בן כספית ואריה אלדד

הכרה במדינה פלסטינית? "התפתחות שאולי יותר מדאיגה לטווח הארוך"

אלוף (מיל') יעקב עמידרור, ראש המל"ל לשעבר: "זה שמדינות מסוימות החליטו להכיר במדינה הפלסטינית, זו מין הכרת תודה לחמאס על מעשיו"


קארים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי, הצהיר שלשום (ב') כי יבקש מבית הדין להוציא צווי מעצר לראש הממשלה נתניהו ולשר הביטחון גלנט, על רקע המלחמה. בתוך כך נורבגיה, אירלנד וספרד הכריזו היום (ד') על הכרה במדינה פלסטינית. אלוף (מיל') יעקב עמידרור, ראש המל"ל לשעבר, התייחס למצב המורכב.

לדבריו: "זה מצב מאוד לא נעים אבל אני מציע לא להתרגש ממנו, להחלטות בית הדין הבינלאומי אין שום משמעות אמיתית במדינות שהחליטו שהם לא לקוחות אותו ברצינות ובמקומות האחרים חלק מהאנשים לא יוכלו לנסוע. ההתפתחות שיותר מדאיגה לטווח הארוך הוא שמדינות התחילו להכיר במדינה הפלסטינית, זו גישה מאוד מוזרה, מין הכרת תודה לחמאס על מעשיו. אך גם לזה אין בטווח הקצר לפחות משמעות מעשית".

עוד הוסיף: "אני נותן משקל יותר גדול למעמדה של מדינת ישראל בהקשר של האם היא תהיה חזקה ונחושה מספיק להביא לכך שנסיים את המלחמה עם צמרת החמאס מחוסלת והחמאס יותר לא מהווה איום צבאי על מדינת ישראל מרצועת הזה, גם אם יישארו כמה אלפי חמאסניקים עם קלאצ'ניקובים לא תישאר שם מערכת חמאסית מתפקדת מבחינה צבאית, בעיניי זה יותר חשוב מהדברים האחרים".

כשחתמנו על הסכמי אוסלו האם לא היה בכך סוג של הכרה בגוף שהכריז על מדינה בשנת 1988?
"הסכם אוסלו קידם מדינית את ארגון אש"ף, ובכל זאת לא יצר מדינה פלסטינית עצמאית אף על פי שזה היה חלומו הגדול של ערפאת, אני לא חושב שמערכת היחסים בינינו לבין אש"ף כפי שהיא היום שאנחנו שולטים במרחב והוא נותן שירותים אזרחיים מקדמת את הפלסטינים למדינה פלסטינית". טען.

"מה שמקדם אותם למדינה פלסטינית עצמאית זו העובדה שמדינות רבות בעולם חושבות שאנחנו לא צריכים להיות ביהודה ושומרון וחושבים שהפתרון היחיד באזור הוא מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67'", הסביר.

"אני לא מאמין בשום פתרון שהוא מעכשיו לעכשיו"

"דברים לוקחים זמן, כמה זמן? לנקות את יהודה ושומרון אחרי המבצע הגדול לקח לנו 4 שנים לנקות את השטח. התחלנו את המבצע עם 122 הרוגים בחודש שבאו כתוצאה ישירה של הסכמי אוסלו, וגמרנו אחרי 4 שנים עם 15 הרוגים בשנה. לקח לנו 4 שנים לנקות את השטח, שום דבר הוא לא מיד".

המודיעין האמריקני מפרסם שישראל נמצאת בסוג של תבוסה עצמית - 65% ממנהרות חמאס עדיין פעילות ורק 35% פעילי חמאס חוסלו.
"סליחה על הביטוי אבל האמריקנים מבלבלים את המוח", אמר. "מנהרה שלא זורם אליה חמצן לא חשוב שהיא קיימת, אי אפשר לחיות בה. לא צריך להרוס את כל המנהרות אלא צריך לדאוג שלא יגיע לשם אוויר ואז ממילא בן אדם לא יכול לחיות במנהרה יותר מ-36 שעות והוא פשוט מת, לא משנה כמה פירים יהיו. זה לא חשוב כמה ק"מ מנהרות הרסנו, אלא אם מנענו את מערכת הזרמת האוויר לתוך המנהרות. ואת זה אנחנו יודעים לעשות".

עוד הוסיף: "לגבי מספר ההרוגים, מעולם צה"ל לא התכוון להרוג את כל מי שחבר בחמאס, צה"ל יודע להרוס את האיום הצבאי של החמאס, נשארו שם 20,000-10,000 אנשי חמאס עם קלאצ'ניקובים ו-RPG, וצריך לדאוג שלא יהיה להם פיקוד מערך ושליטה".

"המטרה שלנו בסוף היא שעזה תהיה שטח A גדול, אין לנו יומרה מעבר לזה. והמצב יהיה יותר טוב משטח A, כי הם יהיו מעבר לגדר, כל הרוחב של רצועת עזה הוא 10 ק"מ ולא צריך להקים שם יישובים שיהוו תחנות עגינה לצה"ל כי צה"ל יוכל לפעול תמיד מעבר לגדר כי הרוחב המקסימלי הוא בין 7-12 ק"מ, אין לנו בעיה בעזה מהבחינה הזו", טען.

"צריך ליצור מצב שלא יהיו שם מפעלים לייצור נשק, פעולה שכבר התחלנו. לנתק אותם מציר פילדלפי כדי שההברחה תופסק, אבל כל אלה דברים מדודים שניתן להשיג אותם, אך לא מיד. זה ייקח מסיום המבצע ברפיח כסדר גודל של שנה", לטענתו. 

"העיסוק ביום שאחרי בעיניי ממש חסר תועלת בעת הזו"

כשנשאל על היום שאחרי המלחמה, השיב: "העיסוק ביום שאחרי בעיניי ממש חסר תועלת בעת הזו, ברגע שתקבע מי אתה רוצה שם יש לך שותף במלחמה בעזה, ואני ממש לא שותפים למלחמה הגם ככה מורכבת", אמר.

"הדיבור על 'היום שאחרי' מוקדם מדי כי כל מי שאנחנו חולמים שיכנס לשטח יעשה את זה רק אם החמאס יהיה באמת נמוך מאוד במדד האיום הצבאי שלו, כל עוד החמאס חזק ומאיים על מי שנכנס לשטח, מי ירצה לקחת אחריות? מי שזה לא יהיה, צריך לא לפחד מהחמאס ובשביל זה צריך ליצור מצב שהחמאס פחות מפחיד ממה שהוא היום", הוסיף.

בסיום השיחה אמר: "צריך לעמוד שלא יהיה שם שום ארגון טרור. אני באופן אישי חושב שזה לא נכון שמדינת ישראל תיקח את זה על עצמה, אנשים אל מבינים מה זה ממשל צבאי במקום שיש בו 2 מיליון איש, צריך להאכיל אותם ולתת להם חינוך, שיטור ובריאות. לכן לעניות דעתי לא נכון שמדינת ישראל תיקח את זה על עצמה רק כי זה נוח מבחינה ביטחונית".

22/05/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יעקב עמידרור
יעקב עמידרור  |  צילום: מיכל פתאל/פלאש90
Paris