על רקע המגעים לכינון עסקת חטופים נוספת ולצד ההסלמה ההולכת וגוברת בזירה הצפונית והאפשרות לפעולת צה"ל ברפיח, המריא שר הביטחון יואב גלנט לביקור בארצות הברית, ובמהלכו ייפגש עם מקבילו האמריקני לויד אוסטין בפנטגון. האם עשויה להירשם התקדמות בשאלת רפיח?
אלוף (מיל') נמרוד שפר, לשעבר ראש אגף התכנון במטכ"ל וראש מטה בחיל האוויר, התייחס לדברים: "אם ארה"ב תתנגד למבצע של צה"ל או של מדינת ישראל ברפיח, ישראל לא תילחם ברפיח. להגיד 'למרות מה שאתם אומרים, על אפכם ועל חמתכם אנחנו נילחם ברפיח', אלה מילים שנועדו בעיניי בעיקר לרצות את הבייס שלו, ואין להן שום אחיזה במציאות".
לדבריו, "צה"ל לא יילחם אם האמריקנים יתנגדו. אם האמריקנים יגידו לנו את אותו 'don't' שאמר הנשיא לפני חמישה חודשים לאיראן ולחיזבאללה ולאחרים במזרח התיכון, אנחנו לא נילחם ברפיח. אני חושב שלעשות מבצע ברפיח היה נכון, חיוני, ואפשר היה לעשות אותו בשבועות הראשונים למלחמה. מדינת ישראל בחרה לא לעשות אותו מאיזושהי סיבה, מאחר שלא היה שום תכנון להמשך הדרך, ואף אחד לא רצה לדבר על מה יהיה ביום אחרי בכוונת מכוון. אז לא נלחמנו ברפיח, ולדעתי ההזדמנות הזאת כבר איננה נמצאת בידינו".
"למה אני מתכוון כשאני אומר 'אם האמריקנים יגידו לנו אתם לא תילחמו ברפיח, לא נילחם'? לזה שאנחנו לא נילחם ברפיח, אולי נעשה מבצעים מאוד קטנים וממוקדים, אבל לא נראה שום דבר דומה למה שהיה בחמשת החודשים האחרונים ברצועת עזה, אם האמריקנים יגידו לנו לא", הוסיף.
כשהמסר הישראלי אומר 'אנחנו ניכנס לרפיח גם אם תתנגדו', אתה חושב שזה מסר שפוגע בברית האסטרטגית, מתריס? מילים ללא כיסוי?
"הוא מסר ללא כיסוי, הוא אחד הדברים הכי... להגיד לא קולגיאליים על נתניהו, זה אפילו מגוחך. אחרי התמיכה הבלתי רגילה, יוצאת דופן, שלא הייתה אף פעם, של ארה"ב בישראל, להגיד היום את המילים האלה, כשאנחנו עושים באמת הכול בניגוד לבקשות האמריקניות - זה מסר שהמילה מתריס היא קטנה לעומתו, מה עוד שנתניהו יודע שזה לא נכון, זה אפילו מסר שקרי, לא פחות מזה. אני חושב שבכירי צה"ל יודעים את זה היטב. הם יודעים שצה"ל לא יילחם כשהאמריקנים יגידו לו לא".
לטענתו, "אם הם יעלימו עין, זה אפשרי, ותראו את המצב יוצא הדופן שאנחנו נמצאים בו - חצי שנה אחרי שמדינת ישראל זכתה לתמיכה גורפת בעולם, מהאמריקנים, דרך האירופאים, דרך כמעט כל מדינה, יכולנו לעשות מה שאנחנו רוצים, הפכנו בפחות מחצי שנה למדינה מצורעת. אפילו טובי הידידות שלה אומרות לה 'עד כאן'. לא מוכרים לה חימוש, לא מוכרים לה חלפים".
מה הסיכוי שגם ארה"ב תצטרף למהלך של אמברגו נשק?
"אם אני מבין נכון, אחת המטרות של נסיעת שר הביטחון לארה"ב היא לדון בדיוק בנקודה הזאת. יש הבדל בין אמברגו לבין צעדים. אפשר לעשות כל מיני צעדים, למשל להאט משלוחים, למשל פריטים מסוימים להגיד 'אנחנו בוחנים את הבקשה', יש כל מיני דרכים בפוליטיקה להקשות מאוד".
ככה נוכל להילחם גם בצפון?
"לא, לא נוכל. כדאי שנדע מה המצב שממשלת ישראל מנסה לערפל אותו כל הזמן".
במהלך השיחה הביע את דעתו גם על המצב בצפון: "אם ממשלת ישראל הייתה רוצה להתקדם בצפון, היא הייתה לפני 4.5 חודשים מושיבה צוות ואומרת לו 'תמליץ לי עכשיו איך ומתי להחזיר את התושבים המפונים'. העובדה שהיא לא עושה את זה כבר חצי שנה, מראה שהיא לא רוצה לעשות את זה. זה מתסכל כמו שזה נשמע, קשה להגיד את זה, אבל זאת העובדה".
התוצאה השקטה ביותר זה סוג של הסכם דיפלומטי, אבל אי אפשר יהיה לסמוך עליו.
"לדעתי אפשר. התושבים מאוד לא רוצים לקבל את זה, כי הם פשוט לא מאמינים שישראל יכולה לעמוד על מימוש הסכמים שהיא חתמה, אבל ההסכם שנחתם ב־2006 וסיים את ממשלת לבנון השנייה היה הסכם שאפשר היה לחיות איתו, אלא שלא עמדנו על מימושו. לאורך שנים אפשרנו לחיזבאללה בצפון לזלוג דרומה, להכניס כוחות חמושים, את כוחות רדואן. זה לא שלא היה הסכם טוב, היה הסכם בסדר אבל לא מימשנו אותו, וכך יהיה גם בעתיד".
"מה יהיה אחרי מלחמה? תהיה מלחמה שתהיה קשה, מלחמה בחיזבאללה זה לא יהיה אירוע של מה בכך, זאת תהיה מלחמה עם מחירים מאוד כבדים שתסתיים גם היא בהסכם, כך מסתיימות כל המלחמות, בהסכם כלשהו. אם גם אותו לא נדע להבטיח ולעמוד על מימושו אז בעוד חמש שנים, נהיה באותו מצב כמו שאנחנו היום. הפטנט הזה שנקרא מלחמה הוא דבר זמני מאוד אם לא מגבים אותו בהסכם. הצעד הנכון הוא לנסות לגבש הסכם בלי מלחמה", סיכם.