סא"ל אור בן יהודה, מפקדת גדוד קרקל, החלה עוד שבת בגדוד כשהחלה מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר. בגבורה שבכלל אי אפשר להעלות על הדעת, נלחמה לצד הלוחמים והלוחמות שבאמתחתה מול אינספור מחבלים שחדרו לשטח ישראל, ויחד הצליחו למנוע כניסה ליישובים ולהציל אזרחים רבים. בפרק התשיעי של 'היחידה', שוחחה עו"ד מירי יעקב גביש עם סא"ל בן יהודה, ושמעה את סיפור הגבורה שלה.
"הייתי מפקדת הגדוד 3 חודשים, סגרתי את השבת הזו", תיארה תחילה. "התחלתי את היום ב־6 בבוקר, פתאום ב-06:30 פיצוצים מעלינו. סמ"פ של המוצב הכי צפוני בגדוד שיושב ליד בני נצרים מודיע לי על נפילות במוצב מסביב. מבחינתנו זה אירוע חריג כי זה מוצג שיושב ממש על גבול מצרים. הבנתי שיש משהו חריג, והתחלתי נסיעה לכיוון צפון עם התאג"ד. זו הייתה נסיעה מורטת עצבים, הידיעה שיש לי כוחות תחת ירי פצמ"רים, הרבה שאלות של מה קורה. אנחנו בלי תמונת מצב מעודכנת ולא יודעים על הפשיטה. באזור 07:05 אני מגיעה למוצב, רואה בעיניים את הרקטות על ציר פילדפי וליד המוצב, והלוחמים חיכו לי לתדריך. אין לי תמונת מצב. ידעתי שיש חשש לפשיטה, ראינו את הסרטון משדרות. נעמדתי מולם כשאני אומרת להם שאנו באירוע חריג, יש ירי נרחב לכל העוטף, ופצועים ונפילות בתוך היישובים. כולם היו עם עיניים בורקות, ומכאן - חלוקת משימות".
על אותם רגעי אימה, סיפרה: "היו כ־40-50 לוחמים ולוחמות. אמרתי להם לקחת איתם את כל מה שהם יכולים. זה היה רחוק מלהבין. באותו שלב הבנתי שיש כמה מוקדים. אמרו לי שכבשו את מוצב סופה. כשאתה מדמיין לעצמך מוצב צה"לי נכבש, זה לא נתפס. אמרתי ללוחמים להיות מוכנים להיתקלות, והתמונה הראשונה שראינו היא אכזרית, מלא פצועים לידה, ומתחילים להריח ולקבל תמונה של מה קורה. כל מחבל עם אמל"ח כאילו יש 50 איש לידו. הגענו 12 לוחמים בשלב הראשוני, בהמשך הקפצתי את כל החטיבה. פלוגת הטנקיסטיות שלי יוצאת על זחלים, תותחיות על, 40 ק"מ של נסיעה. הן היו אמורות להגיע אליי אך נתקלות בכרם שלום, ואז בחולית, ומנהלות לחימה לאורך כל היום. היוזמה הייתה אצלנו, בחרנו לצאת להתקפה. אמנם הופתענו מגודל הסיטואציה, אבל בחרנו ללכת להילחם. אף אחד מאיתנו לא התאמן לסיטואציה, אך הייתה שם רוח קרב מטורפת, לוחמים ולוחמות מאוד אמיצים שהבינו שאם המחבלים יעברו אותנו, נהיה בסיטואציה בה זה הולך לתוך היישובים, ואסור לנו שזה יקרה".
לצד היותה של סא"ל בן יהודה לוחמת בעלת אומץ בלתי נתפס, היא גם אמא לשלושה ילדים, ארז בן ה־7, והתאומות נטע ואלה שיעלו בקרוב לכיתה א'. במהלך שיחתה עם מירי יעקב־גביש, שיתפה ברגעים בהם חשבה שלא תצליח לשרוד את הקרב ההרואי. "הם חתיכת עוגן מטורף", הודתה. "באחד הימים הם התקשרו בשיחת וידאו ואמרו שרואים אותי בטלוויזיה, נלחצתי שנתנו להם לראות דברים קשים. הם סיפרו 'אמרת שאת מקווה שאנחנו גאים בך, אז אנחנו גאים בך, ורצינו להגיד לך שתחזרי כשתנצחו'. באותה סיטואציה בשטח, היה שלב שהרמתי את הראש לשמיים, ידעתי שאני אמות שם, הרגשתי את המוות, כי אמרתי לעצמי מה הסיכוי שנצא מכאן, אנחנו 12 לוחמים ויש פלוגה של מחבלים שנוהרת לכיווננו. הרמתי את הראש לשמיים והתנצלתי, אמרתי 'ארז, נטע ואלה, אני מצטערת שאמא נקלעה לסיטואציה הזו".
"מה איפס אותי?", אמרה, "בתוך מג"ד אישה אני יכולה להגיד שהלוחמים והלוחמות שלי הם גם הילדים שלי, ונזכרתי שהם מאחוריי מחכים לפקודות, ושאם אסתכל עליהם בפרצוף של 'כולנו הולכים למות עכשיו', כנראה אף אחד לא יתפקד. חייכתי חיוך מאולץ ואמרתי 'יאללה, הם מאחורי הסוללה, בואו ניתן להם בראש'. הם היו פשוט מדהימים. 12 שעות של לחימה מטורפת. לאט לאט צברנו שם כוח רציני. רק ב־20:30 בערב הגענו למצב שאנחנו מטהרים את המוצב. בסריקות אחרי, גילינו שהם היו בדרך אלינו, למוצבי הגדוד. אם לא היינו יוצאים להתקפה, הם היו מגיעים ליישובים והמצב שלנו לא היה שונה מכל מוצב אחר. חמאס לא חשבו שיפגשו קסדות עם קוקו".
בסיום, שיתפה מפקדת גדוד קרקל בהתרגשות: "כשסיימתי קורס קצינים, אמרו לי שאני צריכה לעשות השלמה של תומכי לחימה כי אני אישה. אמרתי שאני לא מוכנה כי אני לוחמת, ורוצה לעשות השלמה כמו כל הלוחמים. בהתחלה זה לא החליק לכולם בגרון, אבל הגעתי עד לאלוף בצה"ל שאישר זאת. התגייסתי בחורה מאוד ביישנית, לא חשבתי שאהיה מפקדת בצבא. איפשהו המפקדים שלי זיהו את הפוטנציאל שלי ודחפו אותי קדימה. אף פעם אל תעצרו כשאומרים לכן לא, אנחנו מסוגלות להכל, יש לנו איכויות אחרות שאנחנו מביאות איתנו. אם היום את נמצאת באיזשהי התלבטות, תתחילי, שם יהיו מפקדים טובים שידחפו אותך לאורך הדרך".
עריכה: מיכל קדוש