רון קופמן ואריה אלדד

"לא יודע מי יכול להיות נקי מכל הטיה, אין דבר כזה"

מפקד הגיס המטכ"לי לשעבר אלוף (מיל') גרשון הכהן התייחס לשאלת תחקור המערכת הצבאית ביום שאחרי: "יש יכולת לתחקור פנימי, גם לאלה שכשלו בקונספציה"


על רקע המלחמה הקשה, שזהו יומה ה־154, כוחות צה"ל ממשיכים להילחם בעומק הרצועה, ההסלמה בצפון הארץ הולכת וגוברת, והמערכת הצבאית מתחילה לאסוף עוד ועוד עדויות על הכשל הגדול בבוקר השבת השחורה. אלוף (מיל') גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי, התייחס לדברים. 

"אני עצמי תחקרתי את המטכ"ל", הודה הכהן בפתח השיחה. "גם הרמטכ"ל בני גנץ נתן לי לתחקר את צוק איתן ברמה הבכיר השל קבלת החלטות, זה אומר הצמתים העיקריים בניהול המלחמה והמגמות. אפשר לומר תחקור פנימי, זה צה"ל בתוך עצמו, אבל אין בעיה שמישהו יתחקר מבפנים אם ימנו מישהו. יש מספיק אנשים ויש שאלות שמחכות לבירור עמוק".

עוד ציין כי "אני חושב שלפעמים יש יתרון במישהו במפנים שבקיא מאוד בתהליכים, אפילו ועדת אגרנט. ועדת אגרנט לא השאירה אותנו עם לקחים חשובים להמשך, היא עסקה המון בדברים כמו שאלת הקונספציה והמודיעין. יש צורך לתחקר, ואני מאמין שזה יקרה, ואם זה לא יקרה מבפנים זה יקרה כמו שעושה אילנה דיין".

"לא נתנו לצה"ל לתחקר", טען קופמן, והכהן השיב: "אני לא יודע אם נתנו או לא נתנו, לא הייתי אומר שלא נתנו, את התחקירים האלה הרמטכ"ל יכול לעשות בעצמו. אני לא יודע מי באמת יכול להיות האיש הכביכול נקי מכל כשל, מכל הטיה, אין אחד כזה. או שהוא בא מכוכב אחר אז הוא לא יודע כלום, או שהוא כאן - אז הוא חלק ממה שהיה כאן, כולל אני. אני לא מדבר על חקר האמת, העניין הוא שיש יכולת לתחקור פנימי רציני גם על ידי אנשים שכשלו בקונספציה אם יש להם פתיחות לשיח ביקורתי, אם יש להם יושר".

בתגובה לאמירותיו הדגישו צמד המגישים כי ישנן שאלות שהציבור מבקש עליהן תשובות, ובהקדם. מפקד הגיס המטכ"לי לשעבר הסביר: "אני מבין, אבל יש פה שאלות טכניות כמו מי לא העביר ידיעה, אלה שאלות טכניות נורא חשובות. יש שאלות גדולות פי כמה שהן שאלות לכולנו כחברה וגם לצבא, וזה בעניין המצביאות. להיות מצביא זה לא עניין טכני, זה אירוע שמחייב מודעות עמוקה. דוגמה טובה שאני יכול לתת זה בן גוריון לפני 48', הוא מבין שכל מה שנצבר כידע מבצעי יהיה לא רלוונטי לקראת מלחמה שתהיה אחרת, וכשמתחילה מלחמה יש לו עליונות על המטה הכללי כי הוא עשה מסע אישי, הוא למד את המלחמה שעומדת לפרוץ והבין אותה. יש לנו המון שאלות לברר".

לסיום, כאשר נשאל הכהן האם לדעתו נכון שאלופים ומפקדים בכירים יקחו נשק ויצאו לקרב כפי שאירע ב-7 באוקטובר, הדגיש: "יש המון גיבורים וזה היה יום של יזמות, מופת. זו הייתה שעת חירום, קטסטרופה. לשפוט את מה שהיה שם זה אירוע אחר לחלוטין ממטוס שנפל. זה שהם עשו את זה זה היה מופת, זה חלק ממה שהשפיע אחרי זה על רוח הלחימה. רוח הלחימה שפרצה מהכוחות מלמטה, וראינו אותה גם בתוך קרבות ההתקפה ברצועת עזה, גם ברוח הלחימה של המילואים, היא חסרת תקדים".

"רעיון ההגנה והמגננה ביסודו לוקח נקודת מוצא של המקרה החמור שלא תהיה התרעה. ואת הדבר הזה, ביהירות גדולה מדי, שכחנו. איבדנו את רעיון היסוד של פריסה מגננתית בכל רחבי הארץ עם כוחות נדרשים ורזרבה. יש המון מה לדבר על זה, אלה אירועים תפיסתיים עמוקים. מלחמה ביסודה היא אירוע לא נשלט", סיכם.

עריכה: שני רומנו

08/03/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: גרשון אלינסון/פלאש90
Paris