על רקע חשיפתו של השר חילי טרופר כי החלו הדיונים בסוגיית 'היום שאחרי', ענת דוידוב ואודי סגל שוחחו עם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון שתקף בחריפות את התנהלותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאורך המערכה.
"אני מברך על דיונים על איך מסיימים את המערכה הצבאית, מה שנקרא היום שאחרי", אמר יעלון בפתח השיחה. "אנחנו ביום ה־116, לא מקנא ברמטכ"ל הרצי הלוי שפועל בלי שניתנה לו הנחיית דרג מדיני בדיון שכולל גם אותו איך מסיימים את המערכה. אני גם לא רואה שכל כך מהר נתניהו מסיים את זה, גם בנושא החלטה על מצב הסיום וגם בנושא החטופים. נכון להיום השיקול האישי שלו זה הישרדות אישית אל מול האיומים של סמוטריץ' ובן גביר שיפרקו את הממשלה, הקואליציה, במצב שהוא יקבל החלטה שלא לרוחם".
עוד טען כי "בעניין החטופים הם מעדיפים להקריב אותם מאשר לשחרר אותם, אנחנו נגיע פה לנקודת הכרעה שתחייב גם את גנץ ואיזנקוט לקבל החלטה. במקומם כבר הייתי מקבל החלטה, הם באמת נכנסו לממשלה מתוך כוונה טהורה, קראו לזה להיכנס מתחת לאלונקה. הם לא מצליחים אחרי 116 יום להביא את ראש הממשלה להחליט על מצב הסיום ולא לשחרר החטופים, הם הופכים להיות שותפים עם אחריות קולקטיבית, הופכים לעלה תאנה לממשלה לא לגיטימית. מי ישלוט אחר כך? יש לנו כבר דוגמה, צפון הרצועה".
"הצבא עשה עבודה מקצועית. המחדל של שבעה באוקטובר הוא מחדל. מאז הצבא מוכיח יכולת גבוהה בכל זרועותיו. הוא סיים לפרק את הגדודים בצפון הרצועה, ולא קבענו מי ישלוט שם, לא קיבלנו את ההצעה שלדעתי הכי נכונה, הכי שפויה, הכי משרתת את האינטרסים גם שלנו וגם של ארה"ב, אז מי ממלא את הוואקום? החמאס", תקף. "כל עבודתנו שם הייתה ברכה לבטלה, כל מה ששילמנו שם הולך לבטלה. לכן הינה, כבר יש דוגמה לאיך אי קבלת החלטה גורמת לקבלת החלטה, שהחמאס ישלוט. חבר'ה, תכריעו. כל עוד אנחנו לא מכריעים, החיים עושים את שלהם".
לדבריו, "היינו צריכים לקבל את ההצעה האמריקנית שהונחה על שולחננו בשבוע הראשון. הגיע הנשיא ביידן ושם אותה על הקבינט. ההצעה אומרת שוועדה מקומית תנהל את העניינים האזרחיים, אבל צריך למנות מישהו, אז שתהיה ועדה מקומית. אז זה יהיה קשור לרשות הפלסטינית, סמוטריץ' ובן גביר מטרפדים את זה, ונתניהו נכנע להם כי הוא רוצה לשרוד פוליטית".
לאור אמירותיו תהו צמד המגישים אם נכון להכניס את הרשות הפלסטינית לרצועת עזה כחלק מהמנגנון להחלפת חמאס, והשר לשעבר הבהיר: "לא בטוח שזה יצליח, אבל מה האלטרנטיבה? אין אפשרות אחרת חוץ מאשר לנסות ועדה מקומית שכמובן קשורה לרשות. יש ועדה אזרחית של אנשים שאבו מאזן משלם להם שכר, הייתי רוצה שזה יקרה אחרי צוק איתן. באה ארה"ב עם הצעה שמאוד משרתת את האינטרס האמריקני וגם האינטרס הפוליטי של ביידן. עד שבעה באוקטובר נתניהו מאוד רצה את זה, להביא את ערב הסעודית לציר המדינות המתונות אל מול ציר הרשע, איראן, רוסיה, השפעת סין, חיזבאללה, חות'ים. היינו צריכים להגיד 'כן', ולהכניס את כל התנאים שלנו".
"האמריקנים באמת מדברים על סעודיה ונורמליזציה, אבל יש סוג של מחיר מצידה של ישראל, סוג של הכרה או חזון לקראת מדינה פלסטינית. זה לא פרס לחמאס?", שאל סגל, ושר הביטחון לשעבר השיב: "אתה יודע כמה פעמים הכרנו במדינה פלסטינית? אז דה פקטו יש פה כבר ישות. אצלנו צריך לקבל החלטה, האם אנחנו רוצים לספח ולטרנספר את הפלסטינים, הערבים? יש כאלה שרוצים לטרנספר את ערביי ישראל, ההזויים, המשיחיים בממשלת נתניהו, או שאנחנו מדברים על היפרדות. אני בעד היפרדות, גם ביו"ש. הרי יצאנו משם וחזרנו בגלל המצב הביטחוני. זה המצב שצריך להיות גם בעזה, על זה להתעקש. האינטרס שלנו ביטחוני. לי אין אינטרס לחזור לרצועה, ובוודאי שלא להתיישב שם, זה מיותר, זה מסוכן".
בסיום השיחה ביקר יעלון בחריפות את ראש הממשלה בנימין נתניהו. "נתניהו מתמרן כדי לשרוד פוליטית. זה לא מנהיגות, זה היאחזות בשלטון. לצערי הוא נכנע למה שאני קורא הזנב שמכשכש בכלב, זנב שגדל. כל מה שקורה עכשיו בממשלה הזו, ופה אני פונה לגנץ ואיזנקוט, אתם מאפשרים את חיזוק המחנה הזה. תקציב המדינה הזוי, הוא מחזק את הגורמים האלו שהם הזנב. חדרו לליכוד גורמים כאלה שהם כהניסטיים, משיחיים, גזעניים, פשיסטיים, הם משפיעים על הפריימריז".
"צריך לחתוך את זה. מכל האירועים הללו אסור לנו לאבד קשר עין עם מה שאנחנו מתמודדים איתו בשנה האחרונה, אם נהיה מדינה יהודית דמוקרטית ליברלית או נהיה משיחית פשיסטית גזענית מושחתת, לשם אנחנו כרגע הולכים אם גנץ ואיזנקוט לא ידעו לעצור את זה מתוך הממשלה ולהוביל אותנו כמה שיותר מהר לבחירות", סיכם.
עריכה: שני רומנו