בכל יום שעובר מפרוץ המלחמה, הולך וגובר היקף הירי של חיזבאללה אל יישובי קו העימות. חרף המצב המתוח, הרשויות בצפון לא קיבלו תקציבים מיוחדים לתפעול השוטף. גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית גליל עליון, סיפר על מורת רוחו מהתנהלות המדינה בנוגע למצב.
"ארבעה וחצי חודשים מאז המלחמה החלה - בצפון, כל העסקים הקטנים סגורים, אין חקלאות, אין תיירות, גם חברות שקמו פה בעשור האחרון, יש פה עשרות אלפי אנשים שחיים פה חיים מאוד מורכבים ללא הכנסות עם הרבה הוצאות, ויש אוכלוסייה מפונה שחלקה נתמכת וחלקה לא נתמכת על ידי המדינה, והם בכלל במציאות הזויה", תקף. "אנחנו מדברים לא רק על הכסף קדימה והשיקום, אלא מנסים לייצר מנגנון שיתמוך ויחזיר לאותם אנשים שחיים כאן איזושהי תמיכה גם אחורה".
עוד טען כי "רב הנסתר על הגלוי, שלושה וחצי מיליארד שאתם מדברים עליהם זה שלושה וחצי בתוכנית שהוכנה לפני חודשיים והתייחסה לכאן ועכשיו ואחר כך לבנות תוכנית יותר ארוכה. תקציב שהוא רב שנתי ורק אחר כך נכנס כל האירוע בין משרד ראש הממשלה, סמוטריץ', וגם בן גביר, שר הנגב והגליל שעושה עבודה מצוינת, ומתחיל מאבק לקראת הפוליטיקה הבאה, איזו מפלגה תומכת יותר. האירוע הוא הרבה יותר גדול, האירוע מתחיל בראש הממשלה - צריך לתת הנחיות, אנחנו ארבעה וחצי כיוונים בלי אף אחד שיש לו סמכות ותקציב על המגזר האזרחי. יש פה המון צרכים שצריכים לענות עליהם".
זלץ המשיך והזדעק: "מחרטטים אותנו 4 וחצי חודשים. המציאות הזו, שהנתק כל כך גדול בין ממשלת ישראל לצפון, אנחנו כאן בצפון חיים במציאות מאוד מאוד מורכבת וקשה, גם אותם תושבים שחיים כאן בתוך המלחמה והפצועים והירי, וגם אלו שפונו".
כמו כן, כאשר ציינה דוידוב כי הצפון מופלה לרעה לעומת הדרום ותהתה מדוע זה קורה, השיב זלץ: "עד למלחמה הזו אמרנו שהאפליה בין הדרום לצפון היא בגלל ששם נופלים טילים ופה לא, וזה גם השתנה. נפלו פה טילים ורקטות כמו בכל מדינת ישראל בצוק איתן. אני מניח שיש פה את העניין של מי שמנהל אתה עניינים ואיפה הוא חושב. בל הצפון הוא מופלה, מוזנח הרבה מאוד שנים, ואנחנו קווינו ורצינו בעת הזו, שמבינים את החשיבות, האירוע פה הרבה יותר גדול - אם לא יינתנו פתרונות, לו"ז, מעבר לכסף יש פה 100 אלף מפונים שבונים חיים במקום אחר, אם לא יתנו להם אופק, גם הילדים שלהם לא יהיו פה בשנה הקרובה".
"התקציב שאנחנו מדברים עליו הוא גם תקציב ובעיקר לתת לתושבי הצפון איזשהו אופק", זעק. "זה בשביל מדינת ישראל, יש למדינת ישראל חשיבות וצורך אסטרטגי. יש לי המון הערכה למנהלת של תקומה אבל פה צריך משהו אחר. אנחנו יודעים מה לעשות, אבל יש נושאים ותקציבים שגם ברשויות החזקות הם לא יכולים להיות באחריותם. צריך להחליט שיש איזשהו גוף, סמכות. הכסף, שלושה וחצי מיליארד, סטרוק, סמוטריץ', זה חשוב, אבל זה סממן. חייבת להיות פה מנהיגות שתגיד 'לשם'. זה מה שאנחנו רוצים, זו האחריות, זה התקציב".
לסיום מתח זלץ ביקורת על התנהלותו של ראש הממשלה בצל המצב הסבוך. "ראש הממשלה היה פה ויש לו מנהג להוציא מהמגירות תוכנית קיימת, וכשנגמרת הישיבה הוא מכניס את התוכנית לשולחן. זה מה שקרה פה. יש המון תוכניות עם אפס עשייה. זו המציאות בצפון".
עריכה: שני רומנו