זה כבר 116 ימים שבהם מדינת ישראל נלחמת על קיומה וסוגיית היום שאחרי עודנה פתוחה. ענת דוידוב ואודי סגל שוחחו ב־103fm עם השר חילי טרופר (המחנה הממלכתי) אשר הביע את עמדתו בנושא והתייחס לדיווחים הזרים בנוגע למגעים לשחרור החטופים משבי חמאס.
"מה יהיה ביום שאחרי?", תהו צמד המגישים, והשר טרופר חשף: "בשעה טובה התחילו דיונים בקבינט וגם בעבודת מטה סביב העניין הזה. אנחנו רוצים להיות שם רק במובן הביטחוני, חופש פעולה מבצעי חייב להישמר. אם יהיו מחבלים, וברור שיהיו בעזה, דין ח'אן יונס כדין ג'נין. הממשלה, אנחנו שותפים לה כרגע, ואני מקווה שבעתיד נרכיב את הממשלה, התפיסה שבמשך שנים ארוכות עכשיו חופש פעולה מבצעי ושליטה ביטחונית של ישראל חייבת להימשך - הסכמה כמעט מקיר לקיר, הדילמות מגיעות יותר בשליטה האזרחית".
עוד הדגיש כי "אנחנו במחנה הממלכתי חושבים שלא נכון שישראל תשלוט שם אזרחית, לא רוצה לנהל שם את בתי החולים, בתי הספר והביוב, אבל אני גם לא רוצה שזה יהיה חמאס ולכן צריך לבנות כוח מקומי. זה מורכב, רגיש, אבל לאורך זמן נכון שכוח מקומי שהוא לא חמאס ינהל את הצד האזרחי בפיקוח ובביטחון ישראלי".
בתגובה לאמירותיו ציינו סגל ודוידוב כי בסוף השבוע האחרון התבטא השר סמוטריץ' בנושא והכריז כי יהיה שלטון צבאי ישראלי בעזה. השר טרופר חידד: "זו עמדתו, אנחנו חולקים עליה. אני שמעתי את ראש הממשלה, את שר הביטחון, בעניין הזה הם הרבה יותר קרובים לעמדה שלנו מאשר של סמוטריץ'. אני חושב שזה לא ריאלי בשום בחינה, זו המתכון להתבוססות בבוץ העזתי".
השר טרופר הוסיף והתייחס לכנס שהתקיים השבוע תחת הכותרת 'חזרה לעזה'. "קודם כול אני חושב שיש משהו חסר רגישות בכנס שיש בו ריקודים ומוזיקה רועמת בזמן שיש כל כך הרבה צער מסביב ועוד 136 חטופים בעזה. יש בזה משהו חסר אחריות, בטח במצב מדיני כל כך רגיש, לשמוע קריאות 'טרנספר', 'סיפוח', הם חסרי אחריות ופוגעות במאמץ המלחמתי. כל אחד יכול להביע את דעתו, אם היה מדובר בכנס של אזרחים, הייתי אומר להם 'אני חולק עליכם, זה לא הזמן', אבל הקושי שלי זה חוסר האחריות של אנשים מתוך הממשלה בתקופה הרגישה הזו".
"מעבר לחוסר הרגישות, מעבר לפגיעה המדינית, במטרות המלחמה לא מופיעה התיישבות. המוני ישראלים שיצאו למלחמה יצאו כי הם רצו למגר את שלטון החמאס, להשיב את החטופים ולתת ביטחון לתושבי העוטף. הם לא יצאו למטרות טרנספר והקמת יישובים ברצועה. כששרים ובכירים בממשלה מוסיפים עוד מטרות למלחמה, זה פוגע בלכידות הפנימית", תקף.
על עמדותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט בנושא היום שאחרי ברצועת עזה, אמר: "יש דיון וראש הממשלה ושר הביטחון לא חושבים אחרת מבני גנץ וגדי איזנקוט. מתנהלים דיונים על היום שאחרי, ואני מקווה שזה יואץ, כי המציאות בחלק מהאזורים בעזה היא כבר היום שאחרי. בצפון הרצועה השאלה הזו היא לעכשיו. אנחנו לא רוצים ממשל צבאי, אבל אני לא מזהה כרגע כוח מקומי שיכול לעשות את זה, אבל התהליך הזה חייב לקרום עור וגידים. אנחנו שם בין היתר לדבר הזה, כל כך הרבה משימות גדולות יותר מכל שיקול פוליטי עומדות מולנו, ואנחנו מחוייבים להן. כל עוד נחשוב שאנחנו תורמים להן, נהיה שם".
אתמול (ב') התקבלו דיווחים זרים בנוגע למשא ומתן לשחרור החטופים משבי חמאס, שבהם דווח כי חמאס דוחה את המתווה שהוצע. השר חילי טרופר הסביר: "עדיין מוקדם לדעת. אתמול דיברו על ניצנים של התקדמות, אין משהו מעבר לזה כרגע. קשה לי לדעת אם זה יבשיל, אבל אי אפשר לדבר הבוקר על התקדמות משמעותית. אנחנו מול אויב אכזר, יש גם לנו קווים אדומים, חשוב לשמור עליהם ולצד זה לעשות מה שאפשר כדי להחזיר את החטופים".
"שרים בתוך הממשלה שלכם אמרו שהמתווה כמו שהוא פורסם זו כניעה לחמאס. בעינייך זו כניעה?", התעניין סגל, והשר טרופר השיב: "אני חושב שזו טעות של שרים שתוך כדי משא ומתן, כשאין עדיין משהו על השולחן, יודעים להביע את מסקנתם. מילא בחדר, אבל בחוץ זו טעות. גם בפעם הקודמת שחזרו למעלה ממאה חטופים הביתה, היו לא מעט שרים שהתבטאו עוד לפני שהעסקה הייתה מוכנה, רובם גם בסוף הצביעו בעד. בדיעבד, יש מעט ישראלים שהצטערו על זה שהלכנו לאותה עסקה. גם אז היו מי שדיברו על כניעה, היום כשיש למעלה ממאה איש שחזרו מהתופת הזו וחזרנו להילחם, נדמה ליש אנחנו רואים את התמונה אחרת".
בנוסף ביקש השר טרופר להבהיר כי "אני מבין שאם יש עסקה יש גם מחיר, ישראל מחוייבת לאנשים האלה, היא לא הייתה שם כדי לשמור עליהם בשבעה באוקטובר וצריכה לפעול כדי להחזיר אותם. לא בכל מחיר אבל זה ברור שזה כולל מחירים כבדים. סוף הלחימה זה תנאי שגם אני לא יודע לקבל ולא חושב שישראל יכולה לקבל, אנחנו לא יכולים לסיים את המלחמה במצב הזה כשברור שעדיין יש חמאס. ברור שכשנצא הוא יצא מתוך התת קרקע. אני לא מכיר תושבים בעוטף שיחזרו בסיטואציה כזו הביתה. עצירות, הפוגות, זה מחיר שאפשר לספוג".
עריכה: שני רומנו