רון קופמן ואריה אלדד

"אנו במצב שחייבים להשקיע הרבה יותר בביטחון, בלית ברירה"

שר הביטחון ושר האוצר סיכמו על הקמת ועדה ציבורית לבחינת תקציב הביטחון המתוקן לשנת 2024 • היועץ הכספי לשעבר לרמטכ"ל התייחס לידיעה


בהחלטה משותפת של שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' תוקם ועדה ציבורית לבחינת תקציב הביטחון המתוקן לשנת 2024. כאמור, הוועדה תורכב משני נציגים מטעם ראש הממשלה, שני נציגים של שר הביטחון ושני נציגים של שר האוצר, ובאופן קבוע ישתתפו נציגי בנק ישראל, משרדי האוצר והביטחון, צה"ל, מל"ל והמועצה הלאומית לכלכלה.

פרופ' אריה אלדד ורון קופמן שוחחו על כך ב־103fm עם תת אלוף בדימוס מהרן פרוזנפר, לשעבר היועץ הכספי לרמטכ"ל וראש אגף התקציבים במשרד הביטחון, אשר התייחס לדברים. "אני חושב שבמשך הרבה מאוד שנים ישראל לא סיכמה או לא אישרה אף פעם בכתב את תפיסת הביטחון שלה. כל תפיסת הביטחון של ישראל היא לא מסמך כתוב ומאושר על ידי הקבינט. באופן כללי, כשבונים תקציב ביטחון, צריך לבנות אותו כנגזרת מתוכנית רב שנתית. בשביל לבנות תוכנית רב שנתית צריך איום ייחוס, ובשביל איום ייחוס צריך קודם כל איזושהי תפיסת ביטחון שעל כל הרובד הזה זה יישב".

"אלה לא דברים שעושים בחודש", טען. "אז אם הוועדה תתכנס חודש, תעשה את העבודה שלה, קשה לי להאמין שכל הדבר הזה יקרה בחודש, זה תהליך מאוד ארוך שמחייב השתתפות של הרבה מאוד גורמים. אני מעריך שכל זה לא יקרה, מה שכן, אפשר להסתכל על המסקנות המרכזיות של בניין הכוח, שאפשר להגיד 'יש דברים חיוניים שצריך לטפל בהם עכשיו, דחוף, בשביל להתמודד עם האיומים בצפון', שזה הולך להיות האיום המרכזי".

עוד הסביר כי "בטווח הרחוק, האיום האמיתי על מדינת ישראל הוא איראן, גם שם צריך להתמקד ולא בכל אלה שנמצאים סביבנו. אחרי שאיראן שברה את המחסום הפסיכולוגי ותקפה את מדינת ישראל באופן ישיר, אין לי ספק שהיא תעשה את זה שוב ושוב ושוב. עכשיו זה רק עניין של עיתוי. יותר מזה, אנחנו רואים את מירוץ החימוש המטורף, כולל ההצהרות שלה שהיא הולכת להשמיד את מדינת ישראל ושאוטוטו הם יהיו מדינה גרעינית".

לאור אמירותיו ביקשו צמד המגישים להזכיר כי בשנים שחלפו פורקו אוגדות משוריינות וחטיבות חי"ר בהחלטות של רמטכ"לי עבר, וכי שוחררו אנשי מילואים רבים לפני גיל הפטור. תת אלוף בדימוס פרוזנפר הגיב: "אני שבוע שעבר הייתי בפגישה אצל סגן ראש אכ"א, יחד עם מתנדבים שריונרים והם אומרים 'תנו לנו להקים את האוגדות האלה'. יש לנו בעיה. אנחנו נדע לפתור אותה. זה כוח אדם, זה לא כסף. אפשר לעשות גם וגם, והשאלה היותר חשובה זה האם המשק הישראלי יכול להקצות את המקורות האלה".

"כשעושים עכשיו את התוכנית הרב שנתית, צריך לחשוב גם על המשק, לייצר פתרונות שגם תורמים לצמיחה, לא רק לביטחון. אין לנו ברירה, זה לא שיש לנו ברירה, נדחה את זה בכמה שנים. אנחנו במצב שחייבים להשקיע הרבה יותר בביטחון, בלית ברירה", הדגיש והתייחס לירידה בנכונות אנשי הקבע להמשיך בשירותם וסוגיית שכרם: "יש פער עצום בין איך שזה משתקף בתקשורת לבין איך שזה באמת - השכר של משרתי הקבע היום, בעיקר הראשוניים, הוא שכר זעום ביחס למה שהם עושים ולמה שקורה בשוק האזרחי. אבל בגלל הקמפיין ארוך השנים הזה, פגעו פגיעות קשות בשכר משרתי הקבע. אין יותר פנסיות תקציביות. דרך הדבר הזה פוגעים בשכר של משרתי הקבע, מה אנחנו מתפלאים שאין קצינים שאחרי גיל 24 רוצים להישאר בצבא?"

לסיום טען פרוזנפר כי "יש פה דיון פופוליסטי שקשה מאוד לצאת ממנו. התשובה שלי היא שחייבים לטפל במודל הקבע, לבנות מודל קבע חדש, לתגמל את האנשים כמו שצריך וגם צריך להסביר את זה לציבור, שהציבור יבין שכל הסיפורים על הפנסיות השמנות זה קשקוש אחד גדול, יותר פוליטיקה מאשר באמת מציאות".

עריכה: שני רומנו

31/05/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רון קופמן ואריה אלדד
רון קופמן ואריה אלדד  |  צילום: 103fm
Paris