הבוקר (ג') נפתח יומה ה־151 של המלחמה על רקע הניסיון להוביל לעסקת חטופים נוספת, הסערה סביב שאלת היום שאחרי ברצועת עזה והלחימה בשלל הגזרות. אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, התייחס לדברים.
תחילה הביע איילנד את דעתו על התקיעות במשא ומתן עם חמאס. "הכול מתחיל באמירה ישראלית שגויה שנמשכת חודשים, שלפיה רק לחץ צבאי יביא לעסקת חטופים, לא נכון. לחץ צבאי נורא חשוב כי הוא מחסל יכולות צבאיות של חמאס בהווה וגם בעתיד, אבל הקשר בינו לבין החלטות של סינוואר ביחס לעסקת חטופים הוא קטן. ממה דיקטטורים מפחדים? מהתקוממות עממית מצד אחד ומהיווצרות של אלטרנטיבה שלטונית מצד שני. ישראל על שני הדברים האלה ויתרה. אם אנחנו נענים לבקשות האמריקניות ומגדילים את הסיוע האזרחי בלי קשר לעסקת החטופים, למה שסינוואר יילחץ?"
"הדבר השני שוויתרנו עליו כבר לפני חמישה חודשים, זה לדבר על אלטרנטיבה שלטונית", הוסיף. "שני הדברים האלה הם שתי השגיאות הישראליות. בין שני הדברים האלה, הדבר השני דווקא פה רבנו עם ארה"ב ריב מיותר, ארה"ב שואלת אותנו מה יהיה ביום שאחרי, אז התשובה הנכונה שהייתה צריכה להיאמר היא שלא יהיה שלטון חמאס אבל לא יהיה כיבוש ישראלי, ולכן ישראל מוכנה לנהל דיאלוג עם כל גורם ערבי ובין־לאומי, כולל רשות פלסטינית".
עוד טען איילנד כי "האינטרס שלנו בעזה הוא רק ביטחוני, הוא לא טריטוריאלי. לכן אם יהיו רעיונות טובים שיבטיחו פירוז, נלך עם זה. ואם הדבר הזה היה קורה, היית עם ארה"ב נמצא על אותו גל והיית מייצר כבר היום אלטרנטיבה. ישראל צריכה לקחת את הלחץ האמריקני הזה בנושא ההומניטרי ולהגיד 'גם אנחנו בעד להגדיל את הסיוע לעזה, אבל אם אנחנו עושים אותו שלא במסגרת עסקת חטופים זה אומר שוויתרנו על החטופים, זה מה שאתם רוצים?', יש פה זיקה מאוד חזקה בין שני הדברים. בעזה יש לך ממשלה, יש לך ממשלה שהיא אפילו לגיטימית ובטח היא השולטת, וכולם משחררים אותם מאחריות למה שקורה".
"אם הפלסטינים זועקים לעזרה הומניטרית, התשובה שצריכים להגיד להם 'יש לכם ממשלה, תלחצו עליה להגיע לעסקת חטופים אם אתם באמת רוצים אוכל'. יש פה פתרון, הוא רק כולל גם ויתור של הצד השני. אם ישראל תגדיל את הסיוע האזרחי לעזה, לא תהיה עסקת חטופים, ויותר מזה, אם זה מה שיקרה, בעצם הגדלת הסיוע אנחנו גוזרים גזר דין מוות בייסורים על הישראלים החטופים בעזה", הכריז. "אתה אומר את זה חיובית, 'רבותיי, אנחנו רוצים עסקת חטופים ואז הבעיות האלה ייפתרו', זו דרישה לגיטימית ביותר - הומניטרי תמורת הומניטרי. מי שדורש מאיתנו אחרת, המשמעות האמיתית זה ויתור על החטופים. ישראל לא יכולה לוותר".
על נסיעתו של גנץ לארה"ב למרות מורת רוחו של נתניהו, אמר: "גנץ למיטב הבנתי מחויב, התחייב ומתכוון לומר לאמריקנים בדיוק את מה שאמרתי. לכן דווקא היות שהם לא מאמינים לנתניהו, יכול להיות שאם גנץ יגיד את זה בצורה הנכונה, זה ישכנע אותם. עדיין לא מאוחר לעשות דברים אחרים שבעיני האמריקנים מוכנים יותר, לפתוח לדיאלוג עם העולם הערבי על היום שאחרי בעזה. הטעות השנייה האמריקנית שהם התחילו לדבר על היום שאחרי בעזה, הם כרכו את זה בנושא פתרון שתי המדינות הכולל".
לדבריו, "פה ישראל התנהגה בצורה הכי מטופשת כאשר נתניהו בתוכנית המדינית שלו ליום שאחרי, שמדבר על זה שיהיה בעצם שלטון צבאי ישראל, וקבלני משנה שישראל תבחר אותם יעסקו שם בצד האזרחי, זו אמירה נוראית. אם הוא לוקח את כל האחריות עלינו, עכשיו באמת אפשר לבוא אלינו בטענות. במקום להעמיד את הנושא הזה כנושא שאנחנו מוכנים לשתף פעולה עם אחרים, שהם יעשו את העבודה וישלטו בעזה".
כמו כן, כאשר נשאל כיצד סינוואר מצליח לתעתע בקטארים ובמצרים ולהישען עליהם בו זמנית, הסביר איילנג כי "הוא עושה את השיקול שבראייתו שיקול נכון. הפסקת האש, לפי הפרמטרים המוצעים כרגע, היא לא עסקה אטרקטיבית עבורו. ישראל מתעקשת שלא לאפשר חזרת תושבים לצפון הרצועה, ובצדק. לא לסגת מעזה, להמשיך את הלחימה אחר כך - מה הוא מרוויח מהעניין הזה? הדבר היחיד שלוחץ עליו זו אספקה לעזה. אני במקומו לא הייתי הולך על העסקה הזו. יכול להיות שישראל צריכה לחשוב בהפוך על הפוך על הדבר הבא, אם עד עכשיו דיברנו על הניצחון הסופי, יכול להיות שהגישה הישראלית צריכה להיות הפוכה".
"ישראל מחזיקה נכון להיום את המפתח לשאלה שכל העולם מעניין אותו, מתי תיגמר המלחמה בעזה. יכול להיות שישראל צריכה היום לומר 'אנחנו מוכנים לסיים את המלחמה בעזה באופן מלא ולהוציא את כל צה"ל אבל בתנאים הבאים - החזרת החטופים, ותנאים ב', ג', ד'', דברים שיכולים להיות מקובלים על כולם. יש פה נוסחאות שכל העולם ירצה אותן. אחד מהדברים הנוספים, שחלק מההסכם הזה שצריך להיות רב לאומי, שקטאר מתחייבת שהיא לא מעבירה שקל אחד יותר לחמאס", סיכם.
עריכה: שני רומנו