היחידה

מהצו הראשון לצו הגיוס, קצת אחרת

כיצד נראה תהליך המיון ליחידות צה"ל? • תא"ל (מיל') ערן שני, מפקד מיטב וראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם לשעבר, על התמורות החיוביות • פרק 08


המערכת הצבאית, על רבדיה הרבים, השתנתה לא מעט בעשורים האחרונים. אחד מהמרכיבים החשובים שלה, בייחוד בתחילת הדרך של כל צעיר וצעירה בצבא, הוא נושא השיבוצים ליחידות השונות, זאת על סמך כישוריהם הנבחנים כשנה לפני יום הגיוס. בפרק השמיני של 'היחידה' בהגשת עו"ד יעקב גביש, אירחה את תא"ל (מיל') ערן שני, מפקד מיטב וראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם לשעבר, ושוחחה עמו על התמורות שחלו בתהליך המשמעותי לאורך השנים. 

"לתפקידים שעשית יש המון כוח ומשמעות, מדובר באחריות על כל מיצוי כוח האדם בצה"ל", פתחה. "אני יודעת שיש רצון ושאיפה במערכת הצבאית למצות את כוח האדם לטובת האינטרס הצבאי, וכך גם מהמקום של הפרט". 

בתגובה, השיב שני: "לפני כמה שנים הצבא החל בתהליכים שאמורים למצות טוב יותר את ההון האנושי, גם כדי למצות את יכולות בני הנוער ביחס לפוטנציאל שלהם וגם כדי להגיע לאפקטיביות מבצעית טובה יותר בצבא. צה"ל מבין שיש קשר בין המוטיבציה לתפקוד בשירות הצבאי. אם בעבר תהליכי המיון של נשים היו מסורבלים, והרבה מאוד יחידות היו מזמנות מלש"ביות לתהליכי מיון, הכנסנו את יום המא"ה - ביום אחד מאבחנים את הכישורים התעסוקתיים של אותן נשים, ולאחרונה התחילו לעשות זאת גם לגברים. הצבא שיפר גם את שאלוני ההעדפות, היום הם מותאמים לנתונים האישיים של בני הנוער, כך שהשאלון עצמו מותאם ליכולות ספציפיות. בעבר היו הרבה מאוד מרכזי שירות בצבא לכל חיל, והצבא עשה איחוד"

"הצבא נמצא יותר בקהילה, בבתי הספר" 

"העברנו את בני הנוער לעבוד עם הצבא בדיגיטל", הוסיף. "בנינו אפליקציה, הקמנו מרכז שירות אחוד, צימצמנו את זמני ההמתנה. אני יכול להגיד לך שהצבא עשה לא מעט התקדמות מאז. צה"ל הבין שהנגשת המידע לבני הנוער חיונית למוטיבציה, וזה בסופו של דבר מביא לאפקטיביות מבצעית טובה יותר בצבא. הצבא נמצא יותר בקהילה, בבתי הספר. הוא עושה פסטיבלי מתגייסים ומאפשר למלש"בים לדבר באופן בלתי אמצעי עם קציני מיון בשטח, ואף מעודד את בתי הספר להגיע לצווי גיוס אחודים, במסגרתם כל הכיתה מגיעה יחד". 

בתגובה לדברים, חלקה עורכת הדין יעקב גביש מניסיונה והדגישה: "אני יכולה להעיד על ההתקדמות כמי שמכירה את המערכת יותר מ־20 שנה ועובדת מולה. עדיין יש קשיים ואתגרים. הרבה פעמים אנחנו שומעים על אנשים שמתקשים לקבל מענה, בתמונה הגדולה יש לגמרי שיפור רציני ברמת השירות. אני גם יודעת לומר עד כמה המוטיבציה משפיעה". 

"הצבא מנסה לעשות אופטימיזציה בין המוטיבציה של בני הנוער שבאה לידי ביטוי בשאלון ההעדפות, לבין הצורך של הצבא והנתונים האישיים", הסכים תא"ל (מיל') ערן שני. "אם מלש"ב מתאים בנתוניו הרבה יותר ממישהו אחר, ורוצה את התפקיד קצת פחות מאותו אחד שקצת פחות מתאים - הצבא צריך לשקול מה גובר על מה. כאן אין תשובות חד משמעיות. ישנו ניסיון להביא את נושא המוטיבציה לידי ביטוי בשיבוץ, זה לא תמיד מצליח. יש המון בני נוער שלא מקבלים את מה שהם רוצים בעדיפות הראשונה או השנייה. הצבא הוא גוף גדול ומורכב, ואין שום יכולת לשבץ את האנשים לפי מה שהם רצו אחד לאחד". 
 
בסיום, הבהיר: "גם המערך הקרבי זקוק לחיילים מאוד איכותיים. הצבא בונה על החיילים האלה שיהיו דור הפיקוד הבא של צה"ל. פורום מטכ"ל של הצבא בעוד 30 שנה לא יבוא מאמ"ן, הוא יבוא מהמערך הלוחם ביבשה - וכדי שהוא יבוא משם אנחנו צריכים להצמיח דור של חברה חכמים ומוכשרים, ולכן מיטב בני הנוער צריכים להגיע לתפקידים הללו". 

עריכה: איתי נקסון ומיכל קדוש

25/06/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


היחידה
היחידה  |  גרפיקה: אלון כץ/103fm
Paris