מהם הנזקים וההשלכות הכלכליות של הארכת שירות המילואים שוועדת השרים אישרה הבוקר (א')? ענת דוידוב דנה בכך ב־103fm עם תא"ל (מיל') רו"ח ראם עמינח, לשעבר היועץ הכלכלי של הרמטכ"ל, אשר הביע את דעתו בנושא.
לדבריו, "בצו 8 אפשר להזמין ליותר ימי מילואים האמורים להזמין לפי החוק, אך צו 8 אינו אוכף גיל. איש מילואים שהגיע לגיל השחרור, לא ניתן לשלוח לו צו 8, כי הוא כבר לא עושה מילואים. ולכן החוק לא עוסק במספר הימים, אלא אך ורק בגיל הפטור. ברגע שיוסיפו שנה לגיל הפטור, אפשר יהיה להזמין בצו 8 את מי שירצו, וזו הסיבה שהחוק עוסק בגיל הפטור".
עוד הסביר על החוק המדובר: "החוק עוסק בהארכת גיל הפטור בשנה אחת. מדובר על סדר גודל של כ-7,000 איש, מתוכם בערך כ-2,000 היו מסכימים להתנדב גם בלי החוק. יש כ-1,000 שהחוק לא רלוונטי עבורם, כי הם לא שימושיים בכשירות שלהם, ויש כ-1,000 שלא ירצו לבוא בכל מקרה - זאת אומרת שבכל האירוע הזה אנחנו מדברים על סדר גודל של 3,000 איש. אם אנו מסתכלים על סדירים שעושים 12 חודשים, זה סדר גודל של 250 חיילים סדירים שהיו פותרים את הבעיה, זה הכול".
על ההשלכות הכלכליות של החוק להארכת שירות המילואים אמר: "עלות של כ-30 אלף איש שהוזמנו לצו 8 היא כ-90 מיליון שקלים עלות ישירה לצבא, אבל יש גם עלות ישירה למשק. מכיוון שהמעסיק הוא המממן העיקרי של אנשי המילואים, כאשר עובד עובד בחברה והוא יוצא למילואים, ונגרם למעביד נזק של 100 שקל, הצבא ישלם למעביד בערך 30 שקל, כלומר את רוב העלות סופג המעביד".
"אם מחשבים את זה, העלות הישירה למשק היא כ-300 מיליון שקל, הכסף הישיר הוא לא הבעיה האמיתית. הבעיה הגדולה היא המציאות שמעסיקים חוששים להעסיק את אנשי המילואים. אם מדינת ישראל רוצה לפצות את אנשי המילואים, היא צריכה לעשות את זה לא על חשבון המעסיק, ולא על ידי חקיקה שהמעביד ספג ומימן את המילואים וגם יהיה ניתן לתבוע אותו במקרה פיטורין", טען.
בסיום השיחה הבהיר רו"ח ראם עמינח שאין מנוס מגיוס חרדים: "אנחנו חייבים לגייס את החרדים. אנחנו חייבים עוד חיילים בצבא. החקיקה הזו עלולה להביא למצב שאנו נמשיך למסמס את נושא החרדים. ברגע שלא נוכל להגדיל את כמות ימי מילואים, לא תהיה לנו ברירה, הצבא יגיד שהוא חייב את החרדים. החקיקה הזו דוחה עוד קצת את נושא החרדים - אם החרדים יתגייסו ויעבדו, זה שווה ערך ל-150 מיליארד שקל בשנה, פי 2.5 מתקציב הביטחון".
עריכה: אליעזר בן יהודה