אתמול (א') הגיעה לסיומה הפסגה בפריז שנועדה להוביל לכינון עסקת חטופים נוספת, ועל פי הדיווחים מן המקום, היא הוגדרה טובה וכללה ניצנים של התקדמות. היום (ב') יתכנס קבינט המלחמה וידון בפרטים. סא"ל (מיל') אבי כאלו, לשעבר ראש מחלקת שבויים ונעדרים באגף המודיעין, התייחס לדברים.
"אני סבור שיש לנו כאן מצרף של מרכיבים שמייצרים לחץ על החמאס, שאנחנו כמובן מתקשים למדוד אותו, אבל בדינמיקה שאנחנו מזהים בהחלט אפשר לראות את זה", הבהיר כאלו בפתח השיחה. "הלחץ הצבאי, החורף, הלחץ הגובר של הקטארים והמצרים ברוח גבית של האמריקנים, הדבר הזה יוצר דינמיקה מחודשת שגם בעולמו הפנטזיונרי של סינוואר מצריך התכתבות מסוימת עם המציאות, גם אם היא לא הולכת את כל הדרך כפי שאנחנו היינו רוצים בשלב הזה".
עוד הדגיש כי "מרחבי הגמישות, הם הולכים וגדלים בצד הישראלי, אבל גם הם יש להם גבולות גזרה. למשל המחירון של אלפים רבים של אסירים, כמובן דברים דמיוניים שמראים עד כמה תפיסת המציאות של סינוואר בשלב הזה לקויה. אני דווקא רואה את עניין הפסקת הלחימה כמרחב שבו כן יש מקום בעין מבוקרת לראות מרחב הסכמה בין ישראל לחמאס. אפשר גם בתוך מרחב ההסכמה לכלול חטופים שמבחינת סינוואר אינם בליבה".
"זרע המחלוקת לטעמי זה כמובן הנושא של הגליה, שלטעמי הוא לא ריאלי. יכול להיות שגם שחרור מלא של כלל החטופים לא ריאלי. גם כאמור האסירים הביטחוניים הכבדים, גם הוא מרחב שיש בו קשיים. אבל אפשר לראות ניצנים משמעותיים של התקדמות שיכולים להניח יסוד מעודד להמשך הדרך", הוסיף.
נוסף על כך ביקש כאלו לחדד כי "המחלוקת תהיה סביב שאלת מנגנון הסיום להפסקת האש, איזה ערבויות תהיינה נתונות פה. גם במקרה של הפסקת אש עם הסכמות נרחבות יותר, עדיין לישראל עומדת הזכות הבסיסית להגנה עצמית. לכן יש דברים שיאפשרו לישראל לפעול במקרה של הפרה הסכמית".
בהמשך הביע סגן אלוף (מיל') אבי כאלו את עמדתו בנוגע לשחרור אסירים ביטחוניים רבים תמורת השבת החטופים לישראל. "הדעה שלי בעניין שחרור האסירים שמציאות השתנתה מהיסוד, והיא תשתנה גם ברצועה בין אם הלחימה תופסק ובין אם לא. אם אנחנו הולכים לתרחיש של שינוי המציאות הביטחונית באופן עמוק בעזה, אז גם אופן ההתבוננות שלנו על שחרור האסירים הביטחוניים, כולל הכבדים והחמורים ביותר שבהם, גם הוא יכול להשתנות במסגרת תוכנית העבודה הזו. יש כאן הרבה משתנים".
"אתה שולט בשטח, גם שחרור שלך ליו"ש גם שחרור שלך לעזה יכול להיות אחר כשאתה בשליטה בשטח או שבעלי ברית שלך נמצאים. לכן הסיכון לשחרר אסירים ביטחוניים במציאות שבה ישראל שולטת תהיה שונה מאשר אסירים ביטחוניים ישוחררו לב ליבו של החמאס כמו שראינו לאחר עסקת שליט, על המשמעויות ההרסניות אחרי העסקה", הסביר.
לסיום ביקשה דוידוב את התייחסתו של ראש מחלקת שבויים ונעדרים באגף המודיעין לשעבר בנוגע לאותם דיווחים הטוענים כי סינוואר נמלט דרך המנהרות התת קרקעיות עם מספר חטופים שלקח כבני ערובה. כאלו סיכם: "גורמי צבא כבר התייחסו לעניין, מרחב התת קרקע הוא כמעט סוג של נעלם מבחינתנו, זה סוג של חלק מההפתעות שתפסו אותנו בתוך המלחמה בעזה, והוא גם חסר תקדים ברמה הגלובלית".
"גם להערכת צה"ל עוד לא הגענו למרבית האזורים, ולכן האתגר הוא עצום. לגבי המופע בפריז, בעיניי, ברמה האסטרטגית, החשיבות היא קיומו, ביטוי לכך שסוגיית החטופים היא אבן ראשה גם של הממשל האמריקני, ביטוי לזה שנושא החטופים נמצא אצל ביידן אולי בליבת סדר היום הביטחוני כדי להבטיח את ההסדרה האזורית הזו", אמר.
עריכה: שני רומנו