אודי סגל וענת דוידוב

"צריך להימנע ככל האפשר ממלחמה כוללת בצפון"

אל"מ (מיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי ולזירה הצפונית, על המתיחות הקשה בצפון: "לא מבין מדוע אחרי 4 חודשים הקבינט לא מגדיר מטרה אסטרטגית"


לצד המלחמה הקשה מול חמאס, הירי מחיזבאללה אל עבר יישובי קו העימות בצפון הולך וגובר מיום ליום. אל"מ (מיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי ולזירה הצפונית, התייחס לסוגיה המורכבת.  

תחילה התייחס מרום לעמדתו של יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן, שטען כי ישראל צריכה ליצור ברצועת ביטחון בתוך שטח לבנון. "אני ממש לא חושב ככה, אני מסכים עם ח"כ ליברמן שיש לנו בעיה רצינית בצפון. ארבעת החודשים של מלחמת ההתשה והפעלת הכוח של צה"ל לא מצליחים להשיג את המטרה האסטרטגית, שהיא סילוק החיזבאללה צפונה. אנחנו בסוג של סטטוס קוו שמחייב החלטות של הקבינט בהקשר הזירה הצפונית. אני לא מבין מדוע אחרי שהמאמץ העיקרי בעזה הסתיים, למה הקבינט לא מגדיר מטרה אסטרטגית לצפון. למה לא מעבירים כוחות לצפון כדי ליצור איום אמיתי על הגבול, יכול להשפיע על המשא ומתן. החיזבאללה היא בעיית הבעיות שלנו, אנחנו לא מתייחסים ככה. אנחנו עדיין תקועים בהחלטת הקבינט לפני ארבעה חודשים שהעדיפות בעזה, שהיא מזמן לא בעזה".

"אני חושב שזו שאלה של תיאום ציפיות עם עצמנו ועם הציבור שנעקר מביתו", הודה והוסיף :"הסכם כזה הוא לטווח קצר, הוא יכול לתת שקט. במקרה הטוב יהיה פירוז של רצועה מדרום לליטני, הוא לא פותר את הבעיה האסטרטגית מול חיזבאללה. אחרי לחימה אינטנסיבית של צה"ל בעזה אנחנו צריכים להימנע ככל האפשר ממלחמה כוללת בצפון. המדינה הזו וצה"ל לא יכולים לעשות מלחמה עצימה כזו אחת אחרי השנייה. הבעיה המרכזית בצפון, איך יוצרים כרגע מציאות אחרת שתאפשר לאותם 70 אלף איש לחזור לבתיהם".

מרום המשיך והסביר כי לדעתו הפתרון צריך להיות שילוב בין מאמץ דיפלומטי ליצירת איום ברור מול חיזבאללה. "צריך להיות ברור שגם אם יהיה הסכם שהמדיניות של ישראל של הכלה אסור שתחזור. ישראל חייבת לגבש מדיניות שבה אם תהיה הפרה, נצטרך לפעול למרות הנוכחות המסיבית יותר של צבא לבנון. אנחנו צריכים להיות אחראיים על עצמנו. מה מטריד את האנשים? פשיטה של כוח רדואן. הסיכוי לזה נמוך מאוד עם נוכחות של צה"ל ומדיניות אחרת של ישראל. זו מציאות אחרת לחלוטין. היא יכולה לעבוד לתקופה מסוימת, היא לא פותרת את האיום המשמעותי מצד החיזבאללה. ישראל תצטרך למצוא בעיתוי עתידי איך מתמודדים בצורה משמעותית עם האיום".

"סינוואר לא בלחץ ולכן לא רץ לתת תשובות"

"אם צבא לבנון ובעיקר המדיניות של ישראל תהיה אגרסיבית ונחושה, אפשר ליצור מציאות אחרת לחלוטין מההפקרה בשישה באוקטובר שכוחות רדואן היו עשרות מטרים מבתים, שזה בלתי נסבל", הדגיש. עוד הביע את עמדתו על ההמתנה מורטת העצבים בימים האחרונים לתשובת חמאס בנוגע לשחרור החטופים: "קורה פה דבר מאוד חמור בעיניי. אחד, לפני כמה ימים מדינה שלמה עוצרת את נשימתה שסינוואר מהבונקר יאשר את ההצעה, מציאות אסטרטגית בלתי נסבלת. סינוואר לא בלחץ ולכן לא רץ להגיב ולתת תשובות תוך שעות או ימים. יש פה תפיסה של משא ומתן שתכליתה להתיש אותנו, בטח את המשפחות והחברה הישראלית".

עוד טען כי "הלחץ הצבאי על חמאס לא מספיק, לא מבין למה הקבינט לא מחליט על לחימה ברפיח שתיצור לחץ אמיתי, זה סוג של עיר מקלט כרגע. אי ההחלטה על היום שאחרי גורמת לחמאס להישאר, לקבל ביטחון עצמי. האמריקנים לוחצים לעצור את המלחמה, יש לו זמן. השלומיאליות של הסיוע ההומניטרי בלתי מתקבלת על הדעת, וצריך לומר ביושר, הקטארים שהם שחקן משמעותי במשא ומתן, הלחץ שמופעל עליהם ומהם על חמאס הוא לא מספיק. ככה שהציפייה שלנו היא בצדק ש־136 אנשים יחזרו לנו ברורה, אבל אסטרטגית סינוואר כרגע לא בלחץ".

לסיום הביע מרום את עמדתו על האופן שבו ישראל צריכה להתמודד מול חמאס בסוגיית החטופים. "ישראל צריכה להפעיל מנופים אחרים במקביל למאמץ הצבאי. אני שומע את השיח בחברה הישראלית על המחירים, עוד אין עסקה. אבל הדיון העמוק הזה יגיע, צריך לומר לעצמנו ביושר - זה לא אירוע שבו חמאס תקף מוצב של צה"ל ולקח חיילים בשבי. פה המדינה וצה"ל הפקירו את האנשים, ואם היא לא תעשה הכול כדי להחזיר אותם, זה יהיה אות קין על מצחה של המדינה לדורי דורות".

עריכה: שני רומנו

07/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: אייל מרגולין/פלאש90
Paris