זה 103 ימים שישראל נמצאת במערכה קשה ורב זירתית, ונכון לרגע זה טרם רואים את נקודת הסיום באופק. נוסף על כך, שאלת 'היום שאחרי' ברצועת עזה ממשיכה להעסיק את חברי ממשלת החירום, אך עדיין לא נמצא הפתרון. ענת דוידוב ואודי סגל דנו בכך ב־103fm עם חבר הכנסת אל"מ (מיל') מתן כהנא (המחנה הממלכתי) שהתייחס לדברים.
"אתם מרגישים את הקרעים של המבנה הרעוע?", שאל סגל בפתח השיחה, וח"כ כהנא הבהיר: "המבנה שבנינו זו ממשלת חירום שנועדה לטפל במלחמה, להוביל את הלחימה בדרום ואם נצטרך גם בצפון. אין פה שותפות אידיאלים או משהו בסגנון. אנחנו נישאר במקום שבו אנחנו נמצאים כל עוד המצב נראה כמו שהוא נראה עכשיו וכל עוד יש לנו השפעה, אם אחד מהדברים האלה ישתנה, נשקול את דרכנו מחדש. אני חושב שהדבר המשמעותי שאנחנו צריכים לשקול זה אם עדיף איתנו או בלעדינו, זו השאלה הגדולה. ואני משוכנע לגמרי שעדיף איתנו, עם הניסיון של גנץ ואיזנקוט בקבינט המצומצם, מה שגדעון מוסיף בקבינט המורחב יותר. לכן ברור לי שעדיף איתנו".
עוד הסביר חבר הכנסת כי "הדד ליין הוא לא דד ליין של זמן ועיתוי, הוא דד ליין של מצב ביטחוני והשפעה. הדד ליין היותר גדול זה אם עדיף איתנו או בלעדינו. ההשפעה שלנו אדירה, עסקת החטופים הקודמת היא בגדול אך ורק בזכות הנוכחות שלנו בקבינטים, וכך גם הלחץ שלנו בהמשך בכיוון הזה. זה לא שאחרים לא רוצים, כולם רוצים שהחטופים יחזרו, אבל הדגש שהשרים שלנו שמים על זה שם את הדברים במקום אחר, וכך על כל מיני מהלכים שקורים בתוך המלחמה ומסביבה".
"הנוכחות של אנשים מנוסים בתוך קבינט המלחמה המצומצם קריטית למדינת ישראל", הכריז. "תמיד נשקול אם עדיף איתנו או בלעדינו, התשובה שאני נותן כרגע היא שבוודאות איתנו. ללא ספק על ציר הזמן עניין החטופים מקבל דחיפות מאוד גדולה, כי כולנו מבינים שהמלחמה בחמאס תהיה מאוד ארוכה, כמו שגנץ אומר שהילד שעכשיו עולה לכיתה ח' יילחם בעזה, ואני די משוכנע שזה יהיה אפילו יותר. לכן המלחמה בשלטון החמאס, ברוע המוחלט שמעבר לגדרות שלנו, היא תימשך, ועם כל זה שאנחנו לא אוהבים את זה, אנחנו לא בימים של זבנג וגמרנו".
עוד ביקש ח"כ כהנא להדגיש כי "מי שחושב שעד עכשיו ועד עולם לא יהיה אפילו קסאם אחד, אז גם פה יש לי חידוש, אנחנו כנראה לא נהיה עכשיו בתוך רפיח והלב של ח'אן יונס, ותמיד יש את המשגר שיוכל לירות. צריך להגיד ביושר - אנחנו בוודאי צריכים לשנות את המצב מיסודו, צריכים להשאיר לעצמנו חופש פעולה ביטחוני בכל המקומות האלה, אבל צריכים להגיד את הדברים ביושר ובצורה מאוד ברורה".
לאור אמירותיו טענה דוידוב כי במצב כזה תושבים לא יכולים לחזור לבתיהם, וח"כ כהנא טען מנגד: "אנחנו צריכים לבדוק מהם התנאים שאנחנו מאפשרים לתושבים לחזור, ואני חוזר ואומר - מי שחושב שיהיה פה מצב שלעולם, אף פעם, לא יעוף אף טיל מאזור רצועת עזה אז הוא טועה. כי יש שם אויב אכזר שבינתיים לא נראה לי שמשנה את דרכיו. אנחנו נשפר שם מאוד את כל סידורי הביטחון, נעשה כל מה שצריך כדי למנוע כל אפשרות לפלישה מהסוג הנוראי שקרה לנו בשבעה באוקטובר. בפירוש נשהה שם בעמדות שיקטינו מאוד את האפשרות לשגר למדינת ישראל. אנחנו לא נשלוט אזרחית בעזה, לא רוצים לשלוט אזרחית בעזה, אין לנו שום כוונה לפנות שם את הזבל ולדאוג לתאורת רחוב. לא יודע להגיד מבחינה צבאית איך השליטה תתקיים".
"זה לא סוף מעשה במחשבה תחילה?", התעניינו צמד המגישים, וח"כ כהנא השיב: "זה הלחץ שאנחנו מפעילים, לשרטט את היום שאחרי החמאס. את הדבר הזה אנחנו צריכים בוודאות לעשות, למוטט את שלטון החמאס. אבל אני שומע את שר הביטחון, ראש הממשלה, הם בעצמם מדברים על שליטה אזרחית של מקומיים, בפירוש לא החמאס, ולכן צריכים לראות".
לסיום התייחס חבר הכנסת מתן כהנא לחילופי הדברים הקשים בין השר דודי אמסלם לחבר הכנסת גלעד קריב. "אני ברשתות פניתי לשר אמסלם וביקשתי ממנו שיתנצל, גם על הדרך שבה התבטא כלפי קריב. תוך כדי שאנחנו נלחמים באויב אמיתי, כתף אל כתף, בלי הבדלים, לשמוע ששר בממשלה קורא לחבר כנסת 'האיום הכי חמור על ישראל', זה לא דיבור שמתאים בכלל ובטח לא אחרי שבעה באוקטובר. מקווה שתהיינה בחירות בתאריך מוסכם, והציבור יוכל להראות למי שהוא רוצה את הדרך הביתה".
עריכה: שני רומנו