היום (ב') נחשף כי ביציות שיובאו מגאורגיה הכילו גן למחלת ההמופיליה מסוג מחלה גנטית קשה. עוד פורסם כי אותן ביציות כבר הושתלו בגופן של מספר נשים שהסתייעו בתרומת ביצית.
פרופ' דניאל זיידמן, רופא נשים בכיר ומתמחה בתחום הפריון והפוריות, הסביר על תהליך ייבוא הביציות מחו"ל: "רוב הנשים שעוברות טיפולים בארץ עוברות את הטיפול עם ביציות מחו"ל. בארץ יש לנו חוק מאוד מתקדם בנושא של תרומת ביציות, הבעיה שמרוב שהוא מתקדם הוא הופך את המימוש שלו למאוד מאוד מסובך".
אם אתה מביא ביציות מופרות מחו"ל, התהליך הוא יותר נקי ופחות מסוכן?
"לאו דווקא, אני חושב שבאופן כללי תרומת ביציות הפכה להיות נושא מאוד מורכב, כי אנחנו עושים היום הרבה יותר בדיקות גנטיות, זה לא כל כך משנה אם התורמת היא מחו"ל או מישראל. מה שמשנה זה לעשות ייעוץ גנטי".
מה התהליך של ייבוא?
"בשלב הראשון בני הזוג שרוצים את תרומת הביצית או תרומת הזרע נדרשים היום לעשות בדיקות גנים רחבות של מעל 500 גנים, ובמקביל התורמת נבדקת לכ-500 גנים ויש התאמה. לפני שמציעים לאישה לעבור תרומה מוודאים שבן הזוג שלה והתורמת הם מתאימים מבחינה זו ששניהם לא נשאים של אותם גנים. ברגע שמוצאים תורמת שמתאימה לבן או בת הזוג, אנחנו יכולים לשאוב את הביציות, להפרות אותם עם הזרע".
על מי מוטלת האחריות לבדוק?
"האחריות תמיד מוטלת בסוף היום על הרופא. הרופא צריך לוודא שאותה מרפאה שהוא עובד איתה עושה את הבדיקות הגנטיות הנדרשות. בעצם לא בודקים את הביצית בודקים את התורמת. צריך להדגיש פה שהעסק מנוהל בצורה מאוד מדוקדקת. הרופאים היום מאוד מודעים גם לקריטיות של התהליך, וגם לקריטיות שייצא ילד בריא. הרבה מקומות בעולם שינו את הסטנדרט שלהם בעקבות הסטנדרט הישראלי".
כמה עולה לייבא ביציות?
"מצד אחד זה תהליך יקר כיוון שצריך לשלם לתורמת, לתרופות ולאותם מרכזים בחו"ל מדובר בסכומים שנעים 40-30 אלף שקל, כשזה בא מאירופה, אם מדובר בארה"ב אז אותו הסכום רק בדולרים".
לקראת סיום התוכנית הדגיש פרופסור זיידמן כי "עדיין זה טיפול אחד הזולים ביחס להצלחה. כי אין טיפול שיש לו שיעורי הצלחה יותר גבוהים מאשר תרומת ביציות, 90% ומעלה הצלחה. זה טיפול מאוד מאוד מצליח".