רון קופמן ואריה אלדד

"1701 - לוקחים גווייה שבקבר 20 שנה ומנסים להחיות אותה"

אלוף (מיל') יפתח רון־טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה בצה"ל, על ניהול המערכה בצפון • על הלחימה ברצועת עזה: "ההכרעה, לצערי הרב, מתרחקת מאיתנו"


האם האסטרטגיה של צה"ל ומדינת ישראל נוכח ההסלמה הגוברת מול חיזבאללה בגבול הצפוני היא הבחירה הנכונה? אריה אלדד ורון קופמן דנו בכך ב־103fm עם אלוף (מיל') יפתח רון־טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה של צה"ל, אשר פרש את משנתו בנושא.

"אני חושב שבצפון אין למדינת ישראל ברירה", הודה רון־טל תחילה והסביר: "אם היא רוצה להחזיר את הביטחון לתושבי צפון מדינת ישראל שנמצאים היום במצב בלתי הגיוני, בלתי מתקבל על הדעת, בלתי סביר, מטורלל, שבו אנחנו יצרנו רצועת ביטחון פנימית, החיזבאללה יצר עבורנו, ויש לנו עקורים בארצנו. כמעט 100 אלף עקורים, ואתה שואל מישהו שאמור לתת להם תשובה מתי הם חוזרים הביתה, יש לכם תשובה? לי אין".

רון־טל המשיך והכריז: "אין לנו ברירה אלא לעבור ממגננה למתקפה, ביוזמה שלנו, והיעד חייב להיות השמדה של מרבית היכולות של החיזבאללה. יכולות יש להם באיכות בערך פי עשרה מהחמאס, האידאולוגיה של השמדת מדינת ישראל לא השתנתה אצלם. כששני הדברים האלה קיימים הם יתקיפו אותנו, זה רק עניין של עיתוי שהם יחליטו שנוח להם, ואת זה אנחנו חייבים למנוע".

כמו כן, כאשר ציין קופמן כי אין אופק לתושבי הצפון המפונים כיוון שהמלחמה נגד חיזבאללה נמצאת בשטח מדינת ישראל, חיזק רון־טל את דבריו: "ומי שייצר אותה הוא החיזבאללה, הוא לא שילם על זה מחיר בכלל. אני חושב שמחויבת הכרעה, הבאה לכך שמרבית היכולות הצבאיות הקיימות היום לחיזבאללה - יושמדו. לאחר מכן, אסטרטגיה, שאין לי מושג למה הקונספציה שברה אותה, את אותה אסטרטגיה של לחימה רצופה. ב־2006 נלחמנו בחיזבאללה, למרות שזו המלחמה אולי הגרועה עם תוצאה הגרועה ביותר בתולדות מדינת ישראל, הרי בסופו של דבר הם נפגעו. מה עשינו 20 שנה מאז?"

"95 אחוזים מלוחמי רדואן תושבי דרום לבנון - יוציאו אותם מהבתים?"

"1701 זה נושא נוסף שבעיניי הוא חרפת החרפות", תקף. "לוקחים גווייה שנמצאת בקבר כבר 20 שנה, ומנסים עכשיו להחיות אותה? אנחנו נורמליים? הרעיון שעומד בבסיס חזרה ל־1701 זה לקחת את כוח רדואן לצפון. 95 אחוזים מלוחמי רדואן הם תושבי דרום לבנון, זאת אומרת דרומית לליטני. אפשר לקחת אותם אחורה? יוציאו אותם מהבתים? אי אפשר להגיע להסכם בדרך של איזשהו הסכם מדיני, אני מזועזע מהמחשבה הזו".

עוד טען כי "הדרך היחידה לצערי הרב זה להילחם על הביטחון שלנו ולצאת למתקפה בצפון. אני חושב שבסדר העדיפות, אם זה מתאפשר לנו, עדיף קודם לסיים בהכרעה ברצועת עזה. ופה אני מאוד מודאג, אני לא רואה את הנחישות הנדרשת כדי לכבוש ולהשמיד את החטיבה האחרונה שנשארה לחמאס ברפיח, ולהשמיד לחלוטין את הכוח הצבאי של החמאס".

לסיום ביקש פרופ' אלדד את דעתו של מפקד זרוע היבשה של צה"ל לשעבר מדוע חיזבאללה לא הצטרף למתקפה האכזרית שביצע חמאס בשבעה באוקטובר. אלוף (מיל') רון־טל הבהיר: "אני נזהר מאוד מאפילו לחשוב שאני מסוגל להבין מה חיזבאללה חושב, מה נסראללה חושב. אני חושב שמי שעושה את זה הוא שרלטן. מבחינת מדינת ישראל זו הייתה הצלת נפשות, אם היה תיאום שהיה גורר את חיזבאללה לקרב שבעה באוקטובר - היינו היום בסרט אחר לגמרי, מסוג שאנחנו לא רוצים לדמיין אותו. ואם זה היה קורה, אני כמעט משוכנע שהיה גם ביו"ש".

"בסופו של דבר מזלנו שאנחנו מתעסקים עם ערבים, וזה לא קרה, אבל צריך ללמוד מזה. ההכרעה בעזה, לצערי הרב, מתרחקת מאיתנו ולא מתקרבת. המטה הכללי חייב לדחוף לשם, ומשום מה הוא לא עושה את זה. אם הוא לא דוחף להיכנס לרפיח לא ניכנס ונפסיד במלחמה. אוי ואבוי לנו. אין סתירה במהלך הזה לבין נושא החטופים. רוצים עסקה? צריך להיכנס לרפיח. סינוואר חייב להבין שהחבל לא רק מתהדק על הצוואר, הולך לחתוך לו את הצוואר, ואז תהיה עסקה", סיכם.

עריכה: שני רומנו

01/03/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צפון הארץ ליד לבנון - ארכיון
צפון הארץ ליד לבנון - ארכיון  |  צילום: אייל מרגולין/פלאש90
Paris