161 יום חלפו מאותה שבת שחורה של 7 באוקטובר, ולצד הניסיון לממש את מטרותיה של המלחמה עולה השאלה כיצד יש לנהוג נוכח המחדלים הרבים בזירה המודיעינית והמבצעית שהובילו לאותה חדירה נוראית לישראל. תא"ל (מיל') יוסי קופרווסר, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, התייחס לדברים.
"הקונספציה עיוורה את עיניי המודיעין שלנו עד בוקר שבעה באוקטובר - עד כדי כך?", שאל פרופ' אלדד בפתח השיחה, וקופרווסר הסביר: "מה שיכול לגרום לכך זה העובדה שהיו שתי קונספציות שהתלכדו אחת עם השנייה- אחת לגבי האויב שהוא חלש, ואין לו יכולת לפעול בדרך בה ידענו שהוא מתכוון לפעול אבל אין לו לכאורה יכולת לעשות זו".
בתגובה לאמירותיו הזכיר קופמן כי המידע היה ברשות גורמים בשורות צה"ל, וקופרווסר חידד: "כן, אבל לא ברור מי ידע, זה שהי המידע זה ברור אבל האם כולם ידעו? ועדת החקירה תבדוק ותראה. היה מידע ולמרות זאת הייתה תחושה שהוא לא מסוגל לבצע את התוכנית שיש לו, שהוא מורתע, ולכן הוא עובר תהליך של התמתנות ושם דגש על שיפור החיים בעזה. הפסקנו לעקוב אחרי התקשורת הטקטית".
"איך מתקיים דיון הערכה ביום שישי בלילה בלי נוכחות של קצין מודיעין בכיר?", תהו צמד המגישים וקופווסר הדגיש כי "אי אפשר להבין את זה, זה דבר שאי אפשר להבין אותו. ראש אמ"ן מותר לו לנפוש, אבל צריך מישהו. אני פשוט לא יודע להסביר את הדבר הזה, בלתי מובן לחלוטין, איך אפשר ל'קיים דיון כזה בלי נוכחות מודיעין. אם הם לא נמצאים בשיחה הזו, אין מילים. את זה אי אפשר להסביר ואי אפשר להסביר למה לא העירו את הכוחות והמנהלים, שני דברים שאי אפשר להבין אותם בשום פנים ואופן".
עוד טען כי "קונספציה אחת הייתה לגבי האויב, שהשליכה על תוכנית איסוף, ושתיים זו הקונספציה שלנו לגבי עצמנו. היינו כל כך בטוחים, יהירות וזחיחות בלי מוסברים, שאנחנו יודעים כל כך טוב מה עושה חמאס שלא יכול להיות שאנחנו טועים. כל אחד מהקצינים במערכת בכלל, לא רק באמ"ן, יודע מה היה חלקו האמיתי באירוע הזה. הם לא צריכים לחכות לוועדת חקירה".
עריכה: שני רומנו