אודי סגל ואלי כהן

"יהיה חייב להיות חוק גיוס חדש, חד משמעית"

ח"כ משה (קינלי) טור־פז פרש את משנתו בנוגע לחוק הגיוס: "אם החרדים לא יהיו שותפים לחקיקה של החוק החדש, הוא יהיה על הראש שלהם, לא תהיה ברירה"


זה כבר מעל 130 ימים שבהם נלחמת מדינת ישראל על קיומה, ומאות אלפי אזרחים גויסו לשירות מילואים לצד כוחות הסדיר ופועלים בשלל הגזרות. מי שעוד התייצב על מנת לקחת חלק בלחימה הוא סא"ל (מיל') ח"כ משה (קינלי) טור־פז (יש עתיד), סגן יו"ר הכנסת. בשיחה עם אודי סגל ואלי כהן, מנכ"ל פתחון לב, הביע חבר הכנסת את דעתו על המשך המערכה ברצועת עזה ועל חוק הגיוס בצל המלחמה.

"אני אומר כאן בוודאות, אין היום בתוך 120 חברי הכנסת יכולת להעביר את חוק הגיוס הישן", הכריז ח"כ טור־פז. "יהיה חייב להיות חוק גיוס חדש, חד משמעית. אני אמנם חבר אופוזיציה, אבל מתוך שיחות שלי עם חברי קואליציה אני שומע אמירה מאוד ברורה. בסוף הם תלויים בחרדים לקיום הקואליציה שלהם, אם החרדים לא יהיו שותפים, ואני מקווה שיהיו, לחקיקה של החוק החדש הזה, אז הוא יהיה על הראש שלהם, לא תהיה ברירה".

חבר הכנסת המשיך והסביר: "אני חשבתי שצה"ל קטן מדי למשימותיו, אנחנו צריכים עוד שתיים-שלוש אוגדות מתמרנות. אתה חייב לצאת לאוכלוסיות חדשות, וזה בעיקר הציבור החרדי. אני פוליטיקאי, אבל לפני כן עסקתי בגיוס חרדים בפועל, אף פעם לא בכפייה. הייתה לי הזכות להקים את הפלוגות החרדיות, פלוגות שנלחמו במלחמת חרבות ברזל והם חיילים מצוינים. מה שנכון לאלף החיילים החרדים, נכון גם לעשרת אלפים. אנחנו בעד להשאיר מספר מצומצם של לומדי תורה, והשאר שייתנו שירות, הרוב צבאי ומי שלא חברתי. זו זכות, לא רק חובה".

"הולכים לתמרן בעזה ולעשות מבצעים עוד הרבה זמן, עד שנראה שעזה התייצבה"

מייד לאחר מכן התייחס ח"כ טור־פז למערכה הדרומית מול חמאס. "אני לא עסקתי בסיפוח, לא הקמתי התנחלויות, עסקתי בדבר אחד - בצורך הביטחוני אסטרטגי לייצר רצועת ביטחון שהיא גדולה מקילומטר אחד, שזה מה שכרגע קורה ברצועת עזה. בצפון הרצועה, בעיניי, הצורך הוא גדול יותר, בגלל שדרות, היישובים הסמוכים וגם בגלל מפת האיומים. אני חושב שהיה נכון להרחיב את רצועת הביטחון לשלושה ק"מ, וגם בזה למסור מסר לחמאס. זה מצב ביניים, צריך לומר, אנחנו הולכים לתמרן בעזה ולעשות מבצעים עוד הרבה זמן, עד שנראה שעזה התייצבה".

"נהיה חייבים לשלוט בדרך כזו או אחרת בציר פילדלפי ובמעבר רפיח כדי למנוע את ההתעצמות. זה תהליך של מספר שנים", טען והוסיף: "פנטזיית גוש קטיף היא פנטזיה מסוכנת, לא ריאלית שלא תקרה. הממשלה לא הציגה תוכנית ליום שאחרי, אבל היום שאחרי בעיניי, יש לו מספר מרכיבים הכרחיים - שליטה במעבר רפיח וציר פילדלפי, יכולת תמרון של חטיבות של צה"ל, רצועת ביטחון בין קילומטר ל־3 ומישהו בשיתוף הפלסטינים צריך לשלוט בעזה - לא אנחנו. את זה צריך לעשות, זו עבודה מדינית".

לאור אמירותיו תהו צמד המגישים איך החיבור בין המרכיבים שציין מתחברים לאחד, וח"כ טור־פז השיב נחרצות: "זו בדיוק חוכמת המדינאות שאין לממשלה הזו. כל עוד סמוטריץ' ובן גביר ממשיכים עם האמירות הלא אחראיות שלהם, מוציאים את החברים הכי טובים שלנו בעולם כועסים ועצבניים, יהיה קשה מאוד להגיע להסכם. כרגע בממשל הנוכחי שלנו עם בן גביר זה לא אפשרי. אני מקווה שתהיה פה בהקדם ממשלה אחרת, ואז זה יהיה אפשרי".

"אנשי המילואים הם מגש הכסף שעליו בנויה מדינת ישראל"

"מאז כניסתי לכנסת לפני שלוש שנים אני ראש שדולת המילואים, וזה באמת הדבר הכי חשוב שאני עושה כאן בכנסת. אחרי המלחמה כולנו מבינים, וכרגע מה שניתן הוא התקדמות אבל רחוק מלהיות מספק", הדגיש. "אני עוסק כל יום בפניות של אנשים, מילואימניקים, שאומרים לי 'יש לנו בעיה', למשל מורה בסטאז' שהיה ארבעה חודשים במילואים, לא מכירים לו בסטאז'. כל העיוותים האלה, אנחנו עוד רחוקים מלפתור אותם. ההבטחות של סמוטריץ' לא מעוגנות בתקציב שסמוטריץ' עצמו הגיש. מה שהתחייבו עליו הוא רחוק מלהספיק - אנשי המילואים הם מגש הכסף שעליו בנויה מדינת ישראל".

כמו כן, כאשר נשאל מדוע מעמד המילואים עד המלחמה הנוכחית לא היה כפי שהיום, השיב חבר הכנסת: "אני אגיד לך את האמת העצובה, אני הרגשתי רק ביום המילואים האחרון במאי שאנשים לא מבינים אותם. אנחנו 200 ומשהו אלף מילואימניקים פעילים, וכשהייתי מדבר על זה זה היה נושא שקוף לאנשים. שני אחוזים מכלל מדינת ישראל נושאים על כתפיהם את ביטחון המדינה, והדבר הזה לא היה בהכרה ציבורית, הוא גם לא היה בתעדוף של צה"ל. בכל פעם שהאוצר בא למשרד הביטחון ואמר לו 'תשקיע שקל לאנשי המילואים', הוא אף פעם לא נתן אותם לאנשי המילואים".

עריכה: שני רומנו

16/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


משה (קינלי) טור־פז
משה (קינלי) טור־פז  |  צילום: אורן בן חקון/פלאש90
Paris