בצעד חריג יצא אתמול (ש') יושב ראש ההסתדרות ארנון בר דוד בחריפות נגד ראש הממשלה נתניהו, קרא להחליפו והבטיח כי ההסתדרות תצטרף למחאות נגד הממשלה. אראל סג"ל ופרופ' עוזי רבי דנו בכך ב־103fm עם פרופ' ירון זליכה, ראש בית הספר לחשבונאות כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית קרית אונו, אשר הביע את דעתו בנושא המורכב.
"הבנתי שהוא מעוניין גם לרתום את ההסתדרות להפגנות נגד הממשלה. הפגנות נגד הממשלה מטעם ההסתדרות זה צעד שהוא מאוד בעייתי, לטעמי גם מאוד מאוד מסוכן, דווקא מנקודת ראות העובדים, חברי ההסתדרות. ראשית כי זה צעד פוליטי", טען זליכה.
לדבריו, "להסתדרות יש תפקיד מאוד חשוב בהגנה על זכויות עובדים, בפרט עובדים מוחלשים. מכוח זה שתפקידם בהגנה על זכויות עובדים חשוב, ניתן להם עד היום פטור, שבעיניי הוא אנכרוניסטי, מביקורת של מבקר המדינה ומביקורת של רשם העמותות, אבל משעה שהם גוף פוליטי, שבטח גם משתמש בכספי ציבור העובדים כדי לממן את ההפגנות ויתר הצעדים, אז ספק רב אם אפשר לומר שיש הצדקה לפטור מביקורת".
עוד אמר: "עכשיו, צריך לזכור, הם לא ארגון וולנטרי, הם מקבלים את כספי מס הארגון מכוח חקיקה של הכנסת. מבקר המדינה הוא חלק מהכנסת, לא חלק מהממשלה. לכן משעה שמשתמשים בכספי ציבור שהכנסת העניקה למטרות שהן פוליטיות, אז אין שום מקום לפטור מביקורת. דבר שני, צריך לזכור שמס הארגון שקבעה הכנסת, 0.75 אחוז מהשכר, הוא שיעור שנקבע בשנים שההסתדרות פשטה את הרגל ולכן נקבע שיעור שהוא גבוה במיוחד, יש כאלה שאומרים אפילו כפול מהצרכים השוטפים של ההסתדרות, כדי שהיא תוכל לכסות את גירעונות העבר שאותם היא כנראה כיסתה מזמן".
לטענתו, "יכולים לטעון שאם יש להם כספים למימון מהלכים פוליטיים, אז אולי כדאי לבחון את שיעור מס הארגון, האם הוא משקף באמת את הצרכים של העבודה המאורגנת או שהוא מקור למימון פעילויות שהן לא עבודה מאורגנת. ההסתדרות גם חושפת את עצמה לטענות של שימוש לרעה בסמכויות שניתנו בעבור הגנה על זכויות עובדים, בפרט שחלק גדול מעובדי ההסתדרות הם במחנה הימין. בקיצור, אם ההסתדרות תעשה דבר כזה, היא לוקחת על עצמה סיכונים לא מבוטלים".
"יש פה איום בשימוש בזכויות של עבודה מאורגנת שהמחוקק העניק כדי להגן על עובדים, אין לזה שום מקום לשיח פוליטי. אני רואה בזה דבר חמור", הדגיש. "כל עוד בן אדם מדבר במדינה דמוקרטית, שיאמר מה שהוא רוצה, אבל אם אכן ירתמו את ההסתדרות ואת הכוח הארגוני והפיננסי שלה למהלך שאי אפשר להגיד שהוא לא פוליטי, אז יש פה בעיה מאוד חמורה שבעצם מאיימת קודם כול על זכויות העובדים, כי הפידבק שהממשלה עלולה לעשות זה לחתוך את מס הארגון, להיכנס לביקורת של מבקר המדינה, לשנות את החוק".
"כל הדיון נראה לי הזוי מכיוון שאנחנו באמצע מלחמה. קודם כול נסיים את המלחמה, נסיים להכריע את חמאס בכל רצועת עזה, נבנה שם איזו תשתית בסיסית לניהול הרצועה, נחזיר את החטופים, אז אפשר לעשות דיון פוליטי, כל אחד שיביע את דעתו. בכל מקרה, ההסתדרות לא יכולה להיות צד לדיון כזה", סיכם.