השבוע (ד') אמר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי ארצות הברית קרובה להשלמת ההסכם עם סעודיה, ואף הוסיף כי ישנו סיכוי שישראל לא תהיה חלק ממנו מאחר שנרמול היחסים מותנה בהתנעת תהליך שיעניק אופק להקמת מדינה פלסטינית. פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב באוניברסיטת בר אילן וחוקר בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, התייחס לדברים.
"נפסיד, זו הזדמנות להיכנס למערכת בריתות אזורית", אמר על אפשרות של הסכם ללא מדינת ישראל. "כל הרעיון של צירוף ישראל לתמונה הוא להשיג רוב של שני שליש בסנאט, שזה רוב שדרוש לאשר הסכם הגנה. זה אומר שהתקפה על ערב הסעודית כמוה כהתקפה על ארצות הברית. תמיד התנגדתי להסכם הגנה בין ישראל לארה"ב, כי חשבתי שהמגרעות שלו עולות על היתרונות, אך עכשיו אני חושב פעמיים, שאולי לנוכח מה שרואים בקמפוסים בארה"ב והמגמות הדמוגרפיות שיביאו לכך שארה"ב תשנה את הפרצוף הדמוגרפי שלה, אולי שווה גם לנו לעשות הסכם כזה מול אויבים. הסכם נפרד בין סעודיה לארה"ב - הסכם הגנה לא יהיה בו".
בהמשך טען: "ארה"ב אמרה שעם הממשלה הנוכחית יהיה קשה לצרף את ערב הסעודית, אך צריך לשים לב למה שאומרים הסעודים. המנהיגות הסעודית אומרת שמבחינתם הפלסטינים לא חשובים, אבל הרחוב חשוב, והרחוב שלהם הוא אנטי ישראלי. הם אומרים 'תנו לנו איזה אופק'. אם הייתי נתניהו הייתי אומר שחזון אחרית הימים הוא שפלסטינים יוכיחו שהם רוצים לחיות בשלום עם ישראל, ושבואו ניקח 5-10 שנים ואז נדבר. זו אחת הטעויות שאנו עושים כל הזמן, להגיד לא ולהיראות כסרבנים במקום לומר 'כן, אבל'".
בסיום השיחה הגיב פרופ' גלבוע לפרסום בדבר הזמנתו של ראש הממשלה לנאום בקונגרס ובסנאט האמריקניים והדגיש: "הפעם הקודמת שבה נתניהו בא לנאום שם הייתה ב־2015, וזה לא עבד טוב. הוא חשב שישכנע את הקונגרס למנוע מאובמה לחתום על הסכם הגרעין עם איראן, זה לא עבד לו, היו דמוקרטים שהחרימו את זה. לא בטוח שבעיתוי הנוכחי זה גם רעיון טוב. צריך הזמנה של צ'אק שומר, שהוא מנהיג סיעת הדמוקרטים. לא הייתי נוסע לשם אם אין התגייסות של שומר. הפרוגרסיבים כבר אמרו שיחרימו אותו. אנחנו במערכה עצומה מול העולם, ארה"ב מאוד חשובה בעניין, כולם מחכים למה יגיד בית הדין בהאג, שזה בית דין דמיקולו. זו בדיחה כל בית הדין הזה, אך אם יוציאו צו להפסקת הלחימה, חשוב מה ארה"ב תגיד. חשוב שנתניהו יביא את עמדת ישראל, אך אם מצד שני זה ידגים חילוקי דעות בקונגרס בכל מה שקשור לישראל, זה פחות טוב".
עריכה: מיכל קדוש