הרפורמיסטית

"פרצתי בבכי כשראיתי את י־ם מקושטת בדגלי גאווה"

דני סאביץ', סמנכ"ל התנועה הרפורמית ואחד מאבות הקהילה הגאה בבירה, על הדרך הארוכה במסע לשוויון זכויות לחבריה • פרק 02


הקהילה הגאה עברה כברת דרך חשובה במהלך השנים האחרונות. אך המצב עדיין לא מושלם, וחברי קהיללת הלהט"ב עדיין לא זוכים לזכויות המלאות שמקבלים יתר אזרחי המדינה. בפרק השני של 'הרפורמיסטית' בהגשת עו"ד אורלי ארז־לחובסקי, שוחחה עם דני סאביץ', סמנכ"ל התנועה הרפורמית שהשתתף בחלק המאבקים המשפטיים של קהילת הלהט"ב בירושלים, וממקימי 'הבית הפתוח בירושלים לגאווה וסובלנות' ומהאבות המייסדים של הקהילה בבירה, על העבודה המשמעותית בנושא במהלך השנים. 

"כ־70 אחוזים מהציבור תומך בשוויון זכויות לקהילה הגאה", פתחה אורלי. "זה כולל את רוב מצביעי הליכוד והימין המתון, אפילו בין מצביעי הציונות הדתית 20 אחוזים תומכים בכך. אבל כמו בנושאים אחרים, התמיכה הציבורית הרחבה לא מיתרגמת לשינויים חקיקתיים בגלל אילוצים פוליטיים. ולכן רבים מההישגים קרו בזכות בג"ץ. הגשנו תביעות במקרי אפליה ופגיעה בבני ובנות הקהילה, כמו תביעה נגד רב שפרסם פשקוויל נגד מורה לסבית שפגע בפרנסתה, או תביעה בשם תלמיד רבנות רפורמית שלא קיבל שירות בפיצרייה ירושלמית בגלל נטייתו המינית. אם מסתכלים עשור או שניים אחורה רואים איזו כברת דרך עשינו בתחום זכויות הלהט"ב בישראל - מבחינת דעת הקהל, ההישגים המשפטיים, והנראות הציבורית. אבל זה לא תמיד היה כך. מי שבמיוחד הציגו ועדיין מציגים עמדות שליליות ומסתיתות נגד הקהילה אלו רבנים אורתודוקסים וחרדים". 

בתגובה, הדגיש דני: "לפני 25 שנה העולם הלהטב"קי בירושלים היה שומם, היה בר וחצי שהוא 'גיי פרנדלי' וזהו. הבנו שיש מצוקה וצורך גדול מקו תמיכה טלפוני שמומן באופן מפליא על ידי עיריית ירושלים והגיעו אליו מאות פניות, ואז הקמנו עמותה. בתוך 3-4 חודשים הגיעו לכל מפגש שפרסמנו מאות אנשים, והבנו שנגענו בעצב חי, שהיה צורך דחוף, ולא ידענו להתמודד עם מאות האנשים שהגיעו. זו ההתחלה של הקהילה בירושלים שהיא באמת שונה. על ההתחלה הבנו שאנו שונים כי בקהילה הירושלמית יש גם קהילה פלסטינאית גדולה, יש דתיים לאומיים, יש חרדים. היינו עושים קבלות שבת עם חילונים וחרדים בבית הפתוח וכבר אז התחיל הקשר עם התנועה הרפורמית, אנחנו מדברים על 1999".

"אף ארגון לא היה מוכן לארח את הבית הפתוח בירושלים", אמר. "רק הקהילה הרפורמית בירושלים, קהילת 'כל הנשמה' בראשות הרב לוי ויימן קלמן שאמר - הבית שלי הוא הבית שלכם. בשבילי זה היה שוק שבית כנסת מוכן לפתוח את השערים בשבילנו". 

"לא ידענו מה אנחנו עושים" 

אחת מנקודות המפנה של הקהילה הלהט"בית בירושלים היא מצעד הגאווה הראשון בעיר. "הוא היה המשמעותי ביותר עבורי כי לא ידענו מה הולך לקרות", אמר דני. "החלטנו לעשות מצעד והיו אנשים שלא רצו להסתכן, היה דיון האם לתלות דגל גאווה, לא ידענו מה אנחנו עושים. באנו לפגישה במשטרה והשוטרים החלו לספר בדיחות הומופוביות ברמה הנמוכה ביותר, ואז מפכ"ל מחוז ירושלים אמר 'המצעד יצעד והתפקיד שלנו הוא לדאוג לצועדים'. זה היה ח"כ מיקי לוי, והוא הפך את הקערה. צעדו כמה אלפי אנשים, נמנענו מלעבור ליד בית הכנסת הגדול כדי שלא יהיו חיכוכים והוא צעד בצורה שלווה ללא נפגעים".

בסיום דבריו, שיתף בהתרגשות: "פרצתי בבכי נוראי כשראיתי את העיר ירושלים מקושטת לראשונה בדגלי גאווה, זה נורא ריגש אותי ואמרתי ''אנחנו לא שקופים, אנחנו פה', וזו התחלת התשובה לשאלה מדוע דווקא לצעוד בירושלים".

עריכה: מיכל קדוש ואליעזר בן יהודה 

27/06/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הרפורמיסטית
הרפורמיסטית  |  גרפיקה: חן סעד
Paris