זה כבר 136 ימים שבהם מדינת ישראל במערכה עצימה בעומק רצועת עזה, אך עסקת שחרור חטופים נוספת כרגע אינה על הפרק. ענת דוידוב ואודי סגל דנו במצב הסבוך עם אלוף (מיל') ישראל זיו, לשעבר ראש אגף מבצעים, אשר פרש את משנתו בנושא ואף התייחס להכרעת הממשלה בנוגע לעלייה להר הבית.
"ברגע שאין יעדים מדיניים וכתוצאה מזה גזרה של יעדים צבאיים, זה הליכה במעגלים", הכריז זיו. "אין לך פה שום הגדרה שלפיה הצבא יודע לכוון את המאמץ ואת ההישג שלו. יש שם מחבלים, יהיו שם מחבלים כנראה גם בשנים הבאות, ואתה תמיד יכול לעשות מה שצבא עושה, להרוג מחבלים. מטרת הפעולה הצבאית להביא לשבירה הזו, העניין הוא לזהות מתי נקודת השבירה הושגה כדי להביא בסוף להישגים מדיניים. אם זו רק פעולה צבאית אז היא אין־סופית. בניסיון בעולם, בפעולות של מדינות נגד ארגונים, עולה תמיד הבעיה הזו - יש קושי מאוד רב להכריע ארגונים כאלה, מסוג שאין להם מה להפסיד".
עוד טען כי "ארגונים כאלה זה חלק מההרואיות, קשה להכריע אותם. לכן, זה לוקח למדינות שנים רבות, בממוצע לפחות 12 שנים. באיזו נקודה אתה יכול לצקת את האספלט החדש? לייצר שם תנאים שיש לכם יכולת מצד אחד לקחת את ההישגים שהבאת עד כאן, גם אם הם לא מושלמים כי אין מושלמים. הלכנו לרפיח, פירקנו עוד ארבעה גדודים, ומה אז? מה התנאים יהיו שונים מהיום? המנוף של רפיח הוא סוג של תמריץ לייצר באופן יותר מוחשי לייצר שם הנהגה שונה".
"אני חושב שגנץ וגם גלנט מבינים היטב שאנחנו נמצאים בדיוק בנקודה הזו שיש מספיק הכרעה. היא לא מושלמת, אבל מספיק כדי לתרגם אותה גם להישג מדיני וגם להישג מול החטופים", הודה והוסיף: "אם לא נעסוק בנקודה הזו נחמיץ את הנקודה שבסוף נאבד את הקרדיט הבין־לאומי, או שהאמריקנים יפסיקו להתעניין במצב שלנו. המדינות הערביות אותו דבר, יאבדו עניין, ואנחנו נישאר פה מתבוססים בעזה ואין לנו שום מנופים".
בהמשך התייחס זיו להכרעת הממשלה בנוגע להגבלות בעלייה להר הבית במהלך חודש הרמדאן. "החלטה אומללה. ערביי ישראל, שבכל המלחמה הזו התנהגו למופת בניגוד לציפיות, אולי לתקוות של בן גביר ואחרים, ישראל הייתה צריכה להראות להם מידה יותר רבה של אמון. ההחלטה הזו הייתה צריכה להילקח מתוך ראייה אסטרטגית. ישראל הייתה צריכה בעניין הזה לפייס במידה רבה גם את הירדנים, גם את המדינות הערביות שאנחנו צריכים כעת יותר מתמיד, וגם את האוכלוסייה של ערביי ישראל שסופגים את המצב הזה ומגיבים בצורה יותר מנאותה".
"ההחלטה הזו יכולה לגרום לערביי ישראל לתסיסה?", תהו צמד המגישים, וזיו השיב: "קשה להגיד. אני חושב שהם מגלים יותר בגרות ואיפוק מאשר חלק ממנהיגינו, יכול להיות שגם הפעם הם יגלו איפוק בעניין הזה. זה לא עושה טוב למערכת היחסים שלנו איתם, היותם אזרחים במדינת ישראל לא הולך להשתנות מחר בבוקר. חשוב לבנות גם את האמון איתם ולא רק ללכת בקו האנטי ערבי הבוטה של בן גביר, שהוא באמת פירומן שלא מפספס הזדמנות להדליק".
לסיום, ביקר זיו את התנהלות המערכה ברצועת עזה נכון לעכשיו לעומת תחילת המלחמה. "זה כבר לא מצב של מלחמה. אנחנו יותר במבצע צבאי בעזה ולא במלחמה. לנצח זו סיסמה, אתה יכול להישאר עם זה גם ב־20 שנה הבאות. לא להיכנס עכשיו להדלקת מדורות בחזית נוספת, ביו"ש".
עריכה: שני רומנו