מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בליקן טען אתמול (ד') בריאיון שהעניק כי הפערים באשר לעסקת חטופים בתמורה להפסקת אש הולכים ומצטמצמים. חבר הכנסת דני דנון התייחס להערכות האמריקניות.
תחילה ביקשה כהן את התייחסותו של חבר הכנסת לטענותיה של אלה בן עמי, בתו של אוהד המצוי בשבי חמאס משבעה באוקטובר, לכך שנתן לה כתף קרה וסירב לקחת מידה את משלוח המנות המכיל את המזון שמקבלים החטופים במנהרות. "אם היא נפגעה אני מצטער, אבל אני אתמול, ניגשו אליי קבוצות רבות, היה יום סוער בכנסת. אני אשמח להיפגש, ואני נפגש עם כל אחת מהמשפחות שרוצה להיפגש. אם היא נפגעה, אני מתנצל".
"לא היה ברור אתמול מי מול מי, היו קולות שקראו לבחירות, מחאה ודברים אחרים", ציין ח"כ דנון והוסיף: "כל מי שפנה, ונפגשתי עם עשרות משפחות, וכמובן שאמשיך לעשות את זה. הסבל שלהם הוא סבל שאי אפשר לתאר אותו. אני ישר וישיר, אבל אתמול מי שניגש אליי, לא היה ברור למה הוא ניגש ומה הוא רוצה. היו הרבה מאוד יוזמות יצירתיות כאלה ואחרות ומאוד קולניות - בכנסת, במסדרונות".
אלה הגיבה לדבריו של חבר הכנסת והדגישה כי "זה לא ממש מעניין אותי מול מי אני עומדת. אני עומדת מול כל כך הרבה אנשים, והמאבק שלי הוא כל כך לא פוליטי. אני יכולה להגיד שאני את רוב חברי הכנסת שפגשתי אתמול, לא ידעתי באיזה צד הם במפה. זה לא מעניין אותי, הפוליטיקה רחוקה ממני, אני מצטערת בשביל הפוליטיקאים שצריכים להתעסק כרגע עם כל דבר שהוא לא החטופים. במיוחד בימים הקריטיים שאנחנו נמצאים בהם".
"ח"כ דנון, אני מקבלת את ההתנצלות", הבהירה ושיתפה בתחושותיה עקב התקרית עם חבר הכנסת: "להגיע לכנסת ולחלק משלוחי מנות, לבוא להסתכל לבן אדם בעיניים ולהגיד לו 'אני בת של חטוף, בבקשה תיקח ממני', ונסגרת עליי המעלית. זה מאוד מעליב אותי, ואני חושבת שכרגע הדבר הראשון שצריך להתעסק בו זה להחזיר אותם הביתה. הצלחת הזו שהגשתי לך אתמול, כנראה שזה סנריו טוב למה שקורה שם. זו הייתה כל המטרה, אני לא קוראת לבחירות, זה לא מעניין אותי, אני לא שם".
דנון, שקיבל את אמירותיה של אלה, שלח חיבוק חם והתנצלות נוספת. "אם הייתי יודע מי היא, הייתי נותן לה את החיבוק הזה במקום. לא היה ברור מי רוצה ומה רוצה, אבל בהחלט אשמח ואני עושה כל מה שאני יכול כדי להעלות את הנושא הזה לסדר היום ולהשיב את החטופים במהרה. ניגשו הרבה מאוד קבוצות, הרבה אינטרסים, צורה מאוד קולנית, ובתוך ההמולה הזו הקול שלה לא נשמע אתמול. אני מצטער על כך, אנחנו צריכים להקשיב, להכיל ולראות איך אנחנו מסייעים למשפחות היקרות".
בהמשך התייחס חבר הכנסת דנון לדיווחים בנוגע להתקדמות במשא ומתן לשחרור חטופים ולאופטימיות המשודרת מארה"ב. "האמריקנים רואים הכול במשקפיים ורודים, ואנחנו לצערנו יודעים עם מי אנחנו מתעסקים. יש משא ומתן לא קל, והוא מתקיים. אנחנו כרגע מקווים שבסופו של דבר נצליח להוביל למהלך שאנחנו משחררים עוד חטופים".
כמו כן, כאשר נשאל אם טעתה ישראל כשלא נכנסה בתחילת המלחמה לרפיח, השיב ח"כ דנון נחרצות: "בוודאי, מהיום הראשון אני אומר את זה. היינו צריכים מההתחלה להיכנס מצפון ומדרום, לא לאפשר להנהגת חמאס להימלט לאזור מסוים. היום כניסה לרפיח נהפכה להיות נושא בין־לאומי. פתאום נהיה לסמל, וזה אירוע משמעותי, כי יש שם כוחות גדולים של חמאס, ואני מעריך שחלקים גדולים של החמאס מחזיקים בחטופים שם".
"אני חושב שאנחנו צריכים להפנים שלחץ מביא עוד לחץ. התחלנו את המלחמה בצורה מאוד מרשימה, זה הוביל לשחרור חטופים, אבל אחר כך בגלל לחץ האמריקני הפסקנו לפעול בצורה אגרסיבית והתחלנו בצורה יותר נקודתית. חשבנו שזה ייתן לנו אשראי מדיני, מסתבר שזה לא כך. אותם אמריקנים שאמרו לנו 'אל תפעלו בצורה אגרסיבית', עכשיו אומרים 'תעצרו הכול'", טען. "הצבא עובד בצורה מרשימה, כן יש לנו הישגים משמעותיים. לא סיימנו את המלאכה, הטעות שאנחנו עשינו שהקשבנו ללחץ בעבר ולא המשכנו בכל הכוח. עכשיו צריך ללמוד על הטעות".
עוד הדגיש כי "יש תוכניות אבל יש אי הסכמות, אנחנו עושים את מה שנכון לישראל. ראשי ממשלה בעבר עשו את זה, גם במחיר של עימות, וכמה שנעשה את זה יותר מהר נוכל לדבר על היום שאחרי. לא הכול נעשה כמו שצריך, וכרגע צריך לתקן מה עושים עכשיו. עכשיו להתמהמה זו טעות. אם אנחנו לא רואים עסקה בימים הקרובים או היתכנות, צריכים לקדם כוחות, פינוי אוכלוסייה ולהתחיל לפעול".
באשר לטענה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מושך את המלחמה מאינטרסיים אישיים, הבהיר: "אני חושב שזה לא נכון. ראש הממשלה מבין את גודל האחריות, הוא חייב לנצח את המלחמה לטובת עם ישראל. אם לא נחדש את ההרתעה שלנו באזור, יקומו אויבים רבים. הוא יודע את זה. העניין האישי שלו הוא קטן לעומתה אתגר של מדינת ישראל. לכן, החובה של להכריע את המלחמה הזו זה הדבר החשוב ביותר ולהשיב את החטופים. מה זה ניצחון? תסתכלו בהיסטוריה, ניצחון זה שהאויב מרים דגל לבן או שהוא חוסל".
"זה ביצה ותרנגולת, כל עוד לא מחסלים את חמאס, קשה מאוד יהיה להצמיח מנהיגות חדשה. אנחנו צריכים לחסל את חמאס ואז להתחיל לפעול על המנהיגות המקומית. אנשים צופים מהצד ורוצים לראות אם אנחנו נחושים ללכת עד הסוף או לא. אם בימים הקרובים אין עסקה לשחרור חטופים, צריכים להתחיל בפינוי אוכלוסייה, גיוס כוחות ותמרון לתוך רפיח, עם כל הלחץ הבין־לאומי - להם אין חטופים ולהם אין את הקורבנות שאנחנו שילמנו", סיכם.
עריכה: שני רומנו