מקצוע ב־י'

יהודים עם כוכבית

מה ההבדל בין יהודי ארצנו לאלה בתפוצות? • מדוע המדינה לא רואה בהם יהודים מן המניין? • האם יש יהודי סוג ב'? • אלון פרידמן עם התשובות • פרק 03


יהודים ישראלים שונים באופן מהותי מיהודי התפוצות בעיקר סביב היחס לדת ולמסורת, וליכולת להגדיר את יהדותם לפי צו מצפונם והעדפותיהם. כיצד באים לידי ביטוי ההבדלים הללו בחיי היומיום וכיצד הם נעוצים בקורות ההיסטוריים של העם היהודי? בפרק השלישי של 'מקצוע ב־י' בהגשת אלון פרידמן, סקר אלון את הסוגייה המרתקת שהפכה לאחרונה רלוונטית מתמיד.

"אנחנו מנסים היום להבין מה עומד בבסיס הפער שבין יהודים בישראל ליהודי התפוצות", פתח. "מה במרכז חילוקי הדעות בעם היהודי? והתשובה - שני סלעי מחלוקת: הסכסוך הישראלי פלסטיני, וסוגיות הגיור. מלחמות האין ברירה אליהן יצאה מדינת ישראל הצעירה בראשית שנותיה, הפכו מורכבות ושנויות במחלוקת החל מהעשור הרביעי, וסדק דומה לזה שהחל להיווצר בתוך החברה הישראלית פנימה, נפער גם בינינו לבין אחינו יהודי התפוצות". 

"כמו מחצית מאזרחי ישראל המתנגדים ליחסה של המדינה כלפי האוכלוסייה הפלסטינית, כך גם רבים מיהודי התפוצות אשר חפצים ביקרה של ישראל ורוצים בשלומה - מחזיקים בביקורת על אופן הטיפול של ממשלות ישראל לאורך השנים, בסכסוך הארוך והאכזר", הוסיף. "התדמית האידילית, הצודקת והמוסרית אשר הצמידו יהודי התפוצות למדינתם הצעירה, החלה להתפורר עם מלחמת לבנון הראשונה ב־1982 וביתר שאת – עם פריצת האינתיפאדה בשנת 1987". 

בהמשך, הסביר פרידמן כיצד נושא הדת והמדינה נכנס לתמונה ותרם את חלקו לפער המתרחב שבין שני חלקי העם: "במדינת ישראל אין הפרדה בין דת ומדינה", אמר. "מוסדות הדת ושירותי דת שניתנים ליהודים הם נחלתם הבלעדית של היהדות האורתודוקסית מכוח סמכות בלעדית בחוק שנתנה להם מדינת ישראל. לאזרחים ישראלים יהודים יש כתובת אחת בלבד לקבל את כל שירותי הדת שהם צריכים מהמדינה. מאחר ואין הפרדת דת ומדינה, אין להם גם חלופה אזרחית לשירותים האלה והם חייבים לקבל אותם ממוסדות המדינה, כלומר הרבנים האורתודוקסים. אזרח ישראלי לא יכול להתחתן ולהתגרש במדינת ישראל בלי הרבנות, וגם לא להביא את יקיריו למנוחת עולמים בסבסוד המדינה, מבלי לעבור דרך מסדרונות הרבנות הראשית. חוקים נוספים, אשר כישראלים אנחנו כמעט ולא שמים אליהם לב אולם הם נוגעים באופן ישיר ליהודי התפוצות, הינם חוקי הגיור והגישה אל המקומות הקדושים".

"המדינה היהודית היחידה בעולם מפנה ליהודי העולם עורף"

"חשוב להזכיר שבקרב יהדות התפוצות, ובעיקר בקרב יהדות ארה"ב מתפתחות זהויות יהודיות חדשות ויצירתיות יותר שמתאימות לחיים של מיעוט יהודי במדינה לא יהודית", הבהיר אלון פרידמן בסיום דבריו. "יהודי התפוצות צריכים להמציא את עצמם ואת יהדותם מחדש כל הזמן. אצלם אין "יהדות כמובן מאליו" ולכן הם צריכים "לעבוד בלהיות יהודים". כך מתפתחים זרמים רפורמיים וקונסרבטיביים שלא עולים בקנה אחד עם ההגדרות המחמירות של היהדות האורתודוקסית. כאשר יהודים בארה"ב מתחתנים עם בן או בת זוג שאינם יהודים, פעמים רבות הם מקרבים את בני זוגם אל הערכים היהודיים ומחליטים יחדיו לגדל את ילדיהם כיהודים. אולם בעוד הקהילות בתפוצות מקבלות זאת בהבנה ובזרועות פתוחות, שוד ושבר - המדינה היהודית היחידה בעולם מגדירה אותם לפתע כ"לא יהודים", מסווגת אותם אך ורק על פי קריטריון הלכתי אשר אינו רלוונטי לחייהם בתפוצות ולמעשה - מפנה להם עורף".

"כמו בריקוד טנגו" סיים אלון את הפרק, "גם למחלוקת צריך שני צדדים, וכפי שראינו, גם יהדות התפוצות אינה חוסכת את שבט ביקורתה לגבי המתרחש בישראל. באופן מדאיג, אנו רואים לראשונה זהויות יהודיות בתפוצות אשר אינן רואות במדינת ישראל מרכיב משמעותי ביהדותם, ואולי חלילה, לנגד עיננו מתפתחת זהות יהודית עצמאית, אשר מדינת ישראל נעדרת ממנה לחלוטין. החיבור וחיזוק הקשר בינינו לבינם - יכול למנוע מגמות שליליות מסוג זה". 

 

עריכה: מיכל קדוש

16/09/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מקצוע ב־י'
מקצוע ב־י'  |  גרפיקה: חן סעד
Paris