אל"מ (מיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי, שוחח עם אודי סגל וטל שלו ב־103fm והביע את דעתו על ההסלמה בצפון והמשך המלחמה בעזה.
"אני חושב שכמעט חמישה חודשים אחרי תחילת המלחמה אנחנו בצומת של הכרעות בכל הזירות, ואני רואה קבינט שמגמגם, גורר רגליים, לא מקבל החלטות משיקולים של שרידות הממשלה", טען מרום.
"בעיניי, זה פוגע באינטרסים הביטחוניים של ישראל, זה לא מאפשר לצה"ל למנף את ההישגים האדירים שלו בשדה הקרב, זה יוצר משבר עם ארה"ב גם בסוגיה של היום שאחרי. ראינו את האירוע החמור ביום חמישי, זה מחייב החלטות והכרעות בנושא הרגעת איו"ש לפני אינתיפאדה ערב הרמדאן, וגם לגבי הצפון. אני חושב שזו הבעיה המרכזית שצריך לשים עליה את הדגש, קבינט מלחמה שלא מקבל החלטות, ולא בכדי התחושה בציבור שהעסק תקוע", הוסיף.
לדבריו, "בדרום אנחנו בשלב הזה שישראל, ברור שהיא רק מאיימת לגבי רפיח, וזה מנוף משמעותי על חמאס, אנחנו כבר סיימנו את שלב ב' העצים ועוברים גם בח'אן יונס לשלב ג' של פשיטות. אני מקווה שאנחנו הולכים לעסקה, ויש סיכוי לא רע שתהיה. אם תהיה עסקה, יהיה אתגר מאוד משמעותי בצפון, אם ישראל עוצרת את האש".
"אני חושב שלישראל אסור לעצור את האש ולנגן לפי החליל של חיזבאללה. עצם המשך הלחימה מצד ישראל מעביר מסר שישראל נחושה והיא לא מנגנת לפי החליל של חיזבאללה. הוא יזם את המלחמה, והמשא ומתן שהאמריקנים ירצו להמשיך אותו, צריך להיות מלווה בלחימה של ישראל כמנוף, וזה מחייב גם יצירת איום ממשי עם כוחות מתמרנים והעתקת כוחות לצפון בשביל להעביר מסר ברור לאיראנים ולחיזבאללה. אם המשא ומתן תוך כדי אש לא יצלח, ישראל תעבור לתמרון קרקעי כדי להשיג את המטרה שהיא להחזיר את האנשים. צריך להודות, אחרי חמישה חודשים אנחנו במצב שהפעלת האש לא מצליחה ליצור מציאות שתושבי זרעית ומטולה יחזרו לבתיהם", הבהיר.
אין מנוס ממעבר למצב של מלחמה כוללת בצפון?
"אני לא בטוח שאנחנו הולכים למלחמה כוללת. אני חושב שיש מערכת אדירה של לחצים על חיזבאללה, אנחנו שומעים קולות בלבנון בסוף השבוע הזה שלא שמענו. עאון שהיה נשיא לבנון, שהוא שותף שנים רבות של חיזבאללה, יוצא נגדה. גורמים נוצרים שתומכים בחיזבאללה בשנים האחרונות, אומרים לחיזבאללה - עד כאן".
"צריך לזכור עוד דבר, אני חושב שהאיראנים מבינים שהם נתנו את חלקם מהצד הצפוני, וכל העצמה של מלחמה תפגע באינטרס הלאומי האיראני, זאת אומרת - תפגע בנכסים שיש לאיראן בלבנון. לכן המשך הלחימה במקביל למשא ומתן, יכול להיות שזה ייצור אפשרות סבירה להסכם. האם זה הסכם טוב, אופטימלי? לא, מי יאכוף אותו? יש הרבה מאוד שאלות. צריך להיות ברור לכולנו שמי שיוכל לאכוף אותו זה צה"ל. ישראל תהיה חייבת לשמור על יכולת הפעלת כוח מול הפרות שיהיו כדי להבהיר שישראל של אחרי 7 באוקטובר היא אחרת, היא לא מכילה, היא לא קונה שקט בכל מחיר אלא מוכנה להילחם ולקחת סיכונים. לכן ההחלטה השבוע בהחלט תשפיע על סדר העדיפויות והעתקת המאמץ של צה"ל צפונה", סיכם.