הבוקר (ב') נפתח יומה ה־115 של המלחמה על רקע הניסיון להשיב את יתר החטופים משבי חמאס, המשך כניסת הסיוע ההומניטרי לרצועה, והתגברות הירי בצפון הארץ. חבר הכנסת משה סעדה שוחח עם אודי סגל וענת דוידוב והגיב לדברים, ואף הביע את דעתו על כנס ההתיישבות בעזה שנערך אתמול (א').
"הזמינו אותי, וסירבתי בנימוס", חשף ח"כ סעדה. "אני חושב שזה זמן אחדות, זמן למלחמה מול חמאס, לא למחלוקות בחברה הישראלית. לכן מרבית מחברי הכנסת של הליכוד לא הלכו לשם, הזמן שלנו להילחם שכם על שכם בכל מקום ולנצח בעזה, זה לא הזמן למחלוקות כרגע. אני חושב שזה פוגע בחוסן החיילים. חיילים נלחמים, מחרפים נפשם. אני שואל את עצמי ואת החברה הישראלית אם הכנס של אתמול הוסיף אחדות, אני לא חושב. החברה הישראלית התבגרה להבין שדברים צריכים להיעשות בהסכמות רחבות. הכנס הזה לא היה נכון ולכן גם לא הלכתי. מרבית חברי הכנסת של הליכוד לא הלכו לשם".
כמו כן, כאשר ציינו צמד המגישים כי נכחו בכנס מספר שרים מהליכוד, בהם גם השר מיקי זוהר, מיהר חבר הכנסת סעדה לחדד: "מיקי זוהר לא היה שם, ממה שקראתי בעיתון 'הארץ' הבוקר מיקי זוהר לא היה שם. בלי קשר נכון לדון ביום שאחרי, וחייבים לדון ביום שאחרי. אתה רוצה להגיע למקום? אתה צריך להציב מטרה. אני יזמתי את התוכנית שמדברת על היום שאחרי, איפה צה"ל אמור להיות, איפה מחלקים ציוד הומניטרי, מי מחלק. מה שקורה היום שאונר"א מחלקת, ולמעשה זה מחזק את ריבונות החמאס. לדון מה אמור להיות ביום שאחרי, החיילים ידעו על מה הם נלחמים כרגע ומה המטרה שלהם".
"צריכים לחזור ליישב?", שאל אודי סגל, וח"כ סעדה השיב: "אנחנו למדנו, ומי שלא כדאי שיפיק לקחים, שדברים צריכים להיעשות בהסכמות רחבות. אנחנו יודעים שצריך שיהיה שם ביטחון, ואין ספק שהתיישבות מביאה ביטחון, השאלה מה נכון לעזה, איך נכון לעשות ואיך נכון לעשות את זה בהסכמות רחבות. אחרי שננצח החברה הישראלית צריכה לשאול את עצמה מה יעשה טוב לביטחון, טוב לעם ישראל. אבל נכונה לנו עוד דרך עד שנגיע לשם, כרגע אנחנו צריכים להעניק חוסן לחיילים, לא צריך לייצר מחלוקות".
חבר הכנסת הוסיף כי "אני לא חושב שהיה קהל ליכודי, אני חושב שזה קהל מסוים שהגיע, שאמר את דברו, הגיעו מנהיגים של חלק מהקהל הזה, איתמר בן גביר השר, סמוטריץ'. רוב הציבור מבין שזה לא הזמן לדון בזה".
עוד התייחס חבר הכנסת לשאלה כמה נזק תדמיתי עשה הכנס לישראל. "מה שחשוב לי זה כמה נזק זה עושה לחוסן של החיילים. למדתי מהאג שאי אפשר לסמוך על המחשבה של אחרים, גם כשאתה יודע שמה שהם אומרים הוא טעות, זה לא בשליטה שלנו. אני חושב שזה פוגע בחוסן של החיילים, זה זמן לאחדות, להיות יחד, להעניק חוסן. בזה צריך להתמקד, ואם רוצים לעשות ריקודים ולשמח תלכו לאזורי הכינוס, מוזמנים לחגוג יחד עם החיילים".
מוקדם יותר התייחס יו"ר מועצת שומרון יוסי דגן, מי שארגן את הכנס לעידוד ההתיישבות בעזה, וטען כי ללא התיישבות לא יהיה ביטחון בגבול הדרומי. ח"כ סעדה הדגיש: "הוא צודק בחלק מהדברים, בכנס הוא טעה. אני חושב שהוא צודק שהציבור התפכח. ציבורים שלמים האמינו באמת ובתמים שיש פה ציבור פלסטיני שרוצה הגדרה עצמית, היום מבינים שהם רוצים השמדה שלנו. הם באמת האמינו שהפלסטינים רוצים לחיות לצידנו. היום ברור לחלקים ניכרים בציבור שהם רוצים לחיות במקומנו, בבארי, בכפר עזה, בשדרות - זו האמונה שלהם, תמיד אמרו לנו את זה אבל התעלמנו מזה".
"בסופו של יום כך הקמנו את מדינת ישראל, ברור שהתיישבות מוסיפה ביטחון, אין מחלוקת", הכריז והביע את עמדתו בנוגע ל'יום שאחרי' ברצועת עזה: "העליתי הצעה לדיון דחוף בעניין הזה של הכנסת פועלים פלסטינים לארץ, שזה מסכן את ביטחון ישראל. הם לא צריכים לעבור שום מכשול ויכולים לפגוע בנו. 82 אחוזים מהם רואים ערך במה שעשה החמאס, טבח בעם היהודי. אמרתי מעל בימת הכנסת שדין אחד למדינת ישראל ואותו דין ליו"ש - אסור להכניס פועלים פלסטינים להתיישבות ביו"ש, כי אני לא פחות דואג להם מלאזרחי מדינת ישראל. אני חושב שההחלטה הזו מוטעית, וקראתי להפסיק את זה לאלתר".
לדבריו, "פועל מרוויח בממוצע בעזה 1200 ש"ח, פועל שעבד בישראל הרוויח 7200 ש"ח, תבין את הפער העצום. אמרו לנו 'תכניסו אותם, ותקנו ביטחון', אותם גורמים ביטחוניים אמרו לנו 15 שנה, ועם אותו ביטחון הבנו שבזמן הזה שהכנסנו אותם לארץ הם אספו עלינו מידע ותכננו כיצד להשמיד אותנו. לכן אני אומר לאותם גורמים 'בואו נשאל שאלות, נציב סימני שאלה'".
"ביום שאחרי בעזה צריך להיות שם, עד שיגיע גורם אחר שייקח אחריות, שלטון צבאי, האזרחים ינהלו את השלטון של עצמם כמנהלות מקומיות. הרצועה תהיה מפורזת. צריך להבין, אם לא נהיה שם לא נהיה כאן. לוקח זמן לציבור להתפכח, שהם לא רוצים לחיות לצידנו, הם רוצים לחיות במקומנו, הם רוצים להשמיד אותנו - זו האמת. יש תוכנית הכרעה מסודרת, ישבנו עם גורמי צבא בכירים בנושא ויחד גיבשנו תוכנית שתהיה בשורה לעם ישראל", סיכם.
עריכה: שני רומנו