זה כבר 144 ימים שבהם 134 ישראלים שנחטפו באסון שבעה באוקטובר מוחזקים בשבי חמאס, ועל פי עדויות השבים - בתת תנאים. אודי סגל וענת דוידוב שוחחו ב־103fm עם ח"כ יאיר לפיד, ראש האופוזיציה ויושב ראש מפלגת יש עתיד, אשר התייחס לסוגיה המורכבת וביקר בחריפות את התנהלות הממשלה לאורך המערכה כולה.
"כולנו יושבים מול אותם נתונים ולא כולנו מגיעים לאותן מסקנות. צריך לעשות פה דרך ארוכה, צריך לעשות אותה בזהירות, אבל צריך לעשות אותה", טען לפיד בפתח השיחה. "אני חשבתי שלא נכון היה בזמנו שלא לבוא לקהיר, זה נכון שהמערכת הישראלית היום נמצאת שם, בסופו של דבר זה חוזר כל פעם לשולחן של נתניהו, והשאלה הגדולה היא אם הוא רוצה לעשות עסקה או לא רוצה. זה מתנהל בינו לבין יועציו הפוליטיים, למרבה הצער. מקווה שהם יגיעו למסקנה הנכונה, ניתן גיבוי לכל עסקה".
בתגובה לאמירותיו תהתה דוידוב מי יגבר על מי - סמוטריץ' ובן גביר על נתניהו או שנתניהו יבחר בקו של גנץ ואיזנקוט. ח"כ לפיד הודה: "זו השאלה הגדולה, אבל תראי כמה זה עצוב - את מתארת סיטואציה פוליטית, את לא מתארת ראש ממשלה שיושב ואומר 'הדבר החשוב לי זה החטופים, לא ייתכן ניצחון בלי חטופים. תפקידי כראש ממשלה דווקא לא ליצור את הקולות שאומרים שההתלבטות היא בין החטופים לבין הניצחון, אלא להסביר לציבור שבלי החזרת חטופים לא ייתכן ניצחון', שזה חלק מזה, מהבנייה שלנו מחדש כחברה אחרי האסון הנורא של שבעה באוקטובר. במקום זה דיון פוליטי, הוא לא צריך להיות דיון כזה".
"הוא מונע רק משיקולים פוליטיים?", שאלו צמד המגישים, וראש הממשלה לשעבר השיב נחרצות: "אני חושב שלצערי לא רק בנושא הזה, בכל נושא מונע רק מהדבר הפוליטי וההישרדות שלו. נתניהו היה בכמה שבועות אחרי שבעה באוקטובר האיש שכולם הבינו שהוא הולך הביתה, ואז פתאום נצנצה לו קרן אור, ועכשיו המטרה היחידה שלו היא הישרדות פוליטית. בגלל זה הוא לא כשיר, השיקול שלו הוא תמיד פוליטי. כל מה שמעניין אותו זה להישאר בלשכה".
דוידוב וסגל ביקשו להקשות והתעניינו אם הוא ייכנס לממשלה כדי לאפשר את עסקת החטופים. ח"כ לפיד הבהיר: "זה יהיה אסון מבחינתי, אסון לי, למפלגתי, בעיניי זה גם אסון למדינה, אבל בשביל עסקת חטופים אם הוא יוציא את הקיצוניים ניתן רשת ביטחון מסודרת כדי שהם יחזרו הביתה. זו חובתנו, חובתנו להם, חובתנו למשפחות. אם אני אתן את מילתי אני אעמוד בה, ואם נבטיח לתת רשת ביטחון אכן ניתן אותה - בשביל עסקת חטופים ורק בשביל עסקת חטופים אני מוכן".
על המחיר שישראל תצטרך לשלם בתמורה להשבת החטופים משבי חמאס, אמר: "אני לא אנהל משא ומתן ברדיו, אין דבר כזה כמובן בכל מחיר. אין דבר כזה בכל מחיר. נציגי הממשלה משום מה מסתובבים ואומרים 'לא נסכים בכל מחיר'. אין אדם אחד במדינת ישראל שלא מבין שזה לא יהיה בכל מחיר או שאין לו מקום שהוא אומר 'זה בלתי אפשרי'. למשל, בדף המקורי של החמאס היו דרישות לגבי ירושלים, אף ישראלי בעולם לא יסכים שחמאס ינהל את ירושלים מרחוק. אבל יש מחירים שמדינת ישראל יכולה וצריכה".
כמו כן, כאשר ביקשו המגישים להזכיר את דבריו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בנוגע לחשיבות השבת החטופים כחלק ממטרות המערכה, הדגיש לפיד כי "גם אני חושב שזה לא מתנהל בצורה נכונה. נתניהו מנהל את זה רע מאוד. האם הוא לא יודע ששומעים אותו? האם העובדה שהוא נמצא מול מיקרופון ומצלמה לא גרמה לו להבין ששומעים אותו, שומעות אותו משפחות מפורקות והרוסות שהילדים שלהם, שהבנות הצעירות שלהם, נמצאות בעזה ועוברות גיהינום עלי אדמות והוא אומר להם, שר בכיר במדינת ישראל, שזה לא נורא חשוב. זה חוסר לב. זה חוסר אחריות לאומי, בלתי נתפס".
בהמשך התייחס חבר הכנסת יאיר לפיד לפרסום ערוץ 14 כי שעות בודדות לפני מתקפת הפתע האכזרית של חמאס בשבעה באוקטובר מאות מחבלי נוח'בה החליפו את הסים של הסלולרי לישראלי. "ערוץ 14 שיחרר את עצמו מכל החוקים שכל אמצעי התקשורת כפופים להם. אם היו רשויות שעוסקות בעניין היה אפשר לפנות אליהן. אין, נפנה לשר התקשורת? זה לא יקרה. הם בחסות השלטון שחררו את עצמם מהחוקים".
"במקרה הזה שתי האפשרויות אכן חמורות מאוד, אם הוא ידע ואמר לכולם שהוא לא ידע, זה לא יהיה חידוש גדול שהוא לא אדם שאומר אמת, אמר את זה טוב מכולם שר האוצר שלו בזמנו", תקף. "אבל אם הוא ידע ושכח, זה מעיד משהו על מצבו, ואם הוא ידע ולא שכח, בכל תסריט שהוא מדובר באירוע קשה. אבל אני כבר קודם חשבתי שהוא לא כשיר לנהל את המדינה. זה לא תמיד היה ככה, כרגע אנחנו מדינה לא מנוהלת עם ממשלה לא מתפקדת".
לסיום פרש יו"ר האופוזיציה את משנתו בנוגע להסלמה הגוברת בזירה הצפונית. "מה שצריך זה להרחיק את חיזבאללה מגבול הצפון, אם אפשר במהלך מדיני צריך לעשות את זה במהלך מדיני. יהיו שני שינויים, בין תושבי הצפון לגבול יהיה גב של חיילים, לא נגיע למצב שבו אין צבא בין תושבי קו העימות במדינת ישראל לבין הגבולות. גמרנו לסמוך על גדרות טכנולוגיות, הייתה פנטזיה ואיננה עוד. נצטרך צבא שנמצא בין אזרחי מדינת ישראל לאויבנו, זו הסיבה שנצטרך צבא גדול יותר וחזק יותר".
"זה כולל הרחקה של החיזבאללה לפחות 10 ק"מ מגבול הצפון. לזה נגיע או במשא ומתן מדיני או במלחמה, עדיף משא ומתן מדיני. אחת הבעיות שהממשלה שלחה למיקור חוץ את המשא ומתן. הרעיון הזה שהממשלה אומרת 'אני לא עוסקת בעשייה מדינית, מעבירה את זה לאחד המתווכים האמריקנים', בעיניי הוא רעיון מוזר. חלק מתפקידה של ממשלה הוא לעשות עשייה מדינית, אבל אין מי שיעשה עשייה מדינית בממשלה הזו", סיכם.
עריכה: שני רומנו