אודי סגל וענת דוידוב

"האיראנים ינסו ליצור אלמנטים דתיים למלחמה"

אל"מ (מיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי, ביקר את דרישתו של השר בן גביר שלא לאפשר למוסלמים לעלות להר הבית במהלך הרמדאן: "זו תהיה טעות קשה"


אל"מ (מיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי ולזירה הצפונית, שוחח עם ענת דוידוב ואודי סגל ב־103fm והביע את דעתו על החשש מהסלמה נוספת במצב הביטחוני בישראל לקראת הרמדאן הקרב, ועל רקע המלחמה בעומק רצועת עזה והמתיחות הגוברת מול חיזבאללה. 

"אין ספק שברקע המלחמה חמאס רוצה להוציא פיגועים, ובאמת הוא גם מצליח, אבל זה קורה תחת מתקפה גדולה מאוד של צה"ל כדי למנוע את הפיגועים האלה בתוך שטח ישראל וברחבי איו"ש", אמר מרום בפתח השיחה והוסיף: "לפני שמדברים על הרמדאן, שזה רמדאן במלחמה עם רגישות גדולה פי כמה, השטח באיו"ש כבר מבעבע עם סכנה לפיצוץ על רקע כמה אלמנטים שקורים בחודשים האחרונים - סוגיית הכספים שעדיין לא נפתרה, הפועלים שלא מגיעים לעבודה, האלמנט הכלכלי יוצר לחץ ביטחוני וניסיון גם של האיראנים וגם של חמאס לדחוף את האנשים לחצות את הקווים ולבצע פיגועים כשהם במצוקה כלכלית. יש פשיעה לאומנית שגדלה והולכת".

עוד טען כי "זה יוצר ניסיון לפיגועי נגד ומתסיס מאוד את השטח. לקראת הרמדאן והרצון של השר לביטחון פנים למנוע עלייה להר הבית, אני חושב שאסור לאפשר את זה. החלטה כזו תצרף למעגל האלימות הרבה מאוד קהלים, גם באיו"ש וגם בתוך ישראל, ושלא נדבר על המשבר הבין־לאומי שזה עלול ליצור. אני רוצה לקוות שמה שינחה את הקבינט וראש הממשלה זו ההחלטה הביטחונית הנכונה. כדי להרגיע את השטח צריך לאפשר את עליית הר הבית בחודש הזה".

"ברור שהחמאס והאיראנים ינסו ליצור פיצוץ בהר הבית וליצור אלמנטים דתיים למלחמה, אבל בשביל זה משטרת ישראל והשב"כ צריכים להיערך מראש", הדגיש. "אי אפשר לעבור תוך כדי מלחמה עם הלחץ בשטח שקיים, בלי שמוסלמים יעלו - זו תהיה טעות קשה ויגביר את ההסתה הדתית סביב האירוע. בהבנה שלי, כפי שמנגנוני הביטחון ממליצים, צריך לאפשר את זה עם כל ההכנות הנדרשות כדי לא לאפשר לחמאס לעשות מזה פיצוץ".

"עסקת חטופים תיצור הפוגה שתאפשר לנו פתרון של הבעיה בצפון"

בהמשך התייחס אל"מ (מיל') מרום למתיחות הגוברת בזירה הצפונית מול חיזבאללה. "יש פה הקשר בין הזירות שצריך לשים אותו על השולחן בצורה ברורה – האמירות של ראש הממשלה 'ניצחון מוחלט' הן אמירות פוליטיות ויצירת אשליה בעיני הציבור. בסד"כ הכוחות המצומצם בעזה לא יהיה ניצחון מוחלט והכרעה של החמאס בחודשים הקרובים, נקודה., כל בר דעת יודע את זה. אני חושב שהממשלה, הקבינט צריך לקבל שתי החלטות קריטיות - החלטה לגבי היום שאחרי או לפחות לשבת לדיון לגבי כיוון, והדבר השני, עסקת החטופים היא לא רק המחויבות המוסרית שלנו, כי ההליכה לעסקה כזו היא צו השעה, היא גם תיצור הפוגה שתאפשר לנו פתרון של הבעיה הסבוכה בצפון".

לדבריו, "נסראללה אמר בנאום מאוד מתריס, יהיר מאוד ועם ביטחון עצמי, כי הוא רואה שישראל לא מחליטה. הוא רואה את הקשיים, המגבלות והחששות שלנו. אנחנו נוכל לפתור את הבעיה של הצפון וליצור איום ממשי במקביל למאמץ הדיפלומטי רק כשהאש תיפסק. לכן האינטרס ללכת לעסקת חטופים הוא כפול, גם המחויבות לאנשים וגם לאפשר מאמץ עיקרי בצפון במקביל ולנסות למצוא שם פתרון אמיתי".

אשר למצב תושבי הצפון שפונו מבתיהם עם פרוץ המלחמה, הסביר: "יש משבר אמון מאוד חריף בין ההנהגה בצפון, תושבי הצפון, לממשלה. העובדה שהצפון מופקר, הנזק ביישובי הצפון גדול פי כמה מאשר בדרום, אין מנהלת שמתכללת את כל הבעיות, הצפון מושבת מבחינה כלכלית. הממשלה חייבת להקים מנהלת תקומה צפון, להקצות לזה אמצעים, לתת כיוון לאנשים, לעשות תיאום ציפיות עם הציבור. חייבים לפתור את הבעיה בדרום ולקבל החלטות קשות על מנת לאפשר פתרון דיפלומטי והפסקת האש, או היערכות לקראת מאמץ של לחימה".

"נהיה חייבים ליצור מציאות אחרת, רצועה בשטח בלבנוני, בלי זה זה לא יקרה. ההקשר בין הזירות ברור וזה לפתחו של הקבינט - בלי שקבינט המלחמה וראש הממשלה יקבל החלטות שהם לא בשביל שרידות הממשלה אלא בשביל הביטחון הלאומי שלנו, לצערי לא נלך לשום מקום", סיכם. "בכל הסדר ישראל צריכה להבהיר שאם יהיו הפרות בניגוד למדיניות שלנו ערב המלחמה, אנחנו נגיב. מדיניות ההכלה וההבלגה לא תחזור. זה הדבר היחידי שיכול להרתיע את הצד השני, ויהיו רגעי מבחן כאלה, ואני מקווה שהקבינט שיהיה אז יעמוד בהם. ישראל תהיה חייבת לפעול כדי להבהיר שישראל אחרי שבעה באוקטובר היא ישראל אחרת שלוקחת את גורלה בידיה".

עריכה: שני רומנו

18/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הר הבית - ארכיון
הר הבית - ארכיון  |  צילום: יניב מורוזובסקי/103fm
Paris