היום ה־108 למלחמת חרבות ברזל: 136 ישראלים עדיין מוחזקים בשבי חמאס, ארגון הטרור הציג מתווה שחרור עם דרישות מחמירות, וסוגיית 'היום שאחרי' עודנה פתוחה. ענת דוידוב ואודי סגל דנו במצב ובביקורות על התנהלות הממשלה עם השר למורשת עמיחי אליהו, אשר התייחס לדברים.
"אני מתוסכל מזה שלא הכרענו את החמאס עד עכשיו, שמכניסים סיוע הומניטרי לעזה, מתוסכל מזה שהחטופים עוד לא חזרו לביתם ולא הכרענו את המערכה. מצד שני, אני גם מאוד מאוד גאה בחיילים שלנו, בלחימה, בסיפורי הגבורה שיוצאים מהעם שלנו", הבהיר השר אליהו בפתח השיחה. "אני הרבה יותר שמח מאשר מתוסכל. כואב לי, בהחלט כואב לי על כל מה שלא הגענו אליו, מקווה שנגיע אליו בהקדם. צריכים להפסיק את הסיוע ההומניטרי, ואנחנו צריכים גם לדרוש את זה כל יום לגבי איך תראה הרצועה".
סגל התייחס לדבריו וטען כי הדברים שמהם הוא מתוסכל הם באחריות הממשלה שהוא חלק ממנה. השר אליהו חידד: "בהחלט באחריות שלנו, ואנחנו דואגים לשנות את הספינה לכיוון הנכון. לגבי הקבינט המצומצם, הקבינט לא מכיל מהצד שחושב שצריך להכריע, אז אני מודאג. אני חושב שגלנט ואיזנקוט ואפילו גנץ, אנשים שאני מאוד מעריך, אבל הם בוודאי לא הצביעו עוצמה יהודית בקלפי. התפיסות שלנו, של עוצמה יהודית, התבררו במשך הזמן כנכונות. כשאנחנו צעקנו שצריך להכריע את החמאס, שצריך לעשות חיסולים ממוקדים, זלזלו בנו. אנחנו אומרים 'אל תכניסו סיוע', וזה טוב שיש חילוקי דעות בקבינט ובממשלה, ראינו מה קורה כשכולם חושבים אותו דבר, זה לא טוב. לא טוב שמשתיקים קולות שלא נעים לשמוע, זה לא עובד טוב, לא עבד טוב מעולם וגם לא יעבוד טוב".
"אתה חושב שנוכחותם של גנץ ואיזנקוט מפריעה להכרעת חמאס?", תהו צמד המגישים, והשר אליהו השיב: "לא, אני אומר הפוך. אני אומר שזה טוב שהם נמצאים, וכדאי שיהיו מהצד הימני עוד אנשים. אי אפשר שדעתם של אותם אנשים שבעיניי שותפים לקונספציה, היא תהיה הדעה המרכזית או הבלעדית. הקונספציה זו קונספציית אוסלו הארורה, שסיפרה לכל העולם שיש פה עם פלסטיני, ובמקום להכריע אותם חיזקה את כל המטורפים שבהם, נתנה להם נשקים, ולמרות שצעקנו אלף פעם, המשיכה להתעלם. זו הקונספציה".
עוד טען כי "מה שצריך לקרות ברצועה זה לפחות בשלב הראשון כמו שאנחנו מתנהלים עם יו"ש, בשלב הזה לדאוג שאין שם שום נשק, שום יכולת לפגוע בנו. אני חושב שצריך להחזיר לשם את ההתיישבות היהודית שהייתה שם מאז ומעולם, לא רק מאז 67'. כל פעם שגילו חולשה, כשהלכנו והבאנו לפה את ערפאת, והבאנו אותו כי חשבנו שאנחנו חכמים, כל פעם שגילינו חולשה חטפנו. גם בימים האלה, כשאנחנו מדברים על להכניס פועלים פלסטינים, שהם אומרים במפורש שהם תומכים בטבח של החמאס. לכן אני בא ואומר - צריך לעמוד על שלנו, ככה זה עובד במזרח התיכון. זו לא השפה המערבית שכשאתה חלש מוותרים לך".
לאור אמירותיו ביקשה דוידוב להזכיר את אותם פיגועים מחרידים שאירעו כשהייתה התיישבות יהודית באזור, והשר אליהו הדגיש: "כל הפיגועים האלה לא מתקרבים למה שקרה לנו. כל פעם שנהיה חלשים נקבל, כל עם ישראל מבין את זה. כמעט כל עם ישראל חוץ מכמה כתבים בתקשורת. זה מדהים אותי הניתוק המטורף הזה בין חיילים שחוזרים מעזה ועם ישראל שנמצא ברחובות לבין הדיבור בתקשורת".
לסיום, כאשר נשאל אם יפרשו מהממשלה במקרה שיונח על השולחן מתווה לשחרור חטופים שיכלול את הפסקת הלחימה, הכריז השר אליהו כי "אם המלחמה תיעצר, לא רק שלא תהיה ממשלה, לא תהיה מדינה, זה ברור לכולם. אם המלחמה תיעצר, אנחנו לא ניפגש בזה רק מעזה או מהצפון, זה יהיה בכל מקום. ברור שאנחנו נפרוש אם תיעצר המלחמה, מה השאלה בכלל? גם בליכוד לא ייתנו לזה לקרות. אני לא רואה את זה קורה, שהמלחמה נעצרת. לא חושב שזה משהו ריאלי".
"אני הצבעתי נגד העסקה הקודמת, אבל אני לא מזלזל במי שהצביע בעד. אני רק אומר שיש מחירים, ואלה מחירים שאנחנו משלמים אותם עד היום בזה שאנחנו לא יכולים לעצור את הסיוע ההומניטרי. יש פה מורכבות, והיא עולה לנו היום בזה שאנחנו לא יכולים להכניע את החמאס", סיכם.
עריכה: שני רומנו