מקדימים רפואה
עם פרופסור רפי קרסו

"הרופאים הנעזרים בבינה מלאכותית יחליפו את אלה שמסרבים"

לרגל חודש המודעות לבריאות העיניים, שוחח פרופ' קרסו עם פרופ' אירית בכר וד"ר אורלי גל אור על השימוש בטכנולוגיית ה־AI לאבחון בעיות ראייה


העיניים, כך מיטיבים לומר במשך שנים, הן החלון לנפש. הראייה היא חלק בלתי נפרד מהתנהלותנו היומיומית חדשות לבקרים, ומשפיעה על אינספור רבדים בשגרה שלנו. עם התקדמות הטכנולוגיה, ניתן לגייס את תחום הבינה המלאכותית על מנת לסייע בטיפול ובהתמודדות עם בעיות ראייה, כך שהפערים שחווים לקויי ראייה בימים אלה יכולים להיות פחותים בהרבה בהשוואה לשנים קודמות. 

לרגל חודש המודעות לאופתלמולוגיה, הלוא היא רפואת עיניים, ו־AI, אירח פרופ' רפי קרסו בפודקאסט 'מקדימים רפואה' את פרופ' אירית בכר, מנהלת מערך העיניים במרכז הרפואי רבין, וד"ר אורלי גל אור, מנהלת שירות הדמיה של מחלקת העיניים במרכז הרפואי רבין, ויחד שוחחו על התמורות הטכנולוגיות בטיפול בבעיות ראייה. "עמותת 'לראות' היא עמותה לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון בישראל, ולמעשה מטרתה היא לקדם מניעת עיוורון והעלאת מודעות בקרב הציבור לכל מיני מחלות עיניים וכמובן לעיוורון", פתח פרופ' קרסו. "במסגרת חודש המודעות לבריאות העין, נבחרה לכבב השנה הבינה המלאכותית". 

בפתח השיחה, הסבירה פרופ' בכר: "כשאנו מדברים על בינה מלאכותית, אנחנו מתייחסים לאפשרות של המחשב ללמוד ולעבד נתונים במסות גדולות, בנפחים מאוד גדולים, לזהות תמונות ולאבחן מתוך תמונות. כך ניתן לקחת מידע דיגיטלי שנאסף, לעבד אותו, ולענות לנו על שאלות. אנו רואים שכמות האוכלוסייה הולכת וגדלה ויש מחסור בצוות מטפל ביחס לכמות המטופלים ולכמות הבדיקות על כל מטופל. היכולת שלנו לעבד את המידע הולכת ופוחתת, וכאן נכנסת לתמונה הבינה המלאכותית, מכיוון שהיא מסוגלת לקחת כמות אדירה של מידע ולנתח אותו, וכך ולתת לנו תשובות לשאלות שנשאל".

"הבינה המלאכותית יכולה לעזור לנו באספקטים שונים בחיינו כרופאים", הוסיפה. "היא יכולה לעזור לנו באבחון, לקחת תמונות של קרקעית העין, ובצורה זו לראות את עצב הראייה, כלי הדם והרשתית של המטופל. קרקעית העין היא כמו בבואה למה שקורה בגוף ובמוח. באמצעות טכנולוגיה זו ניתן לנתח האם לבן אדם יש בעיה מוחית כלשהי, לחץ גבוה במוח או גידולים מוחיים חלילה. אפשר לזהות נוכחות של סוכרת, לחץ דם או מחלה מעוורת אחרת, יש אינסוף סימנים שאפשר לראות לכאורה רק בתמונה האחת הזאת. מעבר לתמונה הזאת, יש המון אינפורמציה שאנחנו כרופאים אוספים על המטופלים שלנו מדי יום, מדי שעה למעשה. אנו תמיד אומרים כרופאים שהרפואה המונעת היא המשמעותית ביותר".

"הבדיקה שלנו כרופאים היום היא לגמרי חלקית"

בהמשך, הסבירה ד"ר גל אור: "אני חושבת שאנחנו נמצאים בתקופה מרתקת עבורנו, כי אנו נמצאים בעולם דיגיטלי וטכנולוגי והכול מאוד מתקדם. הבדיקה שלנו כרופאים היום היא לגמרי חלקית, ללא שימוש באמצעי דימות. הצילומים מאפשרים לנו לראות שטחים נרחבים של הרשתית, מה שלא מסוגלים לראות בבדיקה". 

"המקום של הבינה המלאכותית להערכתי ישולב גם בהכשרה של דור המנתחים הבא משום שהמחשב או הבינה המלאכותי יוכלו לעזור ולייצר אימונים", הדגישה בכר. "אם אנחנו נכנסים לניתוח שהוא מורכב יותר, אז אפשר יהיה לאמן את המנתח על התרחיש המורכב שהוא צפוי להגיע אליו מראש. הצד השני הוא כל הנושא של פיתוחי רובוטים לניתוח עיניים. אנחנו יודעים שיש היום מספר חברות שמפתחות רובוטים לניתוח רשתית ולניתוחי קטרקט. הבינה המלאכותית תהיה כלי עזר לרופא בקליניקה, ואני חושבת שהרופאים שנעזרים בבינה מלאכותית יחליפו את אלה שמסרבים להשתמש בכלי החשוב והמשמעותי הזה. לא רואה את הימים בהם המחשב יחליף את הרופא".

בסיום השיחה, אמרה גל אור: "קרקעית העין היא המקום היחיד בגוף בו ניתן לראות כלי דם פנימה. כרגע ברמה העולמית, משתמשים בבינה מלאכותית במכשירים של צילומי קרקעית העין, והמטרה שלהם היא לאבחן סוכרת. אנחנו יודעים שהיא המחלה המובילה בעולם לעיוורון, ואבחון בזמן יכול להציל אנשים מעיוורון". 

עריכה: אמיתי דואק ומיכל קדוש

בחסות עמותת לראות לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון בישראל, וחברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ. ללא מעורבות בתכנים.  

14/04/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' רפי קרסו
פרופ' רפי קרסו  |  צילום: 103fm
Paris