הצ'יפסר

"לא הצלחתי להימנע מלשלם את המחיר"

שחר גל, מנכ"ל חברת 'ג'נרל רובוטיקס', שוחח עם ערן שומרון על הדרך הארוכה עד לרכישה ע"י חברת הנשק הגדולה בעולם • פרק 06


מדינת ישראל, לצד יתרונותיה הרבים, מוקפת אויבים מיום היווסדה; בהינתן המציאות המורכבת, נדרשים לא מעט אמצעים להבטחת חיינו בביטחון, ביתר שאת אחרי בוקר 7 באוקטובר. חברת 'ג'נרל רובוטיקס', העוסקת בפיתוח וייצור של עמדות נשק נשלטות מרחוק, הפכה ברבות שנים לאבן דרך משמעותית בשמירה על חיילי צה"ל בשדה הקרב, ואף נמכרה לחברת הנשק הגדולה בעולם. בפרק השישי של 'הצ'יפסר' בהגשת ערן שומרון, אירח את שחר גל, מנכ"ל חברת 'ג'נרל רובוטיקס', ויחד ניתחו את המסע העקלקל. 

"אנחנו ב'ג'נרל רובוטיקס' מתמחים במערכות נשלטות מרחוק", תיאר גל בפתח דבריו. "אנחנו מייצרים מערכות שייכנסו למקומות מסוכנים לפני החיילים כדי שלא יסכנו את עצמם. אבא שלי היה מהנדס בכיר במפא"ת לפני זה. גיסי נפגע בחומת מגן, ואחרי הפרישה ב־2009 החלטנו לפתוח את החברה. יש לנו מערכות מבצעיות שפועלות בעזה וב־14 מדינות בעולם".

איך מצליחים להפוך רעיון למוצר הלכה למעשה, בייחוד בתעשיות הביטחוניות הכוללות, בדרך כלל, הרבה מאוד בירוקרטיה? "אתה מתחיל בלנסות להבין אם הרעיון טוב, מהם החסרונות והיתרונות שלו והאם הוא חדשני, וכמובן האם ניתן לרשום עליו פטנט ולהגן עליו", תיאר שחר. "זה שלב שבו 95 אחוז מהאנשים מגלים שהרעיון שלהם לא חדש, ושמישהו חשב על זה עשרות שנים לפני. במקרה כזה צריך להחליט למה רעיון נכשל? הרוב לא מתאוששים מזה". "הצעד הבא הוא גיוס משקיעים", הוסיף וחלק מניסיונו. "אתה רוצה לעשות אב טיפוס, ולהראות שאפשר לעשות את מה שאתה מדבר עליו. זה דורש לא מעט כסף. בביזנס הביטחוני מדובר בהוצאה של כמה מיליוני דולרים. אחד האתגרים הקשים הוא לבנות את הצוות המנצח". 

עד ההצלחה המיוחלת, ישנם ימים רבים בהם ניצבים יזמים תחת אתגרים רבים, כלכליים, משפחתיים ואישיים. בשיחתו של שחר גל עם ערן שומרון, חלק מעט מהמורכבים שבהם. "אשתי לא קיבלה טוב את העובדה שלא מפרנסים במשך תקופה. אני חושב שזה השפיע גם בריאותית. משלמים מחירים כבדים, וכשזה פוגע באשתך זה פוגע גם בילדים ובסביבה. לא הצלחתי להימנע מלשלם את המחיר. אני חושב שמה שהחזיק זה שגם במשברים הכי מטורפים קמנו בבוקר וניסינו דרך אחרת. היה ניסיון לגייס כסף שעבדנו עליו 6 חודשים, סיימנו את המסמכים הסופיים והחתימות. יומיים אחרי המשקיע החליט לא להשקיע. היה לי מאוד מאוד קשה. הייתי שבור, עם הפנים למטה. ראיתי את אבי מתנהל כאילו הכל בסדר, ואומר שהעבודה שעשינו לא לחינם. כשאתה רואה אותו נלחם כך, אתה אומר לעצמך שלא תיתן לו להילחם לבד". 

"הייתי רוצה לחזור אחורה ולהגיד שזה הולך להיות הרבה יותר קשה" 

במבט לאחור, מה היה גל עושה אחרת בדיעבד? "מצד אחד הייתי רוצה לחזור אחורה ולהגיד: זה הולך להיות הרבה יותר קשה וארוך ממה שאתה חושב, אז קח יותר אוויר ואל תתן לזה להשפיע לך על הבריאות", הודה. "האמת ששחר של לפני 14 שנה לא היה מקשיב לי. אם הייתי מאמין לעצמי, אני לא בטוח שהייתי הולך ל־14 שנים כאלה קשות. הטיפ השני הוא לסמוך על הצוות. לקחת אנשים טובים ולרוץ איתם".

באשר לרגע ששינה את הכל, שיתף: "נרכשנו לפני שנה ע"י חברת הנשק הגדולה בעולם, 'זיג זאואר'. זה לא היה בתוכנית להירכש, חיפשנו משקיע אסטרטגי. כשהתחלנו להכיר אחד את השני זה עלה על הפרק. בהתחלה כשקיבלנו הצעת רכישה השבנו בשלילה באינסטינקט. כשבאנו לארה"ב והבנו את הגודל והעוצמה של 'זיג זאואר', ואת כוח השיווק והמכירות שלהם, הבנו שעם שותף כזה נגשים את החלומות הרבה יותר מהר מכל דרך אחרת. המטרה אף פעם לא הייתה להירכש, אלא להצליח, שהמערכות שלך יימכרו בכמויות גדולות לצבא, ואת המטרה הזו לא הגשמנו. זו המטרה שלנו עכשיו. אם לפני עשיתי את המשא הזה עם 100 קילו על הגב, עכשיו אני עושה זאת בריצה". 

עריכה: איתי נקסון ומיכל קדוש 

29/05/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הצ'יפסר
הצ'יפסר  |  גרפיקה: אלון כץ
Paris