בצל המלחמה הקשה העיר לוד תחגוג השנה את יום העצמאות כסדרו, בניגוד לערים רבות אחרות ברחבי הארץ. יאיר רביבו, ראש העיר לוד, הסביר את ההחלטה. רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, הביע את עמדתו בנושא.
"אנחנו נציין את יום העצמאות כרגיל", הכריז רביבו. "כמובן שהאווירה, הרוח וההוקרה יהיו בסימן המלחמה, האומנים כולם יתבקשו להקדיש כל אחד לפחות שיר אחד לחטופים, לגיבורים. הזמנו אומנים ברוח המלחמה - יגל אושרי, עקיבא, ועוד רבים וטובים. בסופו של דבר, אנחנו חייבים לציין את יום העצמאות, זו לא שאלה. אני בהלם מכך שרוב עמיתיי, אנחנו מהערים הבודדות שהחליטו להשאיר את יום העצמאות במתכונת, כמעט רוב הערים או ביטלו או אמרו 'נעשה משהו לילדים'".
רביבו המשיך והדגיש כי "רוב הערים לא יציינו את יום העצמאות השנה במתכונת הרגילה. אחד העוגנים המרכזיים בערב הזה זה טקס הדלקת משואות עירוני, וכל כולו יוקדש לפצועים, לוחמים, משפחות החטופים, יהיו אלפי בלונים צהובים, תהיה אווירה שאנחנו צריכים להגיד תודה למדינה, ובזכות אותם נופלים, החטופים, הרוח שלהם, אנחנו יכולים לחגוג. איזה מן דבר זה שהאויב שלנו יסתכל ויראה שאחרי היום הכל כך עצוב שהולך להיות השנה ביום הזיכרון תהיה עלטה וחשכה?"
"133 חטופים", התרעם סרי לנוכח אמירות ראש עיריית לוד, ורביבו טען מנגד: "תמיד שמחנו את יום העצמאות־יום הזיכרון, דווקא שבשיא העצבות אנחנו יודעים שבזכותם אנחנו יכולים לחגוג, זה ככה גם ביהדות. אני מכבד כל אחד שמחליט, כי יש ראשי ערים שעשו סקרים. שאלתי את יו"ר יד לבנים אצלנו, הוא אמר 'חד משמעית, חייבים לציין את יום העצמאות באירוע משמח', זה אירוע משמח שיש לנו מדינה חזקה".
לדבריו של רביבו, "יש פה קבוצה קטנה של פוסט ציונים שמבחינתם כל ציון של אירוע לאומי הוא אסון. שנה שעברה לא היה שבעה באוקטובר, הם כבר הודיעו - בהתחלה הם דיברו על עלות הזמרים, ואז צמצמנו את עלות הזמרים, ואז אני מגלה שהקרן החדשה לישראל עשתה קמפיין שנה שעברה שיש לבטל את הזיקוקים".
רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, הוא אחד מראשי הערים שהחליטו להתאים את הערב שידוע כחגיגי למצב. "אני לא חושב שזה קשור לפוליטיקה", אמר, "אנחנו בגבעתיים ואני גם יו"ר ועדת התרבות והספורט. המלצתי בעיקר לאור זה שאין כל כך מצב רוח כל עוד החטופים שם והמלחמה נמשכת, כן צריך לעשות חגיגות, אנחנו עושים במה קטנה, יהיו הופעות, אבל זה אחרת השנה. אני עושה, אבל אני לא חושב שאפשר לעשות השנה, בעיקר בגלל המצב רוח הלאומי והמצב שבו אנחנו נמצאים. אני לא אומר שאסור לחגוג, כן צריך לחגוג, אבל אי אפשר להתעלם מהמצב, מזה שאנשים לא יכולים לבוא לבמות ענק כמו כל שנה ולרקוד ולעשות את כל ההופעות הרגילות".
"הורדנו את הבמה הענקית, יש לנו תמיד במה ענקית, באים אליה 20 אלף איש. אנחנו עושים במה יותר קטנה, הופעות יותר צנועות, יופיע קובי אפללו, להקות מקומיות ומחו"ל. לא החגיגות הענקיות, הייתי בעד שיהיו זיקוקים, אבל אני זורם עם רצון התושבים שלי שהם מתנגדים לאורך השנים", הדגיש.
עריכה: שני רומנו