פרופסור אוריה שביט (אוניברסיטת תל אביב) שוחח עם בן כספית ואריה אלדד ב־103fm על דוח מצב האנטישמיות בעולם לשנת 2023, אשר מצביע על עלייה של עשרות אחוזים בתקריות האנטישמיות בעולם.
"בשנים האחרונות יש מגמת גידול, ומה שהופך אותה למטרידה זה שהשנים האחרונות הן גם שנים שהיו בהן השקעה חסרת תקדים שלא הייתה כמותה בהיסטוריה במאבק באנטישמיות. יש פה גם סיפור של כישלון בלתי נתפס", אמר.
לדבריו, "זה נובע מזה שיש שחקן חדש בעולם שלא היה לפני 20 שנה הנקרא רשתות חברתיות. אני לא בטוח שבאופן אובייקטיבי מספר המופרעים בעולם יותר גדול לפני שני עשורים, יש להם פשוט יותר במות שמארחות ומטפחות אותם ושמות אותם בתיבות תהודה. זה סיפור נוח לספר לכם על עליית האסלאם באירופה ועליית האנטישמיות בעקבותיה, כנ"ל בארה"ב, אך עדיין לב הפעילות האנטישמיות המסוכנת האלימה היא מצד נאו-נאצים ועליונות לבנה, כלומר הימין הקיצוני. אחת התופעות המעניינות של תקופתנו זה כשאתה קורא טקסטים אנטישמיים ואתה לא יכול לדעת אם המחבר הוא איש ימין קיצוני או איש שמאל קיצוני".
האם האנטישמיות החדשה היא באמת חדשה?
"האנטישמיות בעולם האסלאם היא תופעה חדשה יחסית, אבל היא לא כל כך חדשה, היא חופפת לעליית הציונות, ומדהים לראות כמה מהטקסטים כמו 'הפרוטוקולים של זקני ציון' הנחשבים לאנטישמיות הקלאסית, כמה מהטקסטים היא אימצה. אמנת חמאס לדוגמה משתמשת באותו מסמך פרוטוקולים".
לקראת סיום השיחה אמר: "כשאומרים קיצוני יש הנחה שהתופעה היא שולית, אך החלק של הקולות האלה במפלגה הרפובליקנית אינו קרוב להיות רוב, אבל זה כבר לא משהו שבשוליים של השוליים כפי שהיה לפני 20 שנה, ובמידה רבה זה נכון גם למפלגה הדמוקרטית מהצד האחר. אומרים 'קיצוני', אבל זה נוגס ונוגס במרכז עד הנקודה שלא יודעים מי המשוגע ומי הרופא".
עריכה: אליעזר בן יהודה