אודי סגל וענת דוידוב

מו"מ להשבת חטופים? "הכדור בכלל לא בצד שלנו"

שלום בן חנן, ראש אגף לשעבר בשב"כ, על הניסיון להוביל לעסקת חטופים נוספת • על המתיחות ביו"ש: "אנחנו בפיצוץ, בחזית נוספת"


הבוקר (ב') מלאו 101 ימים לאותו בוקר נורא ב־7 באוקטובר שבו נחטפו ישראלים וישראליות לשבי חמאס בשטחי רצועת עזה, ולא מסתמנת עסקה לשחרורם באופק הקרוב. שלום בן חנן, ראש אגף לשעבר בשב"כ ועמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן, הגיב לדברים.

"צריך עוד קצת זמן כדי להכניע את חמאס?", תהו צמד המגישים, ובן חנן השיב בנחרצות: "אני חושב שצריך יותר מקצת זמן. לא שמעתי שמישהו אומר שבעוד חודש של לחימה חמאס יוכרע, לכן אני חושב שצריך עוד הרבה זמן. אבל שאלת החטופים היא שאלה מאוד מאוד קשה, וכדאי להביט למציאות בעיניים - אני לא חושב ולא שמעתי גרסה, ואם יש זה חמור מאוד, שבואו נניח את נושא החטופים בצד. אסור להניח את נושא החטופים בצד, צריך לעשות כל מה שאפשר. הכדור לא נמצא בצד שלנו, ומי שקובע את המהלכים כרגע, ועדיין, זה חמאס בלבד".

עוד טען כי "אפילו ההצעות שאנחנו שומעים מדי פעם של קטאר או מתווך כזה או אחר, הן הצעות במעמד צד אחד בלבד. לא שמעתם על שום הצעה עד עכשיו, לצערי, שאפשר לדון בה ברצינות, שסינוואר נתן איזשהו סימן שהוא מוכן לדבר עליה. גם לא ההצעה האחרונה שכוללת בתוכה אמירה על סיום המלחמה, הצעה של קטאר, אף אחד לא שמע שיש איזושהי תגובה של חמאס ברצועה. לכן למרבה הצער אנחנו יכולים להמשיך ולנהל את המאמצים האלה וזה חשוב, וצריך לנסות לעשות כל דבר שרק אפשר, אבל כרגע זה במעמד צד אחד, זה לא מקבל תגובה מהצד השני".

"אני חושב שצריך להגיד לציבור את האמת, שהאפשרויות שלנו כרגע הן הרבה יותר מצומצמות, הן מתמקדות בעיקר בנושא של לנסות ולהגיע להכרעה, או להביא את חמאס בשטח למצוקה, שהיא תדחוף אותו לחפש איזו עסקה", הדגיש. "אני לא חושב שחמאס ילך לעסקה או יציע אפילו עסקה במצב אחר. אם הוא עדיין במצב שבו הוא לא מבקש הפסקת לחימה כדי לדון בדברים, כי אם הוא היה עושה את זה היינו מבינים שיש איזו מצוקה, של להתחיל להציע הצעות - אין פשוט שום הצעה מצד חמאס, זאת אומרת שהוא מרגיש מספיק חזק, הוא לא מרגיש שהחרב מתקרבת לצווארו, שיש עליו איום, איום קיומי על המפקדה, ולכן אין לו טעם".

בן חנן המשיך והסביר כי לעניות דעתו סינוואר מרגיש בטוח במקומו, במיוחד לאור מצב החברה הישראלית וההפגנות. "הוא מרגיש מספיק בטוח לא לעשות שום דבר ולתת לנו לכרסם בעצמנו. הוא רואה בעניין הזה היבטים של חולשה. צריך לנתח את זה באופן הכי אובייקטיבי שאפשר, הוא רואה בזה אקט של חולשה, מבין שיש לחץ בין־לאומי, את הסיפור של האג, והוא אומר 'עוד קצת אני אחזיק מעמד ואני אביא את רצועת עזה להישג הגדול', שחרור כל האסירים הפלסטינים. אין באמת איזשהו דיון בין שני הצדדים".

"תפקידו של שב"כ לבוא ולומר מה אפשר לעשות כדי להרגיע את המצב"

בהמשך, התייחס בן חנן לאזהרת שב"כ בנוגע להתחממות הגזרה ביהודה ושומרון והחשש מהסלמה משמעותית גם בגזרה הזו. "ביו"ש אנחנו נמצאים בסוג של פיצוץ. אני לא רוצה להיות יותר מדי פסימי, אבל אנחנו נמצאים כבר במערכה, בחזית נוספת. אנחנו נמצאים בחזית, תפקידו של שב"כ לבוא ולשים הערכה אם אפשר לשפר את הדבר הזה, לעשות משהו. אני דרך אגב סקפטי, אני סקפטי בשל ההשראה העמוקה שאזור יו"ש שואב כרגע מאירועים ברצועה, אבל תפקידו של שב"כ לבוא ולומר מה אפשר לעשות כדי להרגיע את המצב ולו במעט, כדי לבלום את ההסלמה המסוכנת".

"לאפשר לפועלים להיכנס?", שאלו צמד המגישים, ובן חנן הבהיר: "זו העמדה של שב"כ, אני קצת מסתייג ממנה. אני חושב שצריך למצוא שביל, שכן אפשר להכניס פועלים אבל בהחמרה של הקריטריונים. להכניס פועלים במצב שהיה לפני כן, אני חושב שזה מסוכן מדי, בטח בעת מלחמה, שההשראה הכל כך גדולה של מה שקרה, של האירועים של השבעה באוקטובר, יכולה להוביל לפיגועים שידרדרו יותר ויותר את המצב כמו כדור שלג. גם אם רוצים לנסות להוריד מעט בלחץ, ולתת איזשהם תנאים טובים יותר מבחינה כלכלית לתושבים ברשות, ולנסות להמעיט בגורמים שיכולים להוביל להסלמה, צריך לתת לפועלים להיכנס אבל עם קריטריונים יותר מחמירים".

נוסף על כך הסביר בן חנן כי "גם אנחנו צריכים את זה מבחינה כלכלית וכנראה שגם הם. לא הייתי חוזר למצב של שישה באוקטובר באמצע מלחמה, כרגע אנחנו באמצע והרצון הזה לנסות ולחנוק ניסיונות של הסלמה יותר גדולה בשאר החזיתות, שזו המטרה העליונה של חמאס, חייבים להשקיע בזה מאמץ מאוד גדול. הפכנו את תושבי הצפון לפליטים".

לסיום, הביע בן חנן את דעתו על דבריו של ראש השב"כ רונן בר, אשר צפוי לסיים את תפקידו עם סיומה של המלחמה. "אין שום שינוי ושום דבר חדש שרונן בר אמר, הוא אמר שבוע לאחר פתיחת המלחמה, לקח אחריות בצורה ראויה להערכה, פרסם מכתב לעובדי הארגון בו הוא הסביר איפה כשלנו ושהוא לוקח את כל האחריות עליו. הוא עשה את זה בצורה מאוד ראויה. ומהיכרותי את האיש, דקה לאחר מכן הוא לא מתעסק עם זה, הוא מתעסק עם הלחימה עצמה, בהכנה של שב"כ ללחימה הארוכה שצפויה".

"אני מתאר לעצמי שברגע המתאים הוא ידע מה לעשות, ושנטילת האחריות הזו, אנחנו מבינים את המשמעות שלה, שטרגדיה בסדר גודל כזה מנהיגי המערכת הביטחונית לא יוכלו להמשיך כנראה בתפקידם, אבל זה לא על הפרק. החקירה שתהיה פה לאחר מכן, מי שיהיה לו את היושרה המקצועית ויתפטר, לאחר מכן, החקירה שתהיה, אתם תגלו שכל כך הרבה אנשים צריכים להסיק מסקנות אישיות. זה יהיה רחב", סיכם.

עריכה: שני רומנו

15/01/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: אבשלום ששוני/פלאש90
Paris