זוגות רבים מחליטים לחתום על הסכם ממון רגע לפני נישואיהם. מהן המשמעויות של המהלך? מה קורה כשמפרים אותו? בפרק החמישי בפודקאסט 'גט הלנה', שוחחו עו"ד הלנה שמחי ועומרי שמחי על הסוגיה המרתקת והחשובה.
"הסכם ממון הוא הסכם צופה פני עתיד שבא לעגן את הסכמות הצדדים שידעו לאזן את הרכוש בינהם בהווה ובעתיד, שצריך לשקף את מה שהיה בעבר, אם מי מהצדדים בא עם רכוש מחוץ לנישואין", פתחה עו"ד שמחי. "אם אחד הצדדים עמל קשה, רכש דירה וחסך כספים, ובאחד הימים הילד שלהם נישא למישהי ללא כל רכוש, כל העמל שלהם במשך כל השנים ייעלם. בסופו של דבר הסכם ממון בא להגן על צד שבא עם רכוש, במידה ומערכת היחסים עולה על שרטון לפחות שהוא ישאר עם ההון שהוא בא איתו ועמל עבורו.
בתגובה, טען עומרי: "בסוף כל ההסכמים זה טוב ויפה אבל הדבר הכי חשוב הוא להבין עם מי אתה נכנס להרפתקה הזו שנקראת נישואים. מה קורה אם מפרקים את החבילה. אני בגישה שזה הסכם קצת מיותר אם אין לך הון משמעותי לפני הנישואין, אבל אני חושב שאם מלכתחילה בני זוג מייצרים בינהם טריגר למה לעשות אם הדברים קשים ונפרדים, זה מכניס המון רעש לא בריא לקשר, כמו נבואה שמגשימה את עצמה, זה לא בהכרח בריא לטעמי. הדעה האישית שלי היא שלאשתי מגיע הכל. בסוף היא מטפלת בילדים ונותנת את כל כולה בקשר. שיח ושיתוף זה הדבר הכי בריא שיש. אם אתה רוצה מלכתחילה להיכנס לקשר עם פרטנר שכל המטרה שלו היא לקחת לך את הרכוש, בסוף תבחר עם מי להתחתן ולא להגיע למצב הזה מלכתחילה. הסכם כזה מייצר מהיום הראשון חוסר הרמוניה ושוויוניות בקשר. יש זוגות שלא מתחתנים או מתגרשים בגלל זה".
"הסכם ממון ניתן לערוך גם אחרי הנישואין, ולהחריג את הנכסים שבאו לפני הנישואין", הבהירה הלנה. "אנו רואים לא אחת בבתי המשפט שבן זוג שהגיעו לו נכסים מקבל מחצית משווי הנכסים הכולל, כי בית המשפט בוחן את כוונות השיתוף ועל פי זה הפסיקה. כל מקרה לגופו. ביהמ"ש תמיד שואל מדוע בני הזוג לא ערכו הסכם ממון, וברירת המחדל היא כוונת השיתוף, ברגע שלא ערכת הסכם כזה לקחת את הסיכון".
את השיחה, סיכם שמחי במעט עצות לבני זוג הניצבים מול ההחלטה האם לחתום על הסכם ממון או לאו: "להגיע למצב של גירושין זה קשוח מאוד. מבחינה כלכלית שני הצדדים נפגעים אנושות. בכל מצב, תבחרו מראש פרטנר שלא תגיעו עמו למצב הזה, אני אישית הגעתי למצב הזה אז אני יכול להעיד". "לכן יש את עניין מבחן הזמן", אמרה עו"ד שמחי, "לא אחת בהסכמי ממון בני הזוג קובעים שאם הם חיים ביחד מספר מסוים של שנים מגיע להם כך וכך אחוזים מהרכוש הקודם, יש גם הסכמים כאלה, באמת ובתמים אנשים רוצים לחיות בשלום בית ולשכוח מה החלק של כל אחד בנכסים. הם חיים באושר ומזיעים יחד למען הקופה המשותפת. מגיע להם חלילה במידה ויתגרשו חלקים שווים".
עריכה: מיכל קדוש