הבוקר (ב') נפתח יומה ה־130 של המלחמה על רקע התקדמות כוחות צה"ל בדרום רצועת עזה והניסיון ללחוץ על חמאס לעסקת חטופים משמעותית נוספת. השר לביטחון פנים, סגן שר הביטחון וראש השב"כ לשעבר ושר החקלאות אבי דיכטר התייחס לשלל הזירות.
"יש מנוס מפעולה עצימה וכיבוש רפיח?", תהה סגל בפתח השיחה, והשר דיכטר הסביר: "מדובר במימוש היעדים שהקבינט קבע בשבעה באוקטובר, הם לא השתנו עד היום - היעד הראשון היה והינו השמדת תשתיות הטרור הצבאיות של החמאס, ואת היעד הזה הצבא מתקדם בו ולמימושו בצורה באמת מעוררת כבוד. אפילו אנשי הצבא מופתעים מהיכולת שלהם להתקדם, ולכן רפיח היא חלק מהיעד הזה, ממימוש היעד".
השר דיכטר הוסיף כי "ברפיח יש מערכת צבאית של ארגון הטרור החמאס והג'יהאד. ראינו את זה רק שלשום במבצע לחילוץ שני החטופים, איזו עוצמת אש הייתה נגד הכוח שנכנס, ואיזו עוצמת אש נדרשה בעיקר מהאוויר כדי לאפשר יציאה חלקה בלי נפגעים גם לחטופים וגם לכוח. היעד השני, מיטוט היכולת השלטונית של חמאס, הוא מטבע הדברים יותר קשה להשגה, צריך סבלנות. לא בכדי צה"ל הגדיר את שנת 2024 כשנת לחימה בעזה".
"מיטוט היכולת השלטונית של חמאס בעזה זה יעד בר השגה, הוא נקבע ככזה כבר בשבעה באוקטובר", ציין. "אנחנו עוד לא קרובים לשם מהסיבה הפשוטה שכרגע בעזה מתנהלת מלחמה, תוך כדי אתה לא יכול לייצר משילות אחרת. חמאס מממש את המאסות שלו ברצועה, שבאות לידי ביטוי גם בכוח צבאי, גם בכוח משטרתי כי המשטרה שם היא משטרת חמאס, אפילו הביזה של שיירות הסיוע שעושות את דרכן צפונה, גם הביזה הזו מאורגנת. לא כל ביזה היא מאולתרת, חלק מזה הוא ביזה לצורך אנשי החמאס".
בנוסף התייחס השר דיכטר למבצע החילוץ שאירע שלשום, כשכוחות צה"ל פשטו על המבנה שבו הוחזקו פרננדו סימון מרמן ולואיס הר ברפיח. "ההרגשה היא עילאית כשאתה רואה אירוע כזה לשחרור שני חטופים מתוך 136. באותה נשימה, הלב נצבט מההרוגים כשאנחנו מתבשרים על שמותיהם עוד אתמול בלילה. הלב עם המשפחות. אתה מתפלל לשלום הפצועים ואתה מבין שבמלחמה בסדר גודל כזה יש רגעים קשים מאוד, כואבים מאוד ורגעים של התרוממות רוח. סוגיית החטופים בהשלמה ליעדים שאמרתי קודם, המלחמה הזו לא תסתיים בלי שכל החטופים יוחזרו ארצה - אלה שבחיים ואלה שאינם".
"המהלכים הם מקבילים, גם במבצעים ככל שהמודיעין מאפשר את זה והיכולת המבצעית להוציא את החטופים חיים משם הביתה, ובמקביל לזה הנושא של משא ומתן לשחרור החטופים במספרים גדולים, בקבוצות גדולות, כפי שהיה בעסקה הראשונה", הבהיר. "העסקה הבאה תהיה על כל החטופים, גם אם יהיו בה פעימות, כי אחרת אתה מתחיל לתת לחמאס אוויר לנשימה כשהם יבינו שהם יכולים לשחק ולתעתע בנו - אני חושב שהמלחמה הזו תהיה מורכבת יותר, בעייתית יותר וקשה יותר להשגת היעדים".
בתגובה לאמירותיו התעניינו המגישים אם למשלחת הישראלית לקהיר יש הנחיות חדשות במסגרת הרצון להגיע לעסקת שחרור נוספת, והשר דיכטר הכריז: "מטבע הדברים, אין לי שום כוונה לתת לצד של חמאס או מטעמם שום מידע שיכול לעזור להם במשא ומתן עם האנשים שלנו. הדרישה שלי היא ברורה וחדה - ללכת להסכם על החזרת כל החטופים. זו הדרישה, זו העמדה שלי, אני מקווה שהיא תהיה גם העמדה של מדינת ישראל. באיזה מתכונת, מחירים, זו סוגיה למשא ומתן".
"אני חושב שכל סיכוי כלשהו, גדול או קטן, נכון להתקדם ונכון לשלוח את האנשים הכי טובים ורלוונטיים. אתה שולח למשא ומתן כזה את הטובים ביותר, מפני שהחזרת החטופים זה באמת נושא הכי נוגע לתוך הלב של כל אחד מאיתנו, אבל בסופו של דבר אתה רוצה להבטיח שכשהם נושאים ונותנים, הצד השני, של האויב, המרצחים, אנשי החמאס, מבינים שעתידם בעזה הולך להיראות אחרת מהשישה באוקטובר", אמר.
עוד טען כי "לדעתי זו טעות חמורה מאוד להודיע היום מה ישראל רוצה שיהיה בעזה ביום שאחרי, זה לשחק לידיים של האויב, ואין שום הצדקה לזה. גם אם אנחנו מגובשים, יודעים, מתכננים, מתואמים, על מה שאנחנו רוצים שיהיה בעזה ביום שאחרי - תוך כדי מלחמה אין שום הגיון מבצעי והצדקה מדינית למכור את המידע הזה, בייחוד לא לחמאס. החמאס צריך להבין שהוא נמצא תחת לחץ אדיר שלנו. שרידותו נמצאת בסכנה תמידית. כשאתה מסתכל על הפרסומים של הפלסטינים על 28 אלף הרוגים, אנחנו יודעים לסמן מחצית מאלה כמחבלים. זו פרופורציה שלא קיימת באף מלחמה שאני מכיר, יחס של 1 ל־2 מחבלים אל מול אזרחים. אחרי שבעה באוקטובר למדנו שמה שאנחנו קוראים 'בלתי מעורבים', צריך לעשות תיקון להגדרה הזו".
לדבריו, "להתגבש זה הכרחי, לפרסם זו תהיה טעות. אני יכול להבטיח דבר אחד - עזה, לא יכירו אותה לאחר שהמלחמה תסתיים, לא העזתים, לא הישראלים ולא כל מי שהיה בעזה לפני כן. איך היא תנוהל, מי ובאיזו מתכונת, זו טעות לפרסם את זה תוך כדי מלחמה. זה מחליש אותנו ולא מחזק אותנו. היעד שלנו לפגוע בהם, להחליש אותם. אחרי שבעה באוקטובר, מתקפה שלא הייתה מאז הקמת המדינה, בנבזות הכי גדולה, בסוגיה הזו כל מחבל צריך להבין שדמו בראשו. זו הסיבה שבאופן מפתיע לחלק מהאנשים פתאום יש כמעט 2,000 מחבלים עצורים. טעות לומר איך ישראל רוצה לראות את עזה מנוהלת ביום שאחרי המלחמה. חובה להתגבש בנושא הזה, טעות להודיע את זה לאויב".
"אתם יודעים מה התוכנית?", התעקשו שני המגישים להבין, והשר דיכטר השיב נחרצות: "אנחנו מתגבשים. בסוגיה הזו ישראל היא לא הגורם היחיד שמעניין אותו איך תראה עזה לאחר מכן. ישראל אולי הגורם המוביל, שלידנו ברצועת עזה לא יהיה אויב שיאיים על שום יישוב, לא קרוב ולא רחוק. עזה תפורמט אחרת לגמרי משישה באוקטובר. טעות יהיה לקבוע יעד של תאריך, צריך לקבוע יעד של משימות. אני מציע לכולם, בעיקר לעזתים, להבין שהמלחמה בעזה עוד תהיה ארוכה".
בהמשך התייחס השר דיכטר למתרחש בגבול הצפוני. "הסיפור של הצפון הוא סיפור קשה מאוד. מה שאנחנו רואים לאורך עוטף עזה של חזרה של חקלאים לעבוד ממש עד קו הגבול לאורך עזה בזריעת חיטה, תפוחי אדמה ועוד, ואתה רואה שבגבול הצפון בגלל המציאות האחרת והיותר מסוכנת, שם קשה מאוד לחזור לשגרה כלשהי. פה הצורך למצוא פתרון הוא מאוד מאוד דחוף מצד אחד ומאוד בעייתי מצד שני. הם פתחו בהתשה לעבר הצפון כדי לחזק או להזדהות עם חמאס בעזה".
"נכון להיום הם כמעט עם 200 הרוגים, זו לא המציאות שהם רצו, ולכן גם להם חשוב למצוא פתרון. אנחנו רוצים להבטיח שהישראלים שיחזרו, יחזרו למקום בטוח. הסכם יכול להבטיח את זה", אמר והביע את עמדתו על ההטחות ברמטכ"ל במהלך ישיבות הקבינט, ומהשר איתמר בן גביר בפרט: "האמן לי שהערה קנטרנית מכאן או משם, זה לא מה שמזיז את הרצי ממקומו".
לסיום הדגיש השר דיכטר כי "כל אלימות שמופעלת היום נגד פלסטינים רק בגלל שהם פלסטינים ולמישהו יש תחושת נקם, הנזק של זה לא פרופורציונלי בכלל להיקף האלימות. בגלל שזו אלימות של יהודים נגד ערבים היא תופסת נפח בתקשורת הבין־לאומית. משטרת ישראל היא זו שצריכה לשבת על הנושא, שב"כ עם החיישנים שלו בהיבטים שהם לאומניים ולא רק פליליים, ושני הגופים האלה צריכים לתת את המענה. אין ספק שגם אנשים שפוליטית יכולים להשפיע על מיעוט אלים כזה, ראוי שישפיעו".
עריכה: שני רומנו