בין אם כבר חוויתם את המסע לחיפוש דירה ובין אם לאו, יכול להיות שרבים מכם לא חשבו על יהודה ושומרון כאופציה. וזה בסדר. הידעתם שישנו סיכוי סביר שתחסכו עשרות אלפי שקלים אם תביטו מעט הצידה ממרכז הארץ? בפרק הראשון של 'שטח B' בהגשת מרב מילר, זאב אפשטיין ואייל תורג'מן, שוחחו על האפשרות של מגורים ביו"ש.
בפתח השיחה, שאלה מרב את שאלת מיליון הדולר בכל הנוגע להחלטה להתגורר ביהודה ושומרון: "מי האנשים שמחליטים להתגורר ביישובי יהודה ושומרון? אם אני, החילונית, באה למקום כזה, ארגיש זרה?".
"יש את המחשבה הקדומה לפיה אלו שגרים ביהודה ושומרון הם דתיים לאומיים עם מעיל דובון ועוזי, אך הנתונים היבשים אומרים שגרים באזור כ-30 אחוזים דתיים לאומיים, שליש חלונים, ושליש חרדים", תיאר זאב, ואילו אייל הוסיף: "יש ישובים ממש חילוניים, שדה בועז מאופיין בהמון דתיים לשעבר, ואם כן יש מישהו דתי אז הוא דתי שלא בא לו לגור בישוב דתי. מה שמשותף לכולם הוא שהם לא רוצים לגור בעיר ואפילו לא ביישוב. אחד הכוחות הגדולים של יהודה ושומרון זה היישובים המעורבים, בונים קהילה שהאג'נדה שלה מעורבת, לא כמו בעיר בה גן הילדים נפרד. ביו"ש מקימים בתי ספר מעורבים, וזה מדבר לרוב הדתיים לשעבר".
בהמשך הוסיף אפשטיין: "יש ביו"ש ועדות קבלה שפחות מתכתבות עם ערכי השוויון, בעיניי זה ממש טוב שעדיין יש את זה. ישנם אנשים שרוצים לגור בישוב הומוגני, ולמי שרוצה להתערבב יש את המקום שלו. ביהודה ושומרון יש דירות ב־3 מיליון ש', וילה מדהימה על חצי דונם. זה לא רק הכסף, זה הרצון לחיות בטבע, סגנון חיים כזה". "יש אנשים שנקלעו ליו"ש כשהיא לא הייתה בקונפליקט, ואוכלוסייה מאוד גדולה שלא באה מאידאולוגיה כמו החרדים", טען תורג'מן. "בסוף בכל מקום בארץ שבאים לגור בו, הבסיס הוא פתרון דיור. הדתל"שים באו מאידאולוגיה ולכן זה תופס את הפוקוס ותשומת הלב של כולם, ויש כאלה שמתעסקים באיכות החיים והדבר הזה קורה בהמון שטחים שם. אין ספק שככל שהיישובים יותר בעומק השטח, יהיה ציבור יותר אידאולוגי".
"איך מתעלמים מהקטע הזה של הפחד?", העלתה מילר נקודה שהתעצמה אפילו יותר מבוקר השבת השחורה. "אחרי 7 באוקטובר, בכלל איבדנו את הביטחון". בתגובה, הבהיר זאב אפשטיין: "בסוף המסה הגדולה של התיישבות יושבת צמוד לכביש 6, ושם הנושא הביטחוני הוא לא כזה עניין. בנוגע ליישובים בעומק השטח, זה באמת קצת יותר מאתגר, ויש את בקעת הירדן ששם פחות מרגישים את הוייב של עומק השטח".
בסיום השיחה, הדגיש אייל תורג'מן: "יש לי חברים שלא גרים ביהודה ושומרון כי הם חושבים שזה כיבוש, ואני אומר שכדאי להם להתרחק מכאן, יהיה להם רע פה. לגבי הפחד בלהיות ביהודה ושומרון, זה כמו הפחד להיות בכדור הארץ באופן כללי. הפער בין האיום הממשי לעומת הפחד הוא בלתי נתפס, באיזשהו שלב אם תמשיך לפחד אתה לא תשרוד, אז אתה תפסיק לפחד. יש דברים מגניבים ברמת הסקרנות האנושית שהמקום הזה מעורר, יש הרבה אזורים עם חיבור לטבע".
עריכה: אליעזר בן יהודה ומיכל קדוש