שלושה מילדיו של אסמאעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, חוסלו אתמול (ד') בתקיפה ישראל ברכב שהותקף במחנה הפליטי שאטי בעזה. לצד ילדיו של הנייה, חוסלו גם שלושה מנכדיו בתקיפה. ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים (אוניברסיטת תל אביב) התייחס לחיסול.
"חשוב מאוד, אנחנו נורא נסערים מהאירועים של ה־24 השעות האחרונות, אבל צריך להגיד - הנייה הוא לא ייחודי בהקשר של מנהיגים בחמאס שנפגעים להם בני משפחה. הם גם מהבחינה הזו זוכים להמון קרדיט בדעת הקהל הפלסטינית. נראה לי שהאירוע הזה, שהוא כמובן דרמטי, יוצר סוג של תסבוכת או אולי יותר ייצריות בשיח בחמאס, אבל הוא לא זה שמטה את השיח בחמאס לכאן או לכאן".
מילשטיין המשיך ותיאר: "אתמול יוצא הנייה, ובמסגרת כל הראיונות שהוא נותן לאחר החיסול, הוא אומר 'אנחנו מקבלים החלטות בצורה עניינית, האירוע שקרה לי לא אמור להטות את הדברים'. צריך לזכור עוד משהו - מי שקובע את הדברים בנושא של העסקה וגם כמובן בנושא המשך הלחימה, הוא לא הנייה אלא בעיקר סינוואר. נכון לעכשיו נראה שהתשובה שכנראה מגובשת ויכול להיות שתפורסם בימים הקרובים, לא מאוד תושפע מהאירוע הזה של אתמול".
"אצלנו אחת הקונספציות שמאוד התקבעה זה שאולי אפילו סינוואר לא רוצה עסקה - אני חושב שסינוואר רוצה, הוא רק רוצה אותה בתנאיו ובנסיבות הנוחות לו", טען. "כשנכנס סיוע הומניטרי בהיקפים כל כך גדולים, כשצפון הרצועה הוא אזור שפחות או יותר חמאס משחזר את השליטה עליו, יש לחץ בין־לאומי גובר על ישראלי וכוחות שיוצאים, אפשר להמתין. הבעיה הגדולה שלא הפעלנו את הלחץ הצבאי, אנחנו נמצאים כרגע עם חטיבה אחת בעזה".
עוד הדגיש כי "אנחנו כמעט ארבעה חודשים בשלב השלישי, שלאט לאט נכרסם ביסודות החמאס, זה ממש לא עובד. כל מי שראה את התמונות מח'אן יונס, איך חמאס חוזר לכל המקומות, אמור להבין שאין באמת לחץ צבאי. זה מעולם לא בא לידי מבחן, אנחנו הולכים ומרוקנים את הרצועה מכוחות צבאיים".
"הגענו לצומת, יש לנו או ללכת לכיוון עסקה - והמשמעות היא הפסקת המלחמה כרגע - או שאתה באמת רציני בנושא של מיטוט חמאס, אבל המשמעות היא שצריך לכבוש את כל עזה ולהישאר שם", סיכם.
עריכה: שני רומנו