אודי סגל וענת דוידוב

"השב"כ מחליט מי משוחרר, חושב שהיה צריך לעדכן"

ראש חטיבת המודיעין בשב"ס לשעבר תת גונדר בדימוס אילן בורדה הגיב לשחרור מנהל בי"ח שיפא ממעצר מנהלי: "לא היה צריך להשתחרר"


ידיעה שעלתה אתמול (ב') לכותרות ועוררה הדים חשפה כי ישראל בחרה לשחרר כחמישים עצורים עזתיים, בהם את מנהל בית החולים שיפא בעזה מוחמד אבו סלמיה. מהן השלכות המהלך שהוביל שוב לחילופי האשמות? 

תת גונדר בדימוס עורך הדין אילן בורדה, לשעבר ראש חטיבת המודיעין בשירות בתי הסוהר ומפקד בתי כלא פליליים וביטחוניים, הגיב לדברים. "המנהל לא היה צריך להשתחרר", הבהיר וסייג: "עצורים מנהליים משתחררים כל ימות השנה, ואף אחד לא מדבר על זה". 

"מישהו בדק מה רמת המסוכנות של השאר?", הוסיף. "אני לא בטוח שהיא פחותה מזו של המנהל. השב"כ הוא זה שמחליט מי משוחרר. אני חושב שכן היה צריך לעדכן מישהו". 

"הרופא הזה לא היה צריך להשתחרר. זה לא היה צריך לקרות. עצורים מנהלים נעצרים ומשוחררים באופן קבוע לאורך כל ימות השנה, ואף אחד לא מדבר על זה. גם סלאח אל ע'רורי היה עצור מנהלי ושוחרר. מי שקובע את זהות המשוחרר זה השב"כ. לא שוחרר רק אותו מנהל בתי החולים, שוחררו חמישים עצורים מנהליים. מישהו בדק מה הזהות שלהם?", תהה. 

"לשירות בתי הסוהר אין סיי בעניין הזה"

בהמשך השיחה הדף בורדה את הטענות שמאשימות את שירות בתי הסוהר במחדל שחרור מנהל בית החולים: "לשירות בתי הסוהר אין סיי בעניין הזה. הוא מקבל פקודת שחרור – הוא צריך לשחרר". לטענתו, מי שאחראי לטעות הוא שירות הביטחון הכללי. "השב"כ מחליט מי משוחרר. בגלל הפרופיל התקשורתי של אותו מנהל בית חולים היה צריך לנהל את זה מישהו. השב"כ מבין שהוא טעה", הבהיר. 

"לא תפקידו של שב"ס להתריע בעניין הזה", הדגיש התת גונדר בדימוס. "עצור מנהלי נעצר על סמך מידע מודיעיני, ואלוף פיקוד חותם על צו המעצר. שירות בתי הסוהר בכלל לא יודע על סמך מה הוא עצור. ברגע שיש פרופיל תקשורתי עצום לעציר, צריך לחשוב פעמיים".

עוד הוסיף כי "כל המלחמה דיברו על זה שבית החולים הוא בסיס טרור של החמאס. הוא גם קלף מיקוח הרבה יותר חזק מאנשי רפואה אחרים". 

"המדינה צריכה להכניס את היד לכיס"

"לשב"ס יש אחריות אחרת, אבל היא בעירבון מוגבל", הוסיף עו"ד בורדה, "האחריות שלהם היא לבדוק מקומות כליאה. נכון להבוקר תקן הכליאה של השב"ס עומד על 14,500 אסירים. בפועל יש יותר מ-22 אלף אסירים".

למחסור במקומות הכליאה יש חשיבות רבה. לדבריו, "כשאתה פותח תא, במקום שישה יש לך 12 או 13 אסירים. אני מקווה שהיום ברור לכולם שמשאב הכליאה במדינת ישראל הוא משאב חשוב שקשור לכל האירועים הביטחוניים".

בהמשך סיפר על תת התקינה במתקני הכליאה בישראל: "טעינו בזה שברגע שאליקים רובינשטיין נתן את הפסיקה שלו לגבי תנאי המחיה של האסירים במדינת ישראל, היה צריך לבנות בתי סוהר שלמים כדי לעמוד בפסיקה ובתקן. לא רק אסירים ביטחוניים, אלא גם אסירים פליליים. משתמשים היום בחלופות מאסר כי אין מקומות כליאה. המדינה צריכה להכניס את היד לכיס, להוציא כסף ולתקצב, וממחר בבוקר לצאת בתוכנית של מינימום שניים או שלושה בתי סוהר חדשים. בלי זה יהיה קשה מאוד לעמוד בתקינה שצריך". 

 עריכה: אחיעד לוק

02/07/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מוחמד אבו סלמיה, מנהל בית החולים שיפא
מוחמד אבו סלמיה, מנהל בית החולים שיפא  |  צילום: BASHAR TALEB/AFP via Getty Images
Paris