ינון מגל ובן כספית

"כשהיועמ"שית פוגעת ביכולת לפעול בעת מלחמה - קורא לפטר אותה"

יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן קרא להזיז את מיארה מתפקידה: "קיבלתי את ההחלטה שלי שבכל מה שקשור למלחמה אני לא מוותר"


אתמול (ה') התקבלה תשובת חמאס למתווה עסקת החטופים. האם ישנו סיכוי לעסקה נוספת חרף חילוקי הדעות בין חברי הקואליציה? יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט שמחה רוטמן שוחח עם ברק סרי ויהודה שלזינגר, התייחס לדברים ותקף בחריפות את היועצת המשפטית לממשלה. 

"הסכנה הכי גדולה זה שלוקחים אותך למסלול של משא ומתן שלא יצא ממנו כלום", אמר. "זו תפיסה מאוד סדורה וברורה, זה לא מדע טילים. אינני חלק ממשא ומתן בנושא החטופים, ואני חושב שכל העיסוק בפומבי בסוגיה רק מזיק לחטופים, מסכן ופוגע, ולכן אני לא עושה את זה. אני חושב שכל המטרה של חמאס ואויבינו לעסוק בעסקה זה לייצר שחיקה. כל השיח על העסקאות רק פוגע בהישגים האדירים, כולל ההישגים לשחרור החטופים שהחיילים שלנו עושים". 

בהמשך תקף: "בכנסת ובממשלה ניצחה ממשלת ימין מלא מלא, אבל מפלגת בג"ץ והפרקליטות שולטת בהמון דברים בעייתיים. לאף אחד אין אחריות ויכולת להשפיע אם לזמן לחקירה אדם שהרג מחבל נוח'בה ב־7 באוקטובר. זה לא בסמכות של אף אחד בממשלה, לא של שר המשפטים ולא של ראש הממשלה. גם הסיוע ההומניטרי, גם בטיעונים, באמירות - בג"ץ שהתנהל בנושא, נאמר שאם הממשלה לא נעשה את זה ניתן לה צו כדי שתעשה זאת. השאלה היא אם אתה נכנע מרצון או מנהל מאבק מעתירה לעתירה".

"יש חלק באירוע שנובע מלחצים בין־לאומיים"

"בוודאי שיש חלק באירוע הזה, משמעותי, שנובע מלחצים בינן־לאומיים של ניהול המלחמה", הבהיר רוטמן באשר להכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה. "לי יש בעיה עם האופן שבו נכנס הסיוע ההומניטרי לעזה, ואני מבקר את נתניהו על זה, ואני רוצה שנתניהו יגיד לי ולציבור את השיקולים. דעתי תהיה נוחה או לא נוחה, ואני אחליט אם אני מקבל את התשובה שלו או לא. זה מה שאני רוצה מנבחר ציבור. בשנייה שבית המשפט נכנס לאירוע, אני לא יכול לדרוש שום דבר. אם אני מחליט להוציא צו, השופט עמית שיושב עם ארגוני הטרור יגיד לי 'תכניס'. גם אחרי כל ההפגנות, האיומים בסרבנות, וליל גלנט, חוק היסוד בעניין עליית הסבירות עבר בכנסת. עילת הסבירות הייתה אחד מהכלים המרכזיים שבאמצעותם בג"ץ התערב בהחלטות שלטוניות. כשהחלה המלחמה קיבלנו החלטה, שאני חושב שהיא נכונה, שבזמן המלחמה לא נמשיך לקדם את הרפורמה". 

על היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה אמר יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט: "כל זמן שמערכת המשפט לא פגעה ישירות ביכולת המלחמה, אמרנו ואני אמרתי באופן אישי שנחכה לטפל ולהתעמת איתה אחרי המלחמה. בחודש האחרון ראינו מספר מקרים חמורים מאוד של הפרת הטאבו הזה. קיבלתי את ההחלטה שלי שבכל מה שקשור למלחמה אני לא מוותר. כשהיועמ"שית פוגעת ביכולת של הממשלה לפעול בזמן מלחמה, אני קורא לפטר אותה". 

עריכה: מיכל קדוש 

04/07/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שמחה רוטמן
שמחה רוטמן  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris