אודי סגל וענת דוידוב

"הממשלה מאבדת את הצפון"

משה דוידוביץ, ראש מועצה אזורית מטה אשר, מתח ביקורת חריפה על הדרג המדיני • ליהי וידרה רגב, תושבת אדמית: "לא נחזור להיות מגן אנושי עם ילדים"


אתמול (ג') נרשמה הסלמה נוספת בגבול הצפוני כאשר חיזבאללה שיגר מעל 100 טילים. ענת דוידוב ואודי סגל שוחחו ב־103fm עם משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר, אשר תקף את התנהלות הממשלה מאז תחילת המערכה. בנוסף, ליהי וידרה רגב, תושבת אדמית המפונה מביתה, הבהירה מדוע במצב הנוכחי היא לא תחזור.

"אני לא יודע אם המלחמה הזו הולכת ומתרחבת או הולכת ומצטמצמת, אני שומע כל היום אמירות כאלה ואחרות, גם בצידו הזה של הגבול וגם בצידו האחר, את אדון חסן נסראללה", אמר דוידוביץ' בפתח השיחה ותקף: "אנחנו פה התושבים, נקעה נפשנו מכל הסיסמאות, האמירות. צה"ל פועל ועושה עבודה יפה, אפילו בעומק לבנון, אבל זה לא מספק אותנו. יש לנו 70 אלף עקורים שנמצאים אוטוטו חמישה חודשים מחוץ לבתיהם".

דוידוביץ המשיך והתרעם: "האנשים האלה לא יודעים מתי הם יחזרו הביתה, איך הם יחזרו, מה יספק אותם כדי לחזור הביתה ברמה הביטחונית - ולממשלת ישראל נכון לעתה אין שום תשובות אליהם. אין לא אמירה ברורה, התנהלות מסודרת ובטח התנהלות ברמה הצבאית שמאפשרת חזרה הביתה. נכון לעתה זה רק הולך ומחריף. כרגע ההצהרות הן יולי, וגם תחילת התכווננות וכל מה שקשור למערך הלימודים, תשלומים לבתי מלון שעדיין לא הוסדרו, אבל אני לא רוצה שיחכו לי ביולי, אני רוצה שממשלת ישראל תדבר איתנו עכשיו - שיסבירו לנו איזה צעדים ינקטו אל מול האיום ההולך ומחריף הזה, איזה פעולות יש בכוונת הממשלה לבצע כדי להחזיר את האנשים שלנו הביתה".

דוידוביץ: "מרכזי החוסן שלנו קורסים"

"אני רוצה להסתכל על היום שאחרי, לא להסתכל על מה שקורה כל יום ולהתפלל לנס", הדגיש. "יש פה אנשים שהם נמצאים בסיטואציה כלכלית מאוד מאוד קשה, עסקים סגורים, חקלאות מתה, לא מעט בעיות נפשיות עם משפחות שמתפרקות. מדינה מתוקנת צריכה תוך כדי מלחמה לפעול גם במישורים אזרחיים. במישור האזרחי יש ריק אחד גדול. אין פעילות בכל מה שקשור בטיפול באוכלוסייה פה בצפון, מרכזי החוסן שלנו קורסים, אי אפשר להגיע לטיפולים כי העובדים קורסים. למשל חקלאות - מתה לחלוטין, מישהו צריך לדבר עם החקלאים".

בתגובה לאמירותיו תהו צמד המגישים אם שר החקלאות אינו מתקשר עם תושבי הצפון וראשי הרשויות, ודוידוביץ' ציין: "שר החקלאות מדבר איתנו ופחות עושה. לדבר, כולם טובים. היו חודש חודשיים שגם לדבר הם לא דיברו, הם פחדו להגיע לכאן, ומאז הם באים ולא עושים כלום, אבל ממש כלום בכל המישורים".

כמו כן, כאשר נשאל אם הממשלה והרשויות נותנות רשת ביטחון כלכלית ראויה לתושבים שעקורים מבתיהם כבר כמעט חמישה חודשים, השיב דוידוביץ נחרצות: "אם הממשלה הייתה נותנת רשת ביטחון לפחות במישורים האזרחיים, הכלכליים, החברתיים והקהילתיים, אז האזרחים האלה, הם הגיבורים האמיתיים במלחמה הזו. הממשלה לא נמצאת באירוע הזה, הממשלה מאבדת את הצפון, אמרתי את זה גם לראש הממשלה, גם לקבינט המצומצם. עדיין אין תוכנית לצפון, עדיין נכון לעתה אין תוכנית סדורה בכל מה שקשור למענים בצפון - כי הם עדיין במלחמות של כוחנות מי ייקח, מי יעשה, איך יעשה. גם הטבע פה כבר מאבד את זה".

וידרה רגב: "הקהילה מתפזרת, זה היום קשה וגם המחשבה על היום שאחרי"

בהמשך סיפרה ליהי וידרה רגב, תושבת אדמית המפונה מביתה עם משפחתה, על הקשיים שהיא חווה מאז פרוץ המלחמה. "אני נמצאת כרגע בכפר מסריק, כמעט חמישה חודשים מפונה. הקהילה של הקיבוץ התפזרה לחלוטין, אני כרגע עם המשפחה בכפר מסריק ליד עכו. לא היה פתרון לכל הקהילה, אז אנחנו קבוצה של משפחות שכן הצלחנו יחד להגיע לכאן, אבל הקהילה מפוזרת בכל רחבי הארץ. מאוד קשה, יש ניסיונות לעשות מפגשים, אבל גם אנשים בהישרדות יומיומית, אז לא כולם פנויים, אבל משתדלים לייצר מפגשים בזום ופרונטליים, אבל זה בהחלט לא פשוט. הקהילה מתפזרת, זה היום קשה וגם המחשבה על היום שאחרי, הפחד של אנשים לחזור לבית".

"מאוד רוצים לחזור, מאוד אוהבים את המקום, אבל אני כאימא לשלושה ילדים קטנים, אני ובן זוגי אפילו יותר, מפחדים לחזור", הודתה. "במצב כזה שאין שינוי מהותי במה שקורה, לא נחזור להיות מגן אנושי בגבול הצפון עם ילדים קטנים".

לסיום הסבירה רגב כי "כל המהלך הזה של פינוי שקרה, אנחנו שם ואנחנו באמת מסתגלים ועושים מה שצריך על מנת שנוכל לחזור בביטחון. כרגע אנחנו לא בתחושה שאפשר לחזור בביטחון, גם לאור מה שאנחנו רואים בצפון, שלא נדבר על תסריט של חדירה. אנחנו מאוד רוצים לחזור, מאוד אוהבים את המקום, אבל תלוי איך כל זה ייגמר".

עריכה: שני רומנו

28/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צפון הארץ ליד לבנון - ארכיון
צפון הארץ ליד לבנון - ארכיון  |  צילום: אייל מרגולין/פלאש90
Paris