אודי סגל וענת דוידוב

"אין דרך לנצח במלחמה בעזה באופן שבו אנו נלחמים"

ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר אלוף (מיל') גיורא איילנד על ניהול המלחמה: "נכנסו עם הראש בקיר מתוך אמונה שהכוח הצבאי יכריע את חמאס"


יותר משמונה חודשים חלפו ממתקפת חמאס בבוקר השבת השחורה ב־7 באוקטובר, ועדיין לא ברור מה יהיה אקורד הסיום של המלחמה בדרום, ומה יעלה בגורל הירי ההולך וגובר בזירה הצפונית. 

אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, הגיב על אופן ניהול המלחמה. "הערכתי מהשבוע הראשון שלא ניתן להשיג את הניצחון בדרך שבה המדינה פועלת", הודה. "לצערי צדקתי. יש פה אי הבנה עמוקה של טבע המלחמות במאה ה־21".  

"יש שתי תופעות שקורות בעזה, והן שונות מהטרמינולוגיה הישראלית שמדברת על ארגון הטרור חמאס", הרחיב איילנד. "בעזה יש מדינה, והיא מדינה שנשלטת על ידי חמאס מאז 2007, שהצליחה לגייס את כל הכוחות האזרחיים של רצועת עזה כדי לתמוך באידאולוגיה שלה, ולכן כל ראשי העיריות, כל משרדי הממשלה והארגונים הלאומיים הם חלק מהסיסטם. ב-7 באוקטובר מדינת עזה פתחה במלחמה נגד מדינת ישראל".

בהמשך הדגיש כי "אנחנו מדברים על ארגוני ענק, מצוידים מכף רגל ועד ראש. יש צבא שנהנה משלושה יתרונות שלא שמים לב אליהם: הפעם הם קיבלו את הטכנולוגיה האיראנית הכי מתקדמת שישנה, והטכנולוגיה הזאת סגרה את הפער העיקרי שהיה לישראל עליהם: היום יש גם להם נשק מדויק". עוד הוסיף כי "אין בעיה, לא לחמאס ולא לחיזבאללה, לגייס כמה שיותר אנשים, כי זו הדרך הכי נוחה לגייס כסף הוא להצטרף לארגונים האלה".

"נכנסנו פה עם הראש בקיר"

"גם הדרג המדיני וגם הצבא אמצו את הסלוגן של לחץ צבאי, אנחנו יותר חזקים מהם ולכן ננצח אותם. לא ניתן לנצח ארגונים כאלה, גם בגלל המנהרות שיוצרות מצב חסר תקדים. בעוד שהם נמצאים עמוק בתוך האוכלוסייה, היא חלק מהסיסטם שנלחם נגדנו. בעוד שאנחנו כפופים לחוקים שנקבעו לפני שבעים וחמש שנה, שנכונים למלחמה בין שתי מדינות ולא למלחמה מהסוג הזה. ולכן מראש לי היה ברור שאי אפשר לנצח במלחמה הזאת. לכן נכנסנו פה עם הראש בקיר מתוך אמונה שהכוח הצבאי העודף שלנו יכריע את החמאס".

"גם אם פירקנו שרשרת פיקוד בגדוד כזה או אחר, הגדוד יתפזר. כמו שנתת מכה על קן של נמלים, אז נכון שהמלכה הנמלה לא שולטת בנמלים האחרות, אבל יש לך המון נמלים שהתפזרו. כל חוליה של שלושה מחבלים שיודעים להסתתר במנהרה או במרתף של בית, מסוגלת להמשיך להילחם. כל זה רחוק מהשפעה על המנהיג".

"לאורך כל ההיסטוריה מה שניצח מלחמות הוא הכלכלה"

"לאורך כל ההיסטוריה מה שניצח מלחמות הוא הכלכלה: הצד המנצח היה יכול לייצר יכולות כלכליות גוברות על הצד האחר", אמר בהמשך. "בעזה המצב הוא הפוך: אנחנו נלחמים נגד אויב שאנחנו מתחזקים את הכלכלה שלו, חמאס עושה על זה כסף. מכל משאית הוא לוקח לעצמו והוא מתעשר. אתה לא יכול לנהל מלחמה כשאתה מחזק את היכולות הכלכליות של הצד השני".

בסיום השיחה הציע איילנד מה לעשות עכשיו: "אני אומר בעצב: נכון ללפני חודשיים היה סיכוי סביר להגיע להסכם של סיום המלחמה תמורת החזר החטופים. היום הסכם כזה לא יקרה, והדבר הנכון לעשות הוא להשתלט על ציר פילדלפי עד הסוף. זה קורה וזה חשוב, להישאר בביתור הרצועה כפי שנעשה במסדרון נצרים, להסיג את יתר הכוחות לפרימטר סביב עזה, ולנהל מלחמה חסכונית מתוך איזו תקווה שאם נסיט את המאמצים לצפון, ההצלחה שם תחזור לנו בצורה חיובית לעזה", ציין.

עריכה: אחיעד לוק

18/06/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גיורא איילנד
גיורא איילנד  |  צילום: פלאש90
Paris