קשה לדמיין את התרבות הישראלית בלי הנוכחות המרשימה של נעמי פולני - זמרת, שחקנית, מפיקה, כוריאוגרפית, ואחת מהעורכות המוזיקליות ברדיו 103fm, אבל מעל הכול יוצרת פורצת דרך שהטביעה חותם על דור שלם. פולני הצליחה להגדיר מחדש מהי להקת זמר, איך מתנועעים על הבמה, ואיך מצליחים לשיר יחד בהרמוניה מוזיקלית ואנושית כאחד. לא סתם כינו אותה 'אם הלהקות הצבאיות' – היא באמת הייתה כזו, ואולי אפילו הרבה יותר מזה. שנה עבר מאז הלכה פולני לעולמה, ובשל כך בחרנו לחזור לתחנות המשמעותיות ביותר בקריירה הענפה שלה.
פולני נולדה ב־4 בינואר 1927 בתל אביב, כשהיישוב העברי עוד נאבק על קיומו. מגיל צעיר גילתה עניין עמוק באמנות, תיאטרון ותנועה. היא למדה משחק בתיאטרון 'האוהל', מחול אצל גרטרוד קראוס, ובעת שהתגייסה לפלמ"ח הקימה עם פרוץ מלחמת העצמאות את להקת הבידור הראשונה של הפלמ"ח שנושאת את השם 'הצ'יזבטרון'.
עם סיום המלחמה התפרקה הלהקה, אבל זה לא מנע מפולני להמשיך בדרכה בנחישות השמורה לה – היא החלה לשחק בתיאטרון 'הקאמרי', העמיקה את לימודיה בתחום המוזיקה והריקוד, ובתחילת שנות ה־50 הפכה להיות הבימאית של הלהקות הצבאיות, שהיו אז בראשית דרכן. פולני הייתה אמונה על הבימוי, ההעמדה והעיבודים המוזיקליים, מקבעת סגנון העמדה שלימים יישאר כצוואתה ומורשתה האמנותית.
בראשית שנות ה־60 קיבצה סביבה פולני כמה ממשוחררי להקת הנח"ל בהם ישראל פוליאקוב, ליאור ייני, חנן גולדבלט, ויהורם גאון והקימה את להקת 'התרנגולים' - להקה שהפכה לסמל תרבותי. היא שילבה בין מוזיקה, תנועה, משחק, והומור, ויצרה מופעים שלמים, קצביים, מהודקים, שכמוהם לא נראו בארץ קודם לכן. עם פירוק הלהקה הקימה את להקת 'החמציצים' שהייתה מורכבת מארבעה מחברי 'התרנגולים', אך הלהקה לא זכתה להצלחה רבה והתפרקה לאחר תקופה קצרה.
לאחר מכן שימשה פולני כמעבדת מוזיקלית במספר תוכניות רדיו בקול ישראל (ביניהן התוכנית 'משירי תנועות הנוער', שהפכה לאלבום שיצא בתחילת שנות ה־70), ועסקה בהוראת מוזיקה ובבימוי אירועים שונים באזור מגוריה בעמק הירדן. בשנת 1998 העלתה במסגרת פסטיבל ישראל את המופע 'התרנגולים חוזרים', שהיה חידוש לשירי להקת 'התרנגולים' בביצוע זמרים צעירים, בהם בנה יותם ייני וירון אלדמע.
פולני מעולם לא התפשרה על איכות. היא דרשה דיוק, הקפדה, הקשבה אמנותית עמוקה. יש שראו בה קשוחה – אך אלה שעבדו איתה ידעו: מדובר באישה שהאמינה בכוחו של הבמה לחולל שינוי, לחנך, לרגש. לא במקרה פולני זכתה בפרסים רבים לאורך השנים - בהם פרס משה הלוי לאמנות הבמה מטעם עיריית תל אביב בשנת 2001, פרס אקו"ם על מפעל חיים, אות הוקרה מיוחד מנשיא המדינה ראובן ריבלין בטקס יום העצמאות ה-70 בבית הנשיא, וכמובן פרס ישראל לשנת תשע"ט בתחום התיאטרון והמחול.
באחד הראיונות שהעניק גברי בנאי סיפר על הערצה הרבה לפולני, ועל הקשר שלה ל'גשש החיוור'. לדבריו, "היא הייתה אחת מאבני התרבות החשובות שלנו. בית ספר למשחק של איש אחד - למדת אצלה תנועה וריקוד, ולמדת אצלה איך לשיר ופיתוח קול. אני זוקף את ההצלחה הגדולה של התרנגולים וגם של הגשש החיוור לזכותה. הערצנו אותה, היא הייתה אלוהים שלנו, אבל היא הייתה מאוד קשוחה, ופחדנו ממנה פחד מוות. היא הייתה מאוד פרפקציוניסטית".
ד"ר מוטי זעירא, מחבר הביוגרפיה על פולני 'זה הכל עניין של אופי', סיפר באחד הראיונות שהיא הצליחה לאחד בתוכה כמה יכולות וכישרונות יוצאי דופן שגרמו לה לבלוט בנוף במשך שנים רבות. "מבחינתה משהו מתרחש על הבמה, כשכל המרכיבים מיועדים לתמוך בטקסט, בשיר. מבחינתה צריך לשים את האגו של המנצח בצד, את הצורך הבלתי נשלט בסולואים, ואז המבצעים הם 'המשרתים של החומר'. זה משהו שלא היה קיים לפניה".
בריאיון נוסף שיתף ד"ר זעירא על הקשר איתה שהלך והעמיק עד יומה האחרון, ואמר: "היו לה הרבה רעיונות להפקות גדולות, אבל זה לא יצא לפועל כי מי שרצה לעבוד עם נעמי ידע שהוא צריך להשקיע הרבה זמן בחזרות, וזה לא התאים לקצב התעשייה ולא השתלם כלכלית. היא ידעה שמעריכים אותה, למרות שהיא לא תפסה את עצמה כאגדה. היא קיבלה כל הזמן פרסים, אבל זה לא היה ביג דיל עבורה. היא הייתה צנועה מאוד".
פולני הלכה לעולמה ב־14 באפריל 2024 כשהיא בת 97. איש התרבות נעם סמל הספיד אותה, ואמר כי מדובר בבימאית, כוריאוגרפית וממציאה ז'אנר בתרבות הישראלית. "היא התחילה בצ'יזבטרון המיתולוגית, להקה שעליה התבססה ההעמדה של הלהקות הצבאיות. היא הייתה האמא של הלהקות הצבאיות, ולכל חזרה שהייתה הזמינו אותה שתחווה דעה. תרומתה לתרבות הישראלית עצומה. הלכה לעולמה אישיות גדולה".
כשהזמרת ירדנה ארזי קיבלה את הידיעה על מותה של פולני היא נזכרה בערגה בעבודה המשותפת שלהן, ואמרה: "מהעבודה הקצרה איתה אני זוכרת אישה פדנטית שמקפידה על כל תנועה ועל כל ניואנס קטן. היא כזו ששואפת לדיוק, להרמוניה ולקסם בימתי שעיצבה בכישרון גדול. היא הייתה ונשארה פלמ"חניקית עד יומה האחרון".
מתוך כבוד והערכה עצומה לפועלה של פולני קיבצנו את מיטב השירים בהם לקחה חלק, החל מהלהיטים הגדולים של 'התרנגולים', 'החמציצים', ולהקת הנח"ל, ועד ללהקת פיקוד צפון ו'הצ'יזבטרון'. אין כל ספק, מדובר ברשימה עשירה וחגיגית של מוזיקה על זמנית מרחיבה לב. האזנה נעימה!
'שבת עברית' ב-103fm נוסדה לפני יותר מ-20 שנה, וכיום היא רצועת המוסיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלאסיקות הגדולות של המוסיקה העברית עם פנינים מוסיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים לקום המדינה.
'שבת עברית' ב-103fm מכבדת ומוקירה את הקלאסיקה הישראלית להנאת המאזינים ועושה הכול על מנת לשמר את שורשי המוסיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. איפה ומתי שרק תרצו. בלי דיבורים, ללא פרסומות - ועם כל הכבוד למוסיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.
עריכה: עדן בן ארי