמאס אלה הקטארים. בכל פעם שאנחנו רואים את הלחץ הבין־לאומי גובר על הקטארים, אם זה בהקשר של אימהות וילדים שנמצאים בשבי חמאס או אם אנחנו רואים את התמונות של נשים שעוברות התעללות מינית, התעללות פיזית, הלחץ על קטאר גובר ואז אנחנו רואים ביטוי לכך בהתנהלות של חמאס".
"ממשלת ישראל צריכה לקבל החלטה אם היא הולכת לחיכוך ישיר מול קטאר ברמה הבין־לאומית כדי לקדם את השחרור ולא להגיע למצב שקרה לנו עם גלעד שליט, שמחכים חמש וחצי שנים. אני לא יודע כרגע על הפוגת אש קרובה אבל אנחנו מחכים לשמוע. יש פה צומת דרכים. מדינת ישראל צריכה לקבל החלטה אם היא מאפשרת לצמרת חמאס להישאר בתקופה הקרובה בעזה תמורת שחרור החטופים. לחילופין צמרת חמאס צריכה לקבל החלטה אם היא יוצאת מכאן בדמות הגליה למדינה שלישית יחד עם המפלצות שהיא מכילה בתוכה", הוסיף.
זו ההצעה הקטארית, אבל יש הצעה כזו? כי כולם התכחשו לה.
"אנחנו יודעים שכאשר כולם מתכחשים לאותו עניין, אז הוא נמצא על הפרק".
הרמטכ"ל אומר ואומרים את זה כולם 'רק לחץ צבאי בסוף יביא את חמאס לעסקה'.
"בסדר גמור. כולנו רוצים שהלחץ הצבאי יביא את חמאס לעסקה, ואנחנו גם מבינים שלחץ צבאי יקדם עסקה, הם צודקים. השאלה היא מתי הלחץ הצבאי יהפוך להיות מסה מכריעה שגורמת לחמאס לצלצל לקטארים..."
בהמשך הדגיש צור: "לא שמעתם אותי בשום מקום אומר לקבינט המלחמה 'תפסיקו מייד את הלחימה ואנחנו נקבל את החטופים לידינו'. לא אמרתי את זה כי אני לא יודע על הצעה כזו. הכי קל לבוא ולומר 'תפסיקו את הלחימה מייד ונקבל את החטופים', אבל כשתהיה הצעה כזאת על השולחן נתמודד איתה. אני לא שמעתי הצעה כזאת, לא מקטאר, לא מחמאס, לא ממצרים, לא מאף אחד. אני לא ממהר להיות בין המתלהמים שצועקים 'תפסיקו את המלחמה'".
"אנחנו מתמודדים עם מפלצות מעבר לגבולנו, ויש תושבי עוטף שמחכים לחזור הביתה, ואני לא מוכן להיות מאלה שאומרים 'בואו תעצרו, תאפשרו להם להישאר שם' ומחר הם יטבחו בתושבי העוטף שוב. אז כשתהיה הצעה כזאת על השולחן, בואו נדון בה, עד אז צריך להפעיל את זה במנגנונים האחרים שאנחנו יודעים שכן עובדים".
100 ימים זה סמל. האמנת שנגיע לזה?
"כשנכנסתי לתוך העניין, כשפנו אליי המשפחות ונכנסנו ללמוד איך העסק הזה עובד, אז אמרו לנו משפחות גולדין ושאול וגם האנשים שקשורים לעסקת שליט - 'אל תרפו לשנייה את הלחץ'. אחרי 100 ימים היה שחרור כבר של כמעט חצי מהחטופים, עכשיו עוברת מסת תרופות שאני מקווה שתגיע ליעדה, ואני בטוח שאם נמשיך את הפעולה הזאת, זה יהיה הרבה יותר קצר מאשר כל המקרים ההיסטוריים".
אתה חושב שצריך ללחוץ על ממשלת ישראל?
"חד משמעית כן. למנהיגים נוח לברוח לפעמים מנושאים קשים, משאלות קשות. ראינו אתמול בעצרת את נשיא צרפת מתחייב לסייע בשחרור החטופים, ראינו את השגריר האמריקני מגיע ונואם על הבמה במרכז תל אביב. אנחנו נשמע היום מסר מקנצלר גרמניה, אני מקווה שגם מנשיא ארה"ב ג'ו ביידן. הלחץ הבין־לאומי יחד עם הפעולות של ממשלת ישראל והלחץ על ממשלת ישראל, הם יביאו בסוף את שחרור החטופים. אני מסרב בתוקף להיכנע לכל הקולות שאומרים 'זה מעלה את המחיר'. אנחנו זלזלנו יותר מדי שנים באויבים שלנו, אנחנו יודעים שהם יודעים מצוין את המחיר וגם אצלנו יודעים שהם מכירים את המחיר, אז השטות הזאת, צריך להוריד אותה מהשולחן".
עריכה: אמיתי דואק