זה כבר מעל שלושה חודשים שבהם מדינת ישראל במלחמה, ודווקא בעת חירום שכזו נראה כי גל ההתייקרויות נמשך. כמו כן, במסגרת דיון ועדת הכספים בנושא דרשו חברי הכנסת לעצור את עליית המחירים במשק בחקיקה. אודי סגל ואלי כהן, מנכ"ל פתחון לב, שוחחו ב־103fm עם ח"כ ולדימיר בליאק, מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים של הכנסת, אשר ביקר את התנהלות הממשלה בנושא והתייחס להעלאת מס השכר בעמותות.
"גם במתווה הפיצויים העמותות שהתגייסו בצורה מופלאה מתחילת המלחמה קיבלו מענה חלקי בלבד. למרות שנלחמנו, עדיין גופים רבים לצערי נפלו בין הכיסאות", הודה ח"כ בליאק בפתח השיחה והוסיף: "למס שכר יש היגיון מסוים, כי זה בעצם חלק של המע"מ שעמותות לא משלמות, אבל בטח במצב של היום אין שום עניין להעלות אותו. אם מעלים את המע"מ משנה הבאה - לא מבין למה צריך להעלות את מס השכר כבר עכשיו. ככל שזה יגיע לוועדת כספים אנחנו כמובן נתנגד, אני לא חושב שבשלב הזה, בטח לאור כל מה שהמגזר האזרחי עשה ב־110 ימי המלחמה, אין שום היגיון לעשות את זה".
עוד טען כי "בכלל, הממשלה צריכה אולי להבין שמדובר בתקציב המלחמה, לפני שאנחנו מעלים מיסים ופוגעים באזרחים ובמגזר השלישי והעסקי, צריכים לנצל את כל המשאבים שיש לנו לפני כן, וגם לפני שמגדילים את הגירעון. אפשר לסגור לפחות עשרה משרדים מיותרים, וכל עוד הממשלה לא עושה את זה, אני חושב שאין לה את הזכות המוסרית להעלות מיסים. כל עוד הממשלה לא באמת נכנסת תחת האלונקה בהקשר הזה, להעלות מיסים לאזרחים? לפגוע במגזר השלישי? בעמותות הם רוצים לפגוע כבר עכשיו. ככל שזה תלוי באופוזיציה, כמובן שנילחם נגד זה".
חבר הכנסת המשיך ותקף את השר סמוטריץ': "שר האוצר דיבר גם על שינוי סדרי העדיפויות, כמובן שהוא לא ממש מבין את המושג כי אם הוא מבצע קיצוץ רוחבי של 5 אחוזים בכל משרדי הממשלה, זה ההפך הגמור משינוי בסדרי העדיפויות. לגבי המע"מ, אני חייב להיות הוגן, כי זו הייתה המלצה גם של נגיד בנק ישראל. עדיין הממשלה נמצאת בדיונים מול חברות דירוג האשראי, והמע"מ היה חלק ממערכת הקיצוצים. אני כן חושב שאפשר למצוא לזה חלופות. כל עוד הממשלה לא עושה את זה היא נאלצת ללכת לכיוונים אחרת. יש משאבים בכספים הקואליציוניים והמשרדים המיותרים, אני מדבר על בין 8 ל־10 מיליארד ש"ח. יש צעדים שלא קשורים להעלאת מיסים ישירים ועקיפים. יש צעדים, אפשר לחשוב".
"זה קצת דומה למאבק ביוקר המחיה, זה לא צעד אחד, זו עבודה סיזיפית שצריכה להימשך לאורך השנים. צריך פה גם כוח פוליטי מול כל המגזרים האלה שלא בהכרח לממשלה הזו יש את הכוח הזה, וגם מדיניות", הבהיר ותקף: "הממשלה הזו, הדבר שהיא לא מצטיינת בו זו מדיניות עקבית וכוללת בנושאים הכלכליים, אין את זה. עכשיו הם מנסים לכבות כל מיני שריפות. מחפשים עכשיו כסף כדי איכשהו לצמצם את הגירעון. להגיד לכם שאני סומך על שר האוצר וראש הממשלה בהקשר הזה? לחלוטין לא. אנחנו צריכים מדיניות אחרת, ובעיקר ממשלה אחרת שיכולה לבצע את המדיניות הזו".
לסיום הסביר חבר הכנסת כי "ככל שהמלחמה תימשך ואם חס וחלילה גם תתרחב, אז העומס התקציבי יהיה מאוד מאוד משמעותי. הייתה לי פגישה השבוע עם נגיד בנק ישראל, דיברנו על כל מיני תרחישים. אנחנו חייבים גם בזמן הזה לנהל מדיניות פיננסית אחראית. קודם כל לנצל את כל המשאבים שיש לנו, ויש לנו, הממשלה לא מנצלת את זה. בסוף יהיה לזה מחיר, ולצערי ישלמו אותו האזרחים".
עריכה: שני רומנו