בעולם הזמר העברי, יש לליאור ייני, אמן במה-זמר, שחקן, פזמונאי ומלחין, מקום של כבוד. קולו המאוד ייחודי ובר הזיהוי למן השנייה הראשונה ליווה את הפסקול הישראלי זה עשרות בשנים וסיפק אינספור נכסי צאן ברזל בזמר העברי: 'בואי לאילת', 'אגדה יפנית', 'בדומיה', 'מה צריך בסך הכול בנאדם בשביל לחיות?' 'היא יושבה לחלון', 'השמלה הסגולה', 'קטיושקה' (לבלבו אגס וגם תפוח), 'ילדתי מרוסיה', 'שיר הכרם', 'שיר העגלון' ועוד.
ייני, יליד קיבוץ אפיקים, החל את דרכו האמנותית בראשית שנות ה־60 כשהשתתף בתפקיד קטן בהצגה 'כנרת כנרת' בתיאטרון הקאמרי. מפגש עם נעמי פולני, אז מייסדת ומנהלתה האומנותית של להקת התרנגולים הוביל אותו להצטרף ללהקה ולהפוך לאחד הקולות הבולטים בה. ב'תרנגולים' מצא גם אהבה ונישא לפולני, הגדולה ממנו ב־9 שנים (לזוג שני ילדים). לאחר פירוק 'התרנגולים' הצטרף ייני ללהקה הבאה שפולני הקימה, להקת החמציצים, שלא הצליחה לשחזר את הצלחת הלהקה הקודמת.
בשנת 1968 הפך ייני לכוכב ענק כשלוהק לתפקיד הראשי במחזמר 'איי לייק מייק' ושר בו את הלהיטים 'מה צריך בסך הכל בנאדם בשביל לחיות?' ו'שיר הטרמפ'. בשנה לאחר מכן השתתף במופע המצליח 'הלוך הלכה החבריא' המבוסס על שירי מחאה רוסיים ובו ביצע את הלהיט 'בדומיה'. לאורך שנות ה־60 וה־70 שיחק ייני בסרטים ('הסיירים', 'לאן נעלם דניאל וקס?' בו שיחק בתפקיד ראשי) והקליט שירים מוצלחים ('בואי לאילת', 'היא יושבה לחלון', 'שיר הכרם', 'אגדה יפנית').
בשנת 1973 הופיע בערב שירי מיקיס תאודוראקיס שתורגמו לעברית על ידי אביבה אורשלום (הפכה לאשתו השלישית) ובהמשך העשור עזב לצרפת, שם התפרנס בעיקר מעבודה כהילר.
הקאמבק הגדול של ייני עם שובו לארץ היה במחזמר 'עלובי החיים' (1987) בו גילם את תפקיד המפקח ז'אבר. למרות שובו לאור הזרקורים, לא הצליח לשחזר את ההצלחה לה זכה בשנות ה־60 וה־70 ועל אף שהעלה מופעים שונים (בהם מופע משירי המשורר והזמר הרוסי ולדימיר ויסוצקי) - הקריירה שלו אט אט דעכה, והביקוש להופעותיו ירד (וכך גם התעניינות התקשורת). בסוף שנות ה־80 נישא בפעם הרביעית, לרותי פולני, אחייניתה של נעמי, ומנישואים אלו נולד בנם שרן ייני, קפטן קבוצת מכבי תל אביב בכדורגל וקפטן נבחרת ישראל לשעבר. רותי הייתה לצדו של ליאור עד יומו האחרון.
בשנותיו האחרונות ייני מיעט להופיע ולהקליט, כאשר השיר האחרון שהקליט סמוך לפטירתו היה "ערב כזה" בשיתוף עם היוצר והזמר רוני ידידיה. ייני נפטר ב-2 בינואר 2021 בגיל 84.
בהסכת זה של 'מילים ולחן' שב חוקר המוזיקה דודי פטימר אל קורות חייו המעניין של ייני ובעיקר אל הסיפורים הקטנים מאחורי שיריו הגדולים, שבקולו עיצבו את פני הזמר העברי – לתמיד.
הפודקאסט 'מילים ולחן' לוקח אותנו למסע בעקבות התופעות, הסיפורים, השירים והאמנים שעיצבו את הפסקול הישראלי לאורך שנותיו. דודי פטימר הוא עיתונאי וחוקר מוזיקה, יוזם פרויקט תיעוד המוזיקה הישראלית דודיפדיה.
לכל הפרקים של הפודקאסט לחצו כאן.