כתובה היא חלק בלתי נפרד מהחתונה היהודית. מסמך ארכאי משהו, המציג את סכום הכסף שהבעל הטרי השקיע, כביכול, ברעייתו. למה אחרי כל כך הרבה שנים עדיין מכלילים את עניין הכתובה בחופה המודרנית? האם יש מקרים בהם כספי הכתובה לא יגיעו לידי האישה? על כל זאת ועוד שוחחו עו"ד הלנה שמחי ועומרי שמחי בפרק השלישי של הפודקאסט 'גט הלנה'.
"כתובה היא מסמך משפטי מחייב לכל דבר ועניין", פתחה עו"ד שמחי. "זה אומר שאם הבעל חתם על סכום מסוים בכתובה, עליו לדעת שייתכן ויגיע יום ויצטרך לפרוע את שטר הכתובה, זה כמו צ'ק. כתובה היא אכן מסמך עתיק יומין, שנועד בזמנו לגרום לכך שאישה לא תצא חסרת כל מחיי הנישואין, עול הפרנסה היה אז על הגבר, לא חשבו אז שנשים ידרשו שוויון ויישאו עול בנטל. לא אחת נשים מרוויחות הרבה יותר מגברים, מקימותתץ חברות ומטפחות את חיי המשפחה לצד הקריירה. ועדיין היום כל מי שמתחתן ברבנות יודע מה הסכום עליו הוא חותם. אם תחתום על מיליון שקלים אולי תצטרך לפרוע את השטר".
בתגובה, תיאר עומרי את רשמיו מיום נישואיו "עמרי: "כשהתחתנתי בזמנו, הרב הסביר לי שנהוג לתת דמי כלכלה במשך שנה לאישה, אבל אם בנינו בית והדבר הזה לא מצליח ברור שצריך להתחלק בין השניים". "אני לא מבין למה צריך את הטקס והמסמך הזה, זה מרגיש לי מיושן", הודה. "כמו שאת אומרת יש היום נשים שמרוויחות יותר מהגבר, וכשזה מגיע לכותלי בית המשפט בסוף הגברים הם אלה שמשלמים".
"יש עילות מסוימות בהן אישה תזכה בכתובה או לא תזכה בה", הוסיפה הלנה. "יש מקרה ספציפי אחד מובהק בו אישה תקבל כתובה מהעיזבון. במידה ובעלה נפטר, דמי הכתובה מגיעים לה אוטומטית ואין חולק על כך. רק אחר כך הירושה מתחלקת לשאר. בעת נישואין הבעל חותם על שטר הכתובה, ובמקרים בהם הבעל הימר על הכספים ורעייתו יכולה להוכיח זאת, היא תוכל לקבל את דמי הכתובה. אם ניתן להוכיח שפרנסת הבית הייתה עליה והוא לא עבד, או אם הוא בגד בה והעדיף אישה אחרת, במקרים הספציפיים הללו אותה אישה תקבל את דמי הכתובה. יש מקרים בהן האישה לא תקבל את דמי הכתובה - כשהיא בגדה בבעלה ויש לבעל הוכחות לכך, או כשיש לה הכנסה יפה מאוד והיא לא זקוקה לדמי הכתובה. זה יחסית מאוזן".
בסיום, חלקה עורכת הדין הלנה שמחי מניסיונה הרב בבית המשפט, ותיארה: "יש מקרי קיצון כמו התיק שניהלתי בבית הדין הרבני כאשר הכתובה הייתה בסכום 555,000 שקלים והאישה הגישה תביעה של מעל למיליון שקלים. הבעל באותו מקרה קיבל 60 אלף ש' לחודש והיא זכתה ל־6,000 שקלים בלבד מקצבת נכות. הפער גדול מאוד, לכן סיכמנו שתקבל מזונות עבור בנם, והצעתי לו שככל שבית הדין יציע סכום מסוים, הוא ישלם והדיון יסתיים. הלקוח קיבל זאת בצורה טובה, ובבית הדין הדיין הציע סכום של 400,00 ש"ח והסכמנו, אך האישה רצתה מיליון שקלים, זה לא הגיע להסכמה בהמשך והלכנו לדיון ההוכחות. בגדול, אותה אישה שכחה שהשתתפה במסיבת חילופי זוגות".
עריכה: אליעזר בן יהודה ומיכל קדוש