על רקע המשא ומתן ומחאות משפחות החטופים להשבת יקירהם התבטא שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בנושא והצהיר כי 'השבת החטופים היא לא הדבר הכי חשוב'. ענת דוידוב ואודי סגל דנו בכך עם שר העלייה והקליטה אופיר סופר, אשר התייחס לדברים.
"ראשית אני אגיד שבהקשר של משא ומתן אני מעולם לא התייחסתי לקווים אדומים, מימין או משמאל", אמר השר סופר. "לא נכון שננהל משא ומתן מול חמאס באמצעי התקשורת, וזה המידע הכי חזק של סינוואר, ובכלל של החמאס. הם מאוד רוצים לראות אותנו גם מפולגים וגם מסוכסכים, וגם רוצים לדעת מה אנחנו חושבים ומה הקווים שלנו. לכן אני אומר, אני יודע שהיו רבים שהתייחסו לקווים כאלה ואחרים, אני חושב שכמו שמשא ומתן קואליציוני מנהלים בשקט, על אחת וכמה וכמה, עשרות מונים, משא ומתן אחר שנוגע בחיי אדם, שנוגע לביטחון ישראל".
השר סופר המשיך והדגיש כי "סוגיית החטופים קודם כול בעלת היבט ערכי מוסרי עליון, ומעבר להיבט המוסרי והערכי, אם חלילה לא נצליח להשיב את כל החטופים יש בזה פגיעה בביטחון הלאומי של מדינת ישראל. אזרח ישראלי שישן באביבים, בדוב"ב, בנחל עוז, בכפר סבא, צריך לדעת שהוא יכול לישון בשקט".
"מה יותר חשוב לך? לסיים עם חמאס או להחזיר את החטופים?", הקשתה דוידוב, והשר סופר השיב נחרצות: "אני אוהב גם את אימא וגם את אבא שלי, זיכרונם לברכה. שתי המשימות הללו משימות חשובות בעלות עליונות עליונה. המאמץ, הנחישות, עד כמה ברור לנו שאנחנו צריכים להיות חזקים בלהשמיד את חמאס ולהשיב את החטופים, אנחנו לא צריכים המחשת צורך יותר ברורה ממה שחווינו. אני בעבר הצבעתי בעד עסקה שנראית לי".
"אתמול ישבתי עם משפחות חטופים, גם המילה עסקה היה מאוד קשה, לא מצאתי את המילה המתאימה. אין מילה שמתאימה למציאות הזו אבל המשימות ברורות והן חשובות. אחד מיעדי המלחמה, אולי השלישי, צריך להיות לייצב את האחדות שלנו ולבנות את האחדות שלנו. גם פה צריך לדעת להניע את התהליכים. לא לדבר על מהפכות אלא על תהליכים", הוסיף.
נוסף על כך התייחס השר סופר למציאות הקשה בגבול הצפוני והציג את נקודת מבטו כתושב האזור. "אני חושב שהיישובים בצפון, הקדמיים, עוברים ממש חוויה אחרת לגמרי ממה שאנחנו באזורים היותר עורפיים חווים. הילדים כן נכנסים מדי כמה ימים לממ"ד, כי זה אזור מירון, כל המרחב האזורי שלנו, אבל מה שעובר על תושבי הצפון, קריית שמונה ויישובי הגדר הוא מציאות בלתי נתפסת".
"אין ספק שהסיפור זה לא תוכנית כבקשתך, ואני מאלו שחושבים שנכון היה למקד את המאמץ רק בדרום בשלב הזה ולפעול כפי שאכן צה"ל פעל בהקשר של הגזרה הצפונית. לגבי ההמשך, הכללים אומרים תמיד קודם המדינאים אחר כך הצבא. יכול להיות שנראה משהו טיפה שונה", הדגיש. "מדינת ישראל נמצאת באחת התקופות הקשות שלה, אולי הקשה ביותר. נראה לי שמה שנוהגים כרגע זה נכון, ברור שהתוצאה בסוף צריכה להיות אבסולוטית. איני יודע לומר אם הישג מדיני זה מה שיביא את זה, אבל חובתנו קודם כול לנסות את המהלך המדיני, גם אם הוא יהיה משולב בלחץ צבאי".
לסיום הביע השר סופר את עמדתו בנוגע לחוק הגיוס. "אני חושב שחד משמעית אנחנו צריכים לראות החל מטווח הזמן הקרוב צעדים אופרטיביים אמיתיים של שינוי במציאות של גיוס חרדים. יחד עם זאת, אנחנו משוחחים, מתייעצים, כל אחד עם החברים הטובים שלו, אמר לי חבר, מפקד בכיר מאוד בצבא: 'תזכור, המטרה היא לנצח את החמאס, וצריך להיזהר עם הפצעים שפותחים, כי כרגע צריך קודם כול לנצח את החמאס', אבל אני כן חושב שצריכים להיות כאן תהליכים אמיתיים".
"אני מצפה מהחברה החרדית, בעיקר מהמנהיגות החרדית, לגלות פה מנהיגות ולהוביל צעדים אמיתיים. מנהיגות בדרך כלל, כך התרגלנו, זה שמנהיג חזק שלא מוותר על מה שהוא רוצה. בישראל 2024, מנהיג גם צריך לדעת לוותר על הדברים שלו בשביל ללכת על דברים יותר קונצנזואליים. יש חשיבות אדירה לפעול למען האחדות, ואנחנו כולנו נצטרך להשתנות’", סיכם.
עריכה: שני רומנו