יום הגיוס הוא יום דרמטי בחיים שלנו, הישראלים. אך לפני הגיוס ישנם חודשים רבים של המתנה, בהם אנחנו מתמיינים ליחידות צה"ל השונות, בתקווה שנצליח לקבל את התפקיד עליו חלמנו. בפרק השני של 'היחידה', שכולו קודש לסיוע לחיילים ולמתגייסים, אירחה עורכת הדין מירי יעקב גביש את מיטל מידם, המלווה הורים וילדים לפני רגעי הגיוס, ויחד שוחחו על מה שחשוב לדעת לפני הרגע הגדול, ועל השינויים בהליך המיונים.
"זה משהו שהוא שונה לחלוטין מכל מה שאנחנו מכירים בחיים ויש הרבה חוסר ידע בהקשר הזה והרבה אי בהירות", פתחה יעקב גביש. "הדברים השתנו וטוב שכך, והילדים שלנו היום עוברים תהליך אחר לגמרי וחווים אותו אחרת לגמרי, לכן הם צריכים לבוא אליו מוכנים", הבהירה מידם. "ההבדל המרכזי הוא שאנחנו חווינו צו ראשון וצו שני, היום יש צו אחד שההתחלה שלו דיגיטלית לגמרי. מתחילים אותו מהבית, אפילו עושים בדיקה רפואית מהבית. מגיעים ללשכת הגיוס לכמה תחנות מאוד ממוקדות".
בהמשך, הוסיפה: "מיטל: "בלשכת הגיוס המלש"בים 3 תחנות מרכזיות: ריאיון אישי עם מאבחנת פסיכוטכנית שתפקידה לנבא לאן הם ילכו, ובדיקה רפואית לקבוע את הפרופיל הרפואי. נרצה להסביר אם יש בעיות מסוימות, כולל המצב הרפואי והנפשי, והמערכת תקבע את הפרופיל. המבחן הפסיכוטכני עבר שינוי בשנתיים האחרונות, היום הוא הרבה יותר חכם ומתאים את עצמו למועמד שעובד מול המחשב. המערכת יודעת לזהות את הרמה שלי, וחשוב לדעת שמנצחים את המבחן בהרבה מאוד תרגול. גם כאן הצבא עשה התקדמות אדירה כי הוא מציע לומדה לתרגול. ככל שאותו מלש"ב או מלש"בית ייתרגלו כמה שיותר את הלומדה, הציון שלהם בדפ"ר יעלה".
"יש תמיד חשש להורים לא להעלות לאתר את ההקלות שיש להם בבית הספר, כדי שזה לא יפגע בתפקיד העתידי או משהו כזה", סיפרה מיטל בסיום. "ההקלות הללו ניתנות כדי שהם יצליחו במבחן אם אני מביאה נער שיש לו הקלה בבית הספר והוא צריך את תוספת הזמן במבחן הפסיכוטכני, לא אשים אותו בתוך פרק של מתמטיקה והוא ייכשל בו, ההפך, המטרה של המערכת כאן היא לעזור להם למקסם את היכולות שלהם וזה יתאים יותר טוב אחר כך את התפקיד.
עריכה: אמיתי דואק ומיכל קדוש