על רקע המלחמה המורכבת מול חמאס, שזהו יומה ה־156, עולה השאלה אם חודש הרמדאן הנפיץ ממילא עלול להביא עימו התפתחויות בזירות נוספות, לרבות ליבוי האש בקרב ערביי ישראל. שלום בן חנן, בכיר לשעבר בשב"כ (המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן), התייחס לדברים.
"למרות שבסופו של דבר המלצות גופי הביטחון התקבלו, אני חושב שהמצב מאוד רגיש, והסיכוי לגלוש לגל אלים שנמצא במקומות אחרים ולא ברצועה, הוא מאוד גבוה", הבהיר. "זה חודש רגיש. יש הרבה דברים שאפשר לעשות. מי שיצא למלחמה תחת הכותרת של מבול אל־אקצא לא יפספס את ההזדמנות להפוך את הקערה על פיה. הייתי מוריד את רף הגיל גם לערביי השטחים. הייתי עושה כל מה שביכולתי. הדבר השני הוא לדרוך את המערכת המודיעינית והמבצעית כדי למנוע מאירוע קטן להפוך לגדול. טיפול לא נכון בעניין, תמונות לא טובות - אלה טעויות שיכולות לקרות אפילו, זה יכול לדרדר את האזור בצורה משמעותית. לאורך ההיסטוריה היו חודשים מתוחים שבהם ההתפרצויות הגיעו לאחר מכן, גם את זה צריך לקחת בחשבון. זה חודש נפיץ בין אם יקרה משהו במהלכו ובין אם אחריו".
האם צפוי ירי טילים לירושלים בעקבות אותה התחממות אפשרית? "אני לא בטוח שאנחנו יודעים", השיב. "כנראה שרוב היכולת נפגעה משמעותית, אך האם נשארו כמה טילים ארוכי טווח? אני לא חושב שמישהו יודע. אני חושב שכל הסיפור של הירי תלול מסלול זו הבעיה האחרונה שלנו בעזה, אבל אפשר להניח שזה יכול לקרות".
בהמשך דבריו הביע בן חנן את דעתו על דברי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ואמר: "בצדק שיבחנו את הממשל האמריקני ואת ביידן על ההתייצבות חסרת התקדים לצד ישראל בסיפור. אבל אמרתי מתחילת המערכה שיגיע הרגע שבו ניכנס עם הממשל לעימות, מאחר שהוא ראה במלחמה חלון הזדמנויות היסטורי להגשים את חלום שתי המדינות. ככל שאנו מתרחקים מצעדים שיכולים לאפשר זאת, האמריקנים מקצינים את השיח. יש סתירה בין מטרת ישראל לבין מטרת הממשל לגבי איך ייראה הפתרון הזה. השיח קצת הולך ומקצים, אולטימטומים כאלה ואחרים, העלבות אישיות. אני לא חושב שזה יגיע למצב של צעדים אופרטיביים שיפגעו ביכולת שלנו להילחם".
"אני חושב שזאת בעיה שצריכה להדאיג כל אחד בחברה, מי שחושב שהדבר הזה יישאר רק בגבולות החברה הערבית, טועה. זה דבר שיצא מכלל שליטה, וזה יגיע גם למקומות אחרים", טען בסיום באשר לפשיעה הגוברת בחברה הערבית. "רק לפני שבועיים בבחירות לרשויות המקומיות נחשף ששב"כ המליץ לבטל את הבחירות שם. ההמלצה אומנם לא התקבלה, אבל אנחנו מבינים בדיוק איפה זה עומד. אנחנו עומדים במקום שבו כבר תהליכים דמוקרטיים נמצאים בסכנה ממשית, בכך שיש איום על סמלי שלטון, יורים על תחנות משטרה, פוגעים בפוליטיקאים, זאת כבר אנרכיה. אנחנו חייבים להתעורר ולשים לזה קץ".
עריכה: מיכל קדוש